Personlig økonomi

Nå blir det dyrere å shoppe

Slik påvirker den svake kronen din økonomi.

SHOPPING: Det kan bli dyrere å kjøpe klær her til lands nå fremover. Og særlig nettshopping er noe man bør være obs på. Foto: REX/Micha Theiner/City AM/All Over Press
SHOPPING: Det kan bli dyrere å kjøpe klær her til lands nå fremover. Og særlig nettshopping er noe man bør være obs på. Foto: REX/Micha Theiner/City AM/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Den norske kronen har blitt kraftig svekket.

Tirsdag denne uken så valutakursen slik ut, ifølge Norges Bank:

  • Amerikanske dollar (USD): 7,384
  • Euro (EUR): 9,176
  • Danske kroner (DKK): 123,37
  • Britiske pund (GBP): 11,563
  • Svenske kroner (SEK): 97,52


LES OGSÅ: Derfor bør du ha ønskeliste til jul

Derfor øker prisen

EKSPERTEN: Kristina Picard er forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand Foto: Storebrand
EKSPERTEN: Kristina Picard er forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand Foto: Storebrand Vis mer

Omtrent en tredjedel av det som påvirker prisveksten i Norge, er varer som er importert, og det er disse som nå kan bli dyrere, ifølge Kristina Picard, forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand.

– Mye av det vi kjøper i butikken, for eksempel klær, er jo importert. Klesbransjen er derfor en bransje som vil merke den svake kronekursen, og som kan bli nødt til å ta seg bedre betalt av oss forbrukere, sier Picard, til KK.no.

Hvitevarer, møbler og biler kan også bli dyrere.

– Men det er ikke sikkert vi vil merke det med en gang. Det er andre faktorer som også påvirker prisen, for eksempel konkurransen i markedet, forklarer Picard.

LES OGSÅ: Se etter dette når du handler på nett

Sjekk valutakurs før du handler på nett

Hun forteller at en svakere krone gjør det også dyrere å handle i utenlandske nettbutikker.

– Pass derfor på at du ikke bare handler på gammel vane, men faktisk ser på dagens valutakurs og sammenligner med norske priser før du handler. Netthandel fra utlandet kan jo bli ekstra dyrt på grunn av frakt-, toll- og mva-kostnader som ofte kommer i tillegg, advarer Picard.

Du gjør også lurt i å være bevisst på svingninger i valutakursen før du handler på nettet eller bestiller neste års ferie.

DYRERE MED LUKSUSMERKER: I 2012 økte britiske Mulberry prisene sine med 20 prosent internasjonalt, og 16 prosent her i Norge. Hermès Kelly-veske har også hoppet fra 28.300 til 44.700 kroner på 13 år.   Foto: Fotolia
DYRERE MED LUKSUSMERKER: I 2012 økte britiske Mulberry prisene sine med 20 prosent internasjonalt, og 16 prosent her i Norge. Hermès Kelly-veske har også hoppet fra 28.300 til 44.700 kroner på 13 år. Foto: Fotolia Vis mer

– Husk for eksempel at euroen nå er over ni kroner, ikke syv som vi lenge var vant til. Amerikanske dollar er nesten 50 prosent dyrere mot norske kroner enn for et par år siden. Dette kan gjøre sommerferien merkbart dyrere for en hel familie, påpeker Picard i Storebrand.

LES OGSÅ: Luksusmerkene har blitt 60 prosent dyrere

Slik blir ferien billigere

Det er ikke bare USA-turen som blir dyrere. «Harryhandelen» blir også ikke så billig som vi er vant til.

– Når kronen svekkes i forhold til annen valuta, som euro og dollar, blir det dyrere for oss å feriere i andre land. Dette gjelder ikke bare hvis du reiser langt av gårde, turen til Sverige blir også dyrere nå, og svenskehandelen blir mindre lønnsom, sier Picard.

Hvis du har et stramt feriebudsjett, gjør du lurt i å vurdere reisemål der prisnivået generelt er lavt sammenlignet med Norge.

– Selv om kronen er svakere, vil det fortsatt være rimelig å gå ut og spise for eksempel i Hellas og Spania sammenlignet med norske priser, forteller forbrukerøkonomen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer