Kaloribomber

Én kopp gløgg inneholder 32 gram sukker

Derfor bør du ikke drikke for mange kopper av julefavoritten.

GLØGG: Gløgg hører jula til, men du bør begrense deg for én kopp kan inneholde hele 320 kalorier.   Foto: Alex Hagmann - Fotolia
GLØGG: Gløgg hører jula til, men du bør begrense deg for én kopp kan inneholde hele 320 kalorier. Foto: Alex Hagmann - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Rykende varm gløgg toppet med rødvin, nøtter og rosiner hører jula til, og når kjelen først står på bordet er det vanskelig å ikke ta to ganger.

Og det er lov det, men du bør være oppmerksom på at den flytende godsaken inneholder rikelig med kalorier, og sjansen er derfor stor for at du kan drikke på deg noen ekstra kilo i jula.

LES OGSÅ: Drinkene du bør styre unna

EKSPERTEN: Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef ved Grete Roede AS. Foto: Curt Hjerstedt
EKSPERTEN: Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef ved Grete Roede AS. Foto: Curt Hjerstedt Vis mer
GLØGGMIKS: Har du én spiseskje med rosiner og mandler i gløggen kan kaloriinnholdet øke med hele 80 kalorier.
GLØGGMIKS: Har du én spiseskje med rosiner og mandler i gløggen kan kaloriinnholdet øke med hele 80 kalorier. Vis mer

Mye sukker i en kopp


Kari H. Bugge, som er ernæringsfysiolog og fagsjef ved Grete Roede AS, forteller at gløgg kan bli en skikkelig kaloribombe dersom den inneholder alkohol og tilbehør.

– Energiinnholdet i gløgg kommer i all hovedsak fra sukker, og det er nok mye mer sukker enn man tenker over. En kopp med gløgg inneholder omkring 32 gram sukker og gir dermed rundt 132 kalorier. Til sammenligning inneholder like mye brus «bare» 80 kalorier.

Dersom du drikker gløgg med rødvin, nøtter og rosiner øker kaloriinnholdet betraktelig, og da kan det være lurt å ta til takke med én kopp.

– Velger du gløgg med rødvin i får du enda flere kalorier. Blander du i tråd med oppskriften på for eksempel Tomtegløgg, er du da oppe i 240 kalorier.

Har du i tillegg i en spiseskje med gløggmiks kan du plusse på 80 kalorier til. Én kopp vil altså inneholde nærmere 320 kalorier.

– Det gjelder det samme her som med all annen julemat. Drikker du gløgg en gang eller to i løpet av jula så er det bare å nyte den, men dersom du vet at det vanker gløgg i det ene juleselskapet etter det andre, kan det være lurt å nøye seg med en liten kopp eller rett og slett takke nei, sier hun.

JULESELSKAPER: Det blir mange juleselskaper i jula, og dersom du gang på gang blir tilbudt gløgg kan det være lurt å takke nei.  Foto: Kzenon - Fotolia
JULESELSKAPER: Det blir mange juleselskaper i jula, og dersom du gang på gang blir tilbudt gløgg kan det være lurt å takke nei. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

Greit å kose seg

Mange er nok ikke klar over at gløgg er en flytende kaloribombe, og ifølge Bugge er det egentlig bare bra.

– På en måte er jeg glad for at mange ikke er oppmerksom på dette, for det er jo ikke meningen at man skal telle kalorier i jula.

– Men som jeg nevnte er det viktig at man er bevisst på hvor ofte og mye du unner deg disse ekstra kaloriene.

Cathrine Borchsenius, som er klinisk ernæringsfysiolog og en av ekspertene bak kostholdsnettstedet Bramat.no, er i likhet med Bugge enig i at det er lov å kose seg i jula.

– Jeg tror folk skjønner at det er ganske mye sukker i gløgg, men det er jo begrenset hvor mye gløgg man drikker i løpet av jula.

– Man kan selvfølgelig velge andre mindre søte alternativer, men jeg tenker jo at man kanskje heller kan passe på at man ikke drikker det altfor ofte og altfor mye av gangen, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Slik kan du nyte maten uten dårlig samvittighet

Lag din egen gløgg

Dersom du er en av dem som ønsker å passe litt ekstra på vekten i jula, men fortsatt vil kose deg, anbefaler Bugge deg å lage din egen hjemmelagede gløgg.

– Det går fint an å koke sin egen gløgg. Du kan ta utgangspunktet i en sukkerfri eller sukkerredusert saft og tilsette dine egne krydder. Da kan du få både få en lettere og mer smakfull gløgg.

Under ser du Bugges oppskrift på hjemmelaget gløgg.

Dette trenger du:
10 dl saft kunstig søtet, utblandet
1 stk kanelstang
8 hele nelliker
1 ts kardemomme
1 dl eplemost
2 ss friskpresset sitronsaft
4 ts rosiner
4 ts grovhakkede mandler

Slik gjør du:
Bland saft, eplemost, krydder og sitronsaft sammen i en gryte. Varm sakte opp og la det hele trekke i omtrent en halvtime. La saften stå kjølig i noen timer, og sil fra krydderet.

Varm gløggen opp til kokepunktet, og hell den over i krus. Server rykende varm gløgg som en fordrikk når julegjestene kommer, eller som kosedrikk foran peisen.

Kilde: Greteroede.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer