HVA GJØR DU? En av fem amerikanere innrømmer at de tisser i svømmebassenget, mange vedgår også at de ikke gidder dusje før de går i bassenget. Les hvorfor det gir både lukt og hygieneproblemer. Foto: Getty Images/iStockphoto
HVA GJØR DU? En av fem amerikanere innrømmer at de tisser i svømmebassenget, mange vedgår også at de ikke gidder dusje før de går i bassenget. Les hvorfor det gir både lukt og hygieneproblemer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Hygiene

Én av fem tisser i bassenget

Slik unngår du ekle bassengopplevelser - og helsefarlig badevann.

Publisert
Sist oppdatert
Å tisse i bassenget er noe de fleste forbinder med små barn. Likevel er det overraskende mange voksne som gjør det samme.

Ifølge en tidligere undersøkelse gjennomført av Water Quality and Health Council i USA tisser hele én av fem voksne amerikanere i basseng, skriver Huffington Post (ekstern lenke).

Undersøkelsen viste også at 47 prosent har en adferd som bidrar til skittent vann – som for eksempel at vi ikke gidder å dusje før vi går i bassenget.

LES OGSÅ: - Blir brunfargen borte av klorvann?

Lukten kan skyldes urin

Blant elitesvømmere er det ikke uvanlig å tisse i vannet man svømmer i, og tidligere landslagssvømmer for USA - Carly Gehr, har uttalt at nesten 100 prosent av alle profesjonelle svømmere gjør det, og at det er helt akseptabelt.

Vi andre dødelige, derimot, synes det er ekkelt, uhygienisk og direkte uhøflig.

Nå som mange forsatt har sommerferie og benytter hotellbasseng, eller bruker dagene i badeparker og badeland, kan det være greit å vite at tissing i basseng faktisk kan utgjøre et stort hygieneproblem.

Uringering og dårlig hygiene på offentlige badesteder kan være uheldig, fordi det kan føre til bakteriesmitte. I slike tilfeller dreier det seg ofte om sårinfeksjoner eller betennelser i slimhinner.

LES OGSÅ: De tre viktigste vannreglene

Bruker bokser under badeshorts

I disse dager sjekker også bassengvaktene både innendørs-og utendørshaller nøye, og henger opp store plakater som informerer om at du må vaske deg grundig uten badetøy før du går i bassenget.

Et omdiskutert problem de siste årene har vært at mange menn bruker bokser/truse under badeshortsen.

Dermed bader de med undertøy de har gått med en hel dag, og det er ikke lov i offentlige bassenger på grunn av hygienen.

LES OGSÅ: Ni ting kvinner bør vite om kroppen sin

– Urin binder seg til klorin

I et tidligere intervju med Huffington Post, har Michele Hlavsa, leder for Healthy Swimming and Waterborne Disease Prevention ved Center for Disease Control and Prevention, forklart hvorfor tissing er et problem:

– Nitrogenet i urinen binder seg til klorinen i svømmebassengene og danner stoffet kloramin. Klorinen som tilføres for å drepe E-coli, salmonella og andre bakterier som mennesker tar med seg, blir dermed mindre effektiv som desinfeksjon og farlige bakterier kan overleve lenger i bassenget.

– Kloramin kan også virke mer irriterende på slimhinner og forårsake hosting og røde øyne.

Et annet, ganske ekkelt resultat av tissingen, er lukten som skapes i offentlige svømmehaller.

Ifølge Hlavsa er det nettopp Kloramin som lager denne lukten. Det er altså ikke duften av klorin og svømmebasseng du kjenner, men lukten av kloramin - klorin og urin.

LES OGSÅ: Så ofte bør du dusje

<strong>VASK HELE FAMILIEN FØRST:</strong> I badeland og badeparker er det ekstra viktig at alle familiemedlemmer blir vasket grundig i dusjen før de går i bassenget, og at ingen tisser i vannet. Foto: Getty Images/Purestock
VASK HELE FAMILIEN FØRST: I badeland og badeparker er det ekstra viktig at alle familiemedlemmer blir vasket grundig i dusjen før de går i bassenget, og at ingen tisser i vannet. Foto: Getty Images/Purestock Vis mer

Rådene du bør følge


Michele Hlavsa understreker at lukten av kloramin ikke nødvendigvis indikerer at det er urin i bassenget, siden folks svette og kroppspleieprodukter også inneholder nitrogen. Dette er ytterligere en viktig grunn til at folk må dusje og vaske seg godt før de går i bassenget.

Disse rådene fra det amerikanske rådet for helse-og vannkvalitet er verdt å huske når du skal i badeland eller bade i andre svømmebasseng:

* Ikke bad når du har diaré.
* Ikke svelg bassengvann.
* Ha god hygiene. Dusj med såpe før du bader, og vask hendene etter å ha vært på toalettet eller ha skiftet bleie.
* Ta med barna dine på toalettpauser, og sjekk bleier ofte.
* Skift bleier på et toalett eller et område borte fra bassenget, og ikke ved bassengkanten.
* Husk å vaske barna grundig (særlig bak) med såpe før du lar dem gå i vannet.

I Skien badepark og andre store, norske badeparker, er det disse reglene som gjelder:
• Alle ønsker et rent badevann. Derfor skal alle dusje grundig uten badetøy. Husk også å vaske kroppen og håret med såpe.
• Personer med smittsomme hudsykdommer eller åpne/plastrede sår skal ikke bruke bassengene.
• Babyer, småbarn og de som ellers har behov for bleie, skal alltid ha på seg badebleie eller tett badebukse.
• Det er ikke hyggelig å få hår i munnen når du bader, derfor skal alle med langt hår samle håret i strikk eller bruke badehette.
• Badetøy: det tillates ikke bruk av plagg på plagg som shorts med ekstra bukse under eller bikini/BH med T-skjorte over.
• Gjester som av religiøs eller kulturelle forhold ønsker å bade i langt tøy som dekker hele kroppen, må dusje/vaske seg selv inkludert håret før de går inn i badet. Tøyet skal også være rent.

LES OGSÅ: Bakterier overlever denne vasken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer