Pølse

Én pølse om dagen kan føre til kreft

Øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen med 19 prosent.

50 GRAM: Ifølge en ny svensk studie er 50 gram bearbeidet kjøtt per dag (som tilsvarer cirka én pølse) nok til å øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen med 19 prosent.  Foto: Getty Images/iStockphoto
50 GRAM: Ifølge en ny svensk studie er 50 gram bearbeidet kjøtt per dag (som tilsvarer cirka én pølse) nok til å øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen med 19 prosent. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste vet at det å spise pølser flere ganger i uka ikke er spesielt sunt.

Likevel er det så utrolig fristende å slenge i seg en wiener med ketsjup og sennep, eller en grill med rekesalat og sprøstekt løk på bensinstasjonen eller kiosken når man har litt dårlig tid.

At vi nordmenn elsker pølser er ikke akkurat noe nytt, og hvert år konsumerer vi pølser for flere milliarder kroner – dette til tross for at vi stadig får advarsler fra helsemyndighetene om at vi burde spiser mindre bearbeidet kjøtt, og mer magre kjøttvarianter.

LES OGSÅ: Dropp denne kjøttmaten nå

Ikke spis mer enn 500 gram

Matportalen.no (ekstern lenke) står det at man ikke bør spise mer enn 500 gram bearbeidet kjøtt eller rødt kjøtt per uke (tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg).

Årsaken til dette er at det har blitt påvist en sammenheng mellom bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt, samt økt risiko for kreft i tykk- og endetarm.

Ny forskning viser også at det å spise mye bearbeidet kjøtt, som pølser, fører til en økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen – som er blant de mest alvorlige kreftformene, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Er du for gammel til å spise pølser?

Øker risikoen for kreft med 19 prosent

Det er forskere ved Karolinska Institutt i Stockholm som nylig gjennomførte en studie der de så på effektene av faktorer som bearbeidet kjøtt og røyking i forhold til utvikling av kreft i bukspyttkjertelen.

Forskerne har analysert resultatene av elleve ulike studier av over 6000 pasienter med kreft i bukspyttkjertelen. Og funnene, som er publisert i British Journal of Cancer (mer info om studien finner du her – ekstern lenke) viste at det å spise kun 50 gram om dagen økte risikoen for kreft i bukspyttkjertelen med 19 prosent (50 gram om dagen tilsvarer cirka én pølse eller to skiver bacon).

Det å spise 100 gram bearbeidet kjøtt om dagen , for eksempel en liten burger, økte kreftrisikoen med 38 prosent, mens 150 gram om dagen økte risikoen med 57 prosent.

Studien viste også at et høyt inntak av vanlig rødt kjøtt (kjøtt fra svin, storfe og sau), kan øke menns risiko for kreft, men ikke kvinners.

Ifølge forskerne er imidlertid røyking den absolutt største risikoen når det gjelder utvikling av kreft i bukspyttkjertelen. Å røyke viste seg nemlig å øke kreftrisikoen med 74 prosent.

- Kreft i bukspyttkjertelen har svært lav overlevelsesrate. Derfor er det svært viktig å forstå hva som kan øke risikoen for denne sykdommen, sier professor Susanna Larsson, som er en av dem bak studien.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha mer ketsjup på pølsa

Velg magre varianter

Dersom du ikke klarer å leve uten pølser, finnes det heldigvis flere magre og sunnere varianter du kan velge mellom, og både Helsedirektoratet og ernæringsekspert Jeanette Roede anbefaler kalkun og kylling.

Det kan imidlertid lønne seg å være litt obs på fettprosent og saltinntak, også i de magere pølsetypene.

- Det finnes fetere og magrere typer av pølser, både når det gjelder det av vanlig kjøtt og de av kylling og kalkun. Ta en titt på fettprosenten på varedeklarasjonen på pakken og sammenlign litt. Det er ikke slik at bare fordi det er kylling og kalkun, så er det lite fett, har Roede tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Ikke bruk pølser som ventemat

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer