Jobb

Mye jobbreising kan gi helsetrøbbel

Ny studie viser at personer som reiser mer enn to uker i måneden har høyere BMI og har større helseproblemer.

JOBBREISER: En studie gjennomført ved Columbia universitetets Mailman School of Public Health i USA, viser at personer som reiser to uker eller mer per måned i forbindelse med jobben har dårligere helse enn de som reiser mindre. Foto: Colourbox
JOBBREISER: En studie gjennomført ved Columbia universitetets Mailman School of Public Health i USA, viser at personer som reiser to uker eller mer per måned i forbindelse med jobben har dårligere helse enn de som reiser mindre. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke bare flyvertinner som reiser mye i forbindelse med jobben.

Med karrierejaget som pågår i dagens samfunn blir det mer og mer vanlig å reise mye i jobbsammenheng. Og stadig flere av oss tilbringer mange timer enten i bil, på buss, tog eller fly hver eneste uke.

At det å sitte mye stille, som for eksempel i bil, ikke er spesielt bra for helsen, er en kjent sak.

For det første er det slett ikke sunt for blodsirkulasjonen å sitte mye stille. I tillegg får du ikke brukt musklene effektivt, og ender som regel opp med å bli både stiv og støl.

Er du ofte på reise, har du sikkert også lagt merke til at kostholdet ditt blir dårligere. Kjappe, «usunne» måltider er gjerne det som er lettest tilgjengelig på flyplasser og bensinstasjoner, og svært mange av oss må ty til dette når dagene er så travle.

Det er likevel ikke bare muskler, blodsirkulasjon og kosthold som får «lide» dersom du reiser, og sitter, mye. Også den generelle helsa di blir dårligere, skriver Forskning.no (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Her får du sannheten om kroppen din

Dårligere helse

En fersk studie (ekstern lenke) gjennomført ved Columbia universitetets Mailman School of Public Health i USA, viser faktisk at personer som reiser to uker eller mer per måned i forbindelse med jobben har dårligere helse enn de som reiser mindre.

Studien, som ble utført av forskerne Andrew G. Rundle og Catherine A. Richards, brukte medisinske data (som ble hentet inn i forbindelse med et korporativt helseprosjekt gjennomført av EHE International) fra 13.000 ansatte rundt om i USA.

Og resultatene viste tydelig at personer som reiser mye i forbindelse med jobb både har høyere BMI (Body Mass Index - kroppsmasseindeks), er oftere feite og rapporterer om dårligere helse enn de som reiser mer sjeldent.

LES OGSÅ: Kom i form med iPhonen din

Høyere BMI og risiko for fedmeHvor ofte er du på jobbreise?
Nesten 80 prosent av de ansatte som var med i undersøkelsen reiste minst én kveld i måneden, mens én prosent reiste mer enn 20 netter i måneden.

Kjapt oppsummert fant forskerne at ansatte som reiste mest (20 dager eller mer per måned) hadde dårligere helse på flere områder enn de som reiste mellom én og seks dager per måned.

Det er imidlertid ikke bare de som reiser mye som skårer lavt på helsemålene. Også folk som ikke reiser kom dårlig ut av det, mens de som reiser sjelden klarer seg litt bedre.

Studielederne tror dette kan forklares med at ansatte med dårlig helse reiser sjeldnere.

Forskerne påpeker også at 81 prosent av jobbreiser gjøres i biler, noe som involverer mange stillesittende timer og kjappe, dårlige måltider.

- Vi fant at de som aldri reiste og de som reiste mest hadde størst helseproblemer, sier Richards, doktorgradskandidat ved Mailman skolens departement for epidemiologi og en av forskningslederne:

- Det er også verdt å merke seg forbindelsen mellom jobbreising og fedme, da det er mange negative helsekonsekvenser som kommer av denne tilstanden.

LES OGSÅ: Ikke spis ved pulten

Sjelden
 
(25%)
Aldri
 
(24%)
Én gang i måneden
 
(18%)
Flere ganger i uka
 
(11%)
Hver uke
 
(11%)
Hver tredje uke
 
(6%)
Annen hver uke
 
(5%)

Overvåk helsen din

Tidligere forskning har fokusert mye på jobbreiser og risikoen for å bli smittet av sykdommer, og dette er en av de første studiene som rapporterer effekten jobbreising kan ha på helserisiko forbundet med hjerte- og karsykdommer.

Ifølge dr. Rundle, forskningsleder og assisterende professor i epidemiologi, er disse resultatene et viktig skritt i forskningen på forbindelsen mellom helse og jobbreising, som også tyder på at individer som reiser mye i jobbsammenheng er mer utsatt for helseproblemer og bør overvåke helsen nøyere.

- Dersom videre forskning viser at det er en helt klar forbindelse mellom jobbreising og fedme, eller andre kroniske sykdommer, så er det mulig at det må skje en intervensjon på arbeidsplasser. Det å utdanne ansatte i helse, kosthold og fysisk aktivitet, som de kan følge når de reiser, er også en viktig start, sier han.

LES OGSÅ: Mandariner beskytter mot fedme

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer