ERSTATTES: Søtningsstoffet Stevia skal erstatte sukkeret i den nye Sprite varianten.  Foto: Getty Images/iStockphoto
ERSTATTES: Søtningsstoffet Stevia skal erstatte sukkeret i den nye Sprite varianten. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Lettbrus

Nå blir Sprite 30 prosent lettere

Coca-Cola tar grep for å bekjempe overvekt.

Publisert
Den sprudlende brusen Sprite blir i dette øyeblikket byttet ut til fordel for en helt ny variant - uten sukker, i USA.

LES OGSÅ: Dette gjør lettbrus med kroppen din

Erstatter den originale

Ifølge Daily Mail vil den nye varianten inneholde 30 prosent færre kalorier enn originalen, og kun naturlige søtningsstoffer laget av Stevia.

Drikken er et produkt av morselskapet Coca-Colas «anti overvekt»-kampanje. Coca-Cola fastslo under en presselansering at den nye varianten av Sprite vil erstatte den gamle i USA i løpet av denne måneden.

– Vi introduserer Sprite laget med det naturlige søtningstoffet Stevia i USA denne måneden. Den nye varianten vil inneholde 30 prosent færre kalorier, og i stedet for å være en light-versjon av den nåværende Sprite, vil den erstatte den helt, sa Coca-Colas talsmann.

Stevia ble godkjent for salg i Norge 18. juni 2012. Dette skjedde etter at EU godkjente det som et tilsetningsstoff i november 2011.

LES OGSÅ: Den «beste» brusen du kan velge

STEVIA: Søtningsstoffet Stevia er 33 ganger søtere enn vanlig sukker.  Foto: Getty Images/iStockphoto
STEVIA: Søtningsstoffet Stevia er 33 ganger søtere enn vanlig sukker. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Tar ansvar

Ifølge Camilla Andersen, ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no, har brusindustrien skapt mye overvekt i verden, derfor synes hun det er bra at de tar ansvar.

– At brusindustrien nå ser ut til å være sitt ansvar bevisst er bra, men denne «forbedringen» gjør likevel ikke brus til en egnet hverdags- eller tørstedrikk. Å drikke kalorier er en dårlig ide hvis man sliter med vekten. Man blir ikke like mett av å drikke kaloriene som å spise mat.

– Om noen år stusser vi kanskje over at vi en gang drakk sukkervann på samme måte som vi i dag stusser over at vi en gang røkte inne, sier hun til KK.no.

(Saken fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Drikker du lettbrus hver dag?

Frykter en uvanlig ettersmak

Stevia er 100 prosent urtebasert og kommer fra Steviaplanten. Produktet inneholder ingen konserveringsmidler, kun Sikkorirot og Steviosid som er 33 ganger søtere enn valig sukker.

– Stevia er 100 prosent naturlig, har ingen kalorier og gir dermed heller ingen blodsukkerstigning. Stevia er heller ikke uheldig for tannhelsen.

— Men det har imidlertid en kraftig bismak som jeg er usikker på hvordan blir i brusen, sier Andersen.

Og det har hun helt rett i. Stevia smaker nemlig ikke det samme som vanlig sukker, og et av problemene med dette søtningsstoffet er nettopp det at det kan ha en litt bitter, lakrisaktig ettersmak.

Vær imidlertid også oppmerksom på at en del søtstoffer kan gi mye luft i magen.

Bør ikke spise mer

Til tross for at Stevia kan være en god erstatning for sukker, mener Andersen det ikke forsvarer det å spise søtsaker oftere.

– Jeg syns generelt det er veldig spennende med disse naturlige sukker-alternativene, som stevia, sukrin og bjørkesøt for å nevne noen.

– Det vi bør tenke på er likevel at det ikke forsvarer å spise kaker og drikke brus oftere bare fordi man har byttet ut sukkeret med et bedre alternativ. Men at det kan være med på å gjøre det søte sunnere, er absolutt bra. Så blir belastningen litt mindre når man først skal unne seg noe, sier hun.

LES OGSÅ: Lettbrus øker risikoen for livsstilsdiabetes

Usikkert om den nye varianten kommer til Norge

Assisterende direktør for ekstern kommunikasjon i Coca-Cola Enterprises Norge AS, Vibeke Hansen, forteller at Sprite med det naturlige søtningstoffet Stevia til nå har blitt lansert i blant annet Frankrike.

Men om den kommer til Norge vil hun ikke uttale seg om.

– Vi kan dessverre ikke røpe noe om fremtidige lanseringer, det er konkurransesensitiv informasjon. Men det jeg kan si, er at vi som Norges ledende leverandør av alkoholfrie drikker følger nøye med på utvikingen av sukkerfrie alternativer.

– Stevia har Coca-Cola tatt i bruk i flere lav-kalori-varianter i Europa allerede, og vi er alltid interessert i å finne gode varianter som kan være med på å bredde vårt produkttilbud, slik at i kan tilby forfriskninger for alle- uansett livstil og anledning, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Lettbrus kan gjøre deg feit

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer