Frokost

Én bagel kan tilsvare fem brødskiver

– Den absolutt verste frokosten du kan velge, sier ernæringsfysiologen.

BAGELS: Selv om bagels er aldri så godt, inneholder de svært mye kalorier. Innholdet av fint mel, gjør også at blodsukkeret ditt blir ustabilt. Det er derfor langt fra den beste frokosten du kan velge. Foto: Ustinova - Fotolia
BAGELS: Selv om bagels er aldri så godt, inneholder de svært mye kalorier. Innholdet av fint mel, gjør også at blodsukkeret ditt blir ustabilt. Det er derfor langt fra den beste frokosten du kan velge. Foto: Ustinova - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du spiser vel frokost?

Det er ikke til å legge under en stol at frokost er viktig - studier viser faktisk at en stor frokost kan hjelpe deg ned i vekt.

Men det er ikke dermed sagt at du kan spise hva som helst.

En tilsynelatende sunn frokost kan nemlig skjule store mengder kalorier, og slett ikke gi deg starten på dagen du egentlig trenger.

LES OGSÅ: Ett måltid er alt som skal til

BAGELS: Godt? Ja! Kaloririkt? Ja! Det er god grunn til å spare bagels til helgene, hvor du skal kose deg litt ekstra. Foto: frisotop - Fotolia
BAGELS: Godt? Ja! Kaloririkt? Ja! Det er god grunn til å spare bagels til helgene, hvor du skal kose deg litt ekstra. Foto: frisotop - Fotolia Vis mer

Kan tilsvare fem brødskiver

Riktig valg av frokost er altså alfa og omega. Da starter du dagen med å tilføre kroppen en rekke viktige næringsstoffer, få i gang forbrenningen, skjerpe hjernen, i tillegg til at du legger grunnlag for et stabilt blodtrykk gjennom dagen.

Men det er fort gjort å velge feil, og det er god grunn til å droppe en vanlig favoritt - nemlig bagels.

– Den absolutt verste frokosten du kan velge er en bagel, sier Kristin Kirkpatrick, en ernæringsfysiolog ved Cleveland Clinic Wellness Institute, til Huffington Post.

Hun forklarer at en gjennomsnittlig bagel innholder omkring 500 kilokalorier, som tilsvarer fem skiver vanlig brød. Og det er ikke det eneste som gjør at dette ikke er den mest optimale starten på dagen.

– De inneholder som regel fint mel, som gir en rask økning i blodsukkeret og insulin, men som sender deg ned igjen like raskt, sier Kirkpatrick.

Fremfor fint mel, bør frokosten din inneholde fullkorn og fiber. Dette finner du i blant annet fullkornsbrød og havregryn, og hjelper til med å holde deg mett lenger. Studier viser også at fiber kan senke kolesterolet.

FROKOSTBLANDING? Hvilken velger du? det naturlige valget er kanskje All-Bra, men faktisk inneholder denne varianten dobbelt så mye sukker som Corn Flakes. Foto: Tone Ruud Engen
FROKOSTBLANDING? Hvilken velger du? det naturlige valget er kanskje All-Bra, men faktisk inneholder denne varianten dobbelt så mye sukker som Corn Flakes. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Se opp for sukkeret

En annen utfordring når det kommer til frokost er innholdet av sukker.

Sukker er som kjent tomme kalorier, og tilfører ikke kroppen noen næringsstoffer. Og dessverre får de aller fleste i seg altfor mye - faktisk nærmere 33 kilo i året.

En frokost som ofte er en stor kilde til sukker, er frokostblanding.

– Alle frokostblandinger som har morsomme farger, bør du være obs på. Denne typen frokostblandinger har blant annet vært koblet til hyperaktive barn, sier Kirkpatrick.

Men det er ikke bare de fargerike frokostblandinene du skal være obs på. For eksempel innholder All-Bran over dobbelt så mye sukker som Corn Flakes, med henholdsvis 20 prosent sukker, mot 7 prosent i Corn Flakes.

– En fordel med All Bran er at den inneholder 15 gram fiber, mot bare 3 gram i Corn Flakes, har ernæringsfysiolog Camilla Andersen, tidligere uttalt til KK.no.

– Det er store variasjoner når det gjelder frokostblandinger, også mellom dem som er merket med Nøkkelhullsmerket. Derfor bør du selv sjekke innholdsfortegnelsen, forteller Andersen.

Dette bør du se etter på pakningen: (i 100 gram)
 • Se at det ikke er mer enn 13 gram sukkerarter på en frokostblanding du har tenkt til å spise ofte.
 • I tillegg bør frokostblandingen din inneholde minst 6 gram fiber.
 • Sukker og fiber er det mest sentrale, men du kan også ta en titt på fettinnholdet, og at det ikke overstiger 7 gram. Da bør det meste av fettet være umettet.
  LES OGSÅ: I ferd med å gi opp vektmålet?

  HAVREGRYN: Det finnes trolig ikke en frokost som vil bidra til å holde blodsukkeret mer stabilt eller holde deg mett lenger, enn havregryn. Foto: Fotolia
  HAVREGRYN: Det finnes trolig ikke en frokost som vil bidra til å holde blodsukkeret mer stabilt eller holde deg mett lenger, enn havregryn. Foto: Fotolia Vis mer
  SUPERSUNT: Hvis det er et pålegg som er genialt til frokost, så er det uten tvil makrell i tomat. Det er en super kilde til omega-3, som de fleste nordmenn får for lite av. Foto: Colourbox
  SUPERSUNT: Hvis det er et pålegg som er genialt til frokost, så er det uten tvil makrell i tomat. Det er en super kilde til omega-3, som de fleste nordmenn får for lite av. Foto: Colourbox Vis mer

  Dette bør frokosten din inneholde

  Med disse opplysningene tenker du kanskje at frokost er mer komplisert enn noensinne, men det er egentlig ikke så vanskelig.

  Det finnes en rekke sunne og gode alternativer. Se bare her:

  HAVREGRYN:
  Havregryn har høyere metthetsverdi enn noen annen matvare. I motsetning til mange andre karbohydrater bruker kroppen lang tid på å fordøye havregryn, slik at blodsukkerpåvirkningen blir minimal.

  Havregryn inneholder også masse fiber, litt protein og lite sukker. I tillegg er grynene rike på jern, sink, magnesium, E-vitamin, vitamin B1 (tiamin) og en rekke andre vitaminer og mineraler som har en god efffekt på kolesterolet, blodtrykket, blodsukkeret og den gastrointestinale helse.

  MAKRELL I TOMAT: Hvis du foretrekker brødskiver, og allerede har valgt deg ut et sunt og næringrikt brød, kan du gjøre frokosten enda sunnere ved å velge riktig pålegg.

  Og førstevalget til ernæringsekspertene? Makrell i tomat. Nordmenn får generelt i seg for lite omega 3 - noe det er masse av i makrellen. I tillegg innholder makrell i tomat mye vitamin D og kalsium. Hvis makrell i tomat gir deg grøsninger, kan du velge andre fiskepålegg som peppermakrell eller laks. Det har nemlig kommet laksepålegg på markedet som gir deg en god dose omega 3.

  DRIKK MELK: Til slutt er det også veldig viktig med hva du drikker. Og hvis du ikke spiser frokostblanding eller havregryn med melk, kan det være lurt å drikke et glass melk med frokosten.

  Melk er en kilde til viktige mineraler og næringsstoffer – ikke minst kalsium, som er viktig for skjelettet og beinbygningen. Hvis du ikke får i deg nok meieriprodukter skal du spise veldig mye grønnsaker for å dekke kalsiumbehovet, helst tre til fire ganger mer enn gjennomsnittet gjør i dag.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer