Alkohol

Myter og fakta om alkohol

Trodde du at du mistet hjerneceller når du drikker? Her får du svaret!

ALKOHOL: Det finnes mange myter når det gjelder alkohol, men det er faktisk enkelte som stemmer. Sjekk hvilke lenger ned i saken.  Foto: Fotolia
ALKOHOL: Det finnes mange myter når det gjelder alkohol, men det er faktisk enkelte som stemmer. Sjekk hvilke lenger ned i saken. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det finnes mange myter om alkohol. Har du for eksempel hørt at det er skummet på ølen du blir full av, eller at du raskere blir full hvis du drikker med sugerør?Det er nok trygt å si at det finnes ganske mange tvilsomme påstander og myter når det kommer til alkohol. Selv om det er mye som ikke er sant, er det faktisk noe som stemmer.Hva som faktisk er riktig og ikke riktig får du vite mer om her:LES OGSÅ: Glasset påvirker hvor fort du drikker

Alkohol dreper hjernecellene dine

Nei, faktisk ikke. Selv om det helt klart kan virke sånn der du sitter overfor en person som er sløv i blikket og nesten ikke klarer å prate, dreper ikke alkohol hjerneceller. Ifølge Science Daily er det likevel slik at alkohol senker antall nye hjerneceller som blir produsert, som jo gjør at du er omtrent like langt.

Du blir fortere full i sola

Ja, det er helt riktig. Grunnen til dette er rett og slett at du fortere blir dehydrert i varmen. I tillegg hemmer alkoholen det antidiuretiske hormonet som regulerer urinutskillingen, og dermed tisser du oftere når du er alkoholpåvirket.Du er muligens også mer tørst enn vanlig i varmen, og da er det fort gjort å helle i seg den kalde ølen raskere enn du ellers ville gjort. Legger vi til at du kanskje ikke har så mye matlyst i varmen, blir effekten enda større. Å drikke på tom mage gjør at alkoholen raskere tas opp i kroppen.

En treningsøkt dagen derpå gjør deg edru raskere

Nei, dessverre. – Det finnes ingen metoder for å øke forbrenningen av alkohol. Mange hevder at fysisk aktivitet eller svetting kan bidra til å øke forbrenningen i kroppen, men det er feil, har allmennlege Alf Kristoffer Ødegaard, tidligere forklart.Hvor lang tid kroppen bruker på å kvitte seg med alkoholen vil variere fra person til person, og mens noen forbrenner alkoholen rimelig kjapt, finnes det andre som bruker ekstremt lang tid på å bli edru, eller bli i kjørbar tilstand.Vanlig nedbrytningshastighet er på mellom 0,10 og 0,15 promille per time. Det betyr at dersom du fikk en promille på 1,5 en kveld, så vil det ta cirka 10 til 12 timer før alkoholen er ute av kroppen. LES OGSÅ: Rød i ansiktet når du drikker?

Allergitabletter gjør deg mindre fyllesyk

Nei - faktisk kan det gjøre symptomene verre. Bivirkningene av slike medisiner kan ofte forsterkes når du kombinerer de med alkohol, og i noen tilfeller kan gjøre deg enda dårligere dagen derpå. I tillegg kan inntak av alkohol og allergimedisiner øke risikoen for at alkoholrusen blir forsterket, og i verste fall føre til at du blir syk (oppkast, hodepine etc.).UBC Pharma - produsenten av Zyrtec, som er en av de mest populære allergimedisinene å bruke til nettopp dette, har tidligere advart mot å bruke pillene som bakrusmedisin.– Vi vil advare folk mot å ta Zyrtec mot fyllesyke. Dessverre er det blitt sånn at folk eksperimenterer selv med legemidler. Nå brukes preparatet til andre ting enn det det er ment til, og man har ingen kontroll over doseringen, har de tidligere uttalt til Aftenposten.no.

Alkohol gjør deg dummere

Ja - eller i hvert fall dagen derpå. Selv om alkohol ikke dreper hjernecellene dine, er det faktisk slik at alkohol kan gjøre deg dummere - spesielt dagen derpå. En tidligere studie viser nemlig at alkohol påvirker hjernen negativt. Psykologer som har studert bakrus som følge av alkohol, har funnet at bakrusen ikke bare gjør deg svimmel, kvalm og engstelig. Den gjør også at hjernen fungerer dårligere enn normalt. Resultatene av studien viser at ytelsesevnen til hjernen synker med fem til ti prosent, og at sjansen for å gjøre noe feil øker med hele 30 prosent når man er bakfull. LES OGSÅ: Derfor sjangler du når du er full

Fylla har skylda?

Det er nok mange som har brukt denne, men den er altså ikke helt innenfor. Forskning viser nemlig at vi fortsatt er klar over at vi dummer oss ut når vi er fulle, men at vi rett og slett ikke bryr oss så mye om det.– Folk bør ikke anta at det å være full er en god unnskyldning for å gjøre ting man vet man ikke burde gjøre, har dr. Bruce Bartholow ved Missouri Universitys New Bureau, leder for studien, tidligere uttalt til Msnbc.com.Altså er det ikke slik at folk gjør dumme ting i fylla fordi de ikke er klar over oppførselen sin, men heller at de bryr seg mindre om betydningen og konsekvensene av oppførselen enn det de ville gjort edru.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer