Dietter

Motedietter gjør deg feitere

Vi gjør hva som helst for å bli tynnere – men ender opp med det motsatte.

Men epledietten virker jo ganske sunn, da? Eller? Foto: colourbox.com
Men epledietten virker jo ganske sunn, da? Eller? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du noen gang følt deg fristet til å prøve en diett som du har en sterk mistanke om at ikke er bra for deg – i håp om at den skal fungere? Hvis ja – virket den? Sannsynligheten er stor for at du svarer nei på det siste spørsmålet, i hvert fall hvis vi snakker om resultater på lang sikt.

Nå viser det seg at slike dietter kanskje kan gjøre vektproblemer enda verre. Leger advarer nemlig om at mote- og kjendisdietter ikke gjør noe annet enn å nøre oppunder overvektsepidemien og sørge for at folk fortsetter å være overvektige, melder MailOnline.

Les også: Ikke følg disse kjendisdiettene

Vi gjør ”hva som helst”

- Unngå dietter hvor du for eksempel bare skal leve på grapefrukt, sier professor Chris Hawkey, som er formann i The British Society of Gastroenterology (BSG), til MailOnline.

Han kritiserer også "Raw food"-dietten, hvor man bare skal spise rå mat, og epledietten, som hevder å øke kroppens surhetsgrad og bekjempe sykdom.

En undersøkelse som ble bestilt av BSG viser at de fleste slankere er villige til å prøve omtrent hva som helst for å bli tynne – bortsett fra å følge et fornuftig kostholds- og treningsprogram som faktisk fungerer.

Les også: Ikke start slankekuren på en lørdag

Fem prosent av alle kvinner sa at de kunne tenke seg å forsøke Atkins-dietten for å gå ned i vekt – selv om bare to prosent trodde at det ville være bra for helsen deres. Samtidig innrømte 20 prosent av de 2000 britene som deltok i studien at de gjerne ville bruke slankepiller for å prøve å miste noen kilo.

(ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER TABELLEN)
DETTE ER MOTEDIETTENE
 Hva er det?Fungerer det?Potensielle farer 
     
SteinalderdiettenBestår av kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt, mens melkeprodukter, sukker og noen andre typer karbohydrater ikke er tillatt.Kan føre til vekttap på kort sikt, og antas å være bra for hjertet.Kalsiuminnholdet er for lavt, noe som kan føre til negativ kalsiumbalanse. 
     
Halleluja-diettenBasert på 1. Mosebok 1:29. Man kan bare spise mat som vokser på trær.Siden man kutter ut hele matgrupper vil man nødvendigvis gå ned i vekt på kort sikt.Upasteurisert mat kan være farlige, og dietten kan blant annet gi vitaminmangel. 
     
GrapefruktdiettenMan spiser bare 800 kcal og én grapefrukt, som inneholder et fettforbrennende enzym, om dagen.Dietten vil føre til vekttap på kort sikt på grunn av de strenge kalorirestriksjonene.Kjemikalier i grapefrukt kan blant annet påvirke p-pillen og føre til blodpropper. 
     
"Raw food"-diettenMan kan bare spise rå mat. Raffinert sukker er bannlyst.Begrenser kaloriinntaket på grunn av at man spiser store mengder fiber, som tar mye plass i magen.Vanskelig å holde seg til over tid, og kan føre til underernæring på grunn av vitaminmangel. 
     
Atkins-diettenHøyt protein- og fettinnhold, med strenge restriksjoner på karbohydrater.Et lavt karbohydratinntak gjør at kroppen forbrenner mer fett, noe som fører til vekttap.Nyrestein og bentap på grunn av kalsiumutskillelsen dietten forårsaker. 

Problemet er ikke hva vi spiser

Ifølge Hawkey kan motedietter føre til både overspising og sykelige holdninger til mat, som for eksempel anoreksi, bulimi, ortoreksi og underernæring.

Les også: Slankekur kan gi hårtap

- I en motediett blir de gode egenskapene til matvarene i dietten sterkt overdrevet, mens formodentlig ”skadelige” matvarer blir utelukket.

Hawkey mener at problemet ikke er hva vi spiser, men hvor mye vi spiser.

- Vi må kvitte oss med eksentriske dietter og få folk til å innse hva som faktisk vil gjøre dem sunne. For å forebygge helseproblemer på lang sikt skal det for de aller fleste faktisk ikke mer til enn økt fysisk aktivitet og et fornuftig kosthold.

Les også: Få slutt på tjukkesnakket- De fleste legger på seg igjen

Det er også David Haslan, som er formann i The National Obesity Forum, enig i.

- Dietter fungerer ikke, sier han til MailOnline.

- Du går kanskje ned i vekt på kort sikt, og det finnes noen få eksempler på personer som faktisk klarer å holde den nye vekten. Men de aller fleste vil legge på seg igjen. Den mest effektive måten å gå ned i vekt på – og bli der – er å være mer aktiv og gjøre kostholdsendringer som man kan leve med.

Les også: Unngå å bli vinterfeit


I dag lider 25 prosent av alle briter av fedme (helseskadelig overvekt), mens 38 prosent er overvektige. Analyser viser at bare én av ti briter vil være normalvektige i 2050 hvis trenden fortsetter som nå.

Når det gjelder nordmenn er rundt 40 prosent av oss overvektige hvis grensen for overvekt settes ved en BMI på 25, mens ti prosent lider av fedme, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer