SKAL IKKE MYE TIL: En håndfull bjørnebær inneholder intet mindre enn halvparten av dagsbehovet ditt for mangan. Og det er bare litt av hva superbæret kan gjøre for deg. Foto: Thinkstock
SKAL IKKE MYE TIL: En håndfull bjørnebær inneholder intet mindre enn halvparten av dagsbehovet ditt for mangan. Og det er bare litt av hva superbæret kan gjøre for deg. Foto: ThinkstockVis mer

Bær

Nå bør du boltre deg i bjørnebær

Det er nemlig noe av det sunneste du kan spise.

Bor du sør i Norge er du heldig akkurat nå. Det er nemlig høysesong for bjørnebær, og de vokser vilt på denne kanten av landet.

Heldigvis får du kjøpt dette nydelige bæret i butikken også. Ikke bare smaker det fantastisk med vaniljeis og gir en fin sødme i viltsausen, det er også noe av det sunneste du kan putte i munnen.

Vitaminbombe

Blåbær er kjent som en super kilde til vitamin C. Bjørnebær inneholder faktisk dobbelt så mye vitamin C som blåbær, så her er det ingen grunn til å nøle.

Videre er bjørnebær svært rike på fiber og inneholder om lag 7,6 gram for hver kopp (cirka to desiliter) du spiser.

Og det stopper ikke her. Bjørnebær inneholder store mengder polyfenoler, som kan redusere kognitivt forfall i alderdommen. De rydder opp i celler som svekker hjernens funksjon.

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare:
(kilde - Frukt.no - ekstern lenke)

Spiselig del - 100 prosent
Vann - 86 g
KJ - 180
Kcal - 43
Protein - 0.7 g
Karbohydrat - 6.4 g
Fett - 0.4 g

Stopper blod

Har du kuttet deg i fingeren? Gni et bjørnebær mot såret. Da trekkes huden raskere sammen og blødningen stopper fortere. Tanninene i bjørnebæret har nemlig denne egenskapen.

I bjørnebær finnes også stoffer kalt antocyaniner. Dette er plantepigmenter som er kjent som kraftige antioksidanter. De kan forebygge kreft.

Lutein er et annet stoff det er lurt å få i seg. Bjørnebær innholder også dette, og det hjelper til med å beskytte øynene dine mot skader forårsaket av ultrafiolett stråling.

Mangan har du sikkert hørt om. Det er nødvendig for å opprettholde en sterk beinstruktur. En håndfull bjørnebær inneholder intet mindre enn halvparten av dagsbehovet ditt for dette mineralet.

For kvinner som er, eller ønsker å bli, gravide er det viktig å få i seg folsyre, som er med på å forhindre fødselsdefekter hos barnet. Bjørnebær er også rike på folsyre, eller folat, som det også kalles.

Bjørnebær skal være blanke og skinnende og se friske ut. Bjørnebær oppbevares best i kjøleskap ved 2-4 ºC. Holdbarheten er kort.

Mmm... kryddersyltede bær!

Her er oppskriften på ekte høstnytelse:
1 vaniljestang
250 g sukker
2,5 dl vann
stjerneanis
1 kanelstang
1 ss maisenna utrørt
i 0,5 dl vann
200 g steinfrie kirsebær
150 g bjørnebær
150 g bringebær

Mousse
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene, resten av stangen, 0,5 dl fløte og sukker i en kjele. Varm det opp til kokepunktet. Ta ut vaniljestangen. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme væsken. Ha blandingen og cottage cheesen i en foodprocessor og kjør til bitene i cottage cheesen blir litt mindre. Ha i en bolle og sett til avkjøling hvis det trengs. Til blandingen blir ca. 30°. Pisk kremfløten til løs krem og vend den inn. Sett til avkjøling til den stivner.

Bærblanding
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha dem i en kjele sammen med stangen, sukker, vann, stjerneanis og kanelstang. Kok opp. Rør inn maisennajevningen og la laken småkoke i 2 minutter. Hell laken over kirsebærene (Bærene kan gjerne være dypfryste.
De trenger ikke tines før den varme laken helles over). La laken avkjøle før de andre
bærene vendes inn, men altså bare hvis de er ferske. La det hele stå kjølig i minimum fem
timer – gjerne natten over. Ta ut krydderet før servering.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: