Vitamin D

Nå bør du doble vitamin D-dosen

Så mye fisk, tran og sollys trenger du.

VITAMIN D-MANGEL: Nå, og i månedene framover, trenger vi ekstra tilskudd av vitamin D. Foto: All Over Press
VITAMIN D-MANGEL: Nå, og i månedene framover, trenger vi ekstra tilskudd av vitamin D. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De offisielle anbefalingene fra Helsedirektoratet, er at alle voksne bør få i seg 10 mikrogram vitamin D om dagen.

Men hvor mye er egentlig det? Og hvordan får vi det enklest og best i oss?

LES OGSÅ: Ikke ta for mye av disse vitaminene

Sol, sol, sol

Den desidert beste kilden til vitamin D, er solen. På en fin norsk julidag, trenger du kun å være kort tid i solen før du får dekket dagsbehovet.

- Er du på stranden i bikini skal det bare noen få minutter til. Er kun ansikt og armer utsatt for sol, tar det cirka 20 minutter, forteller Kristin Holvik, forsker på Folkehelseinstituttet.

Fra rundt oktober til mars, gir imidlertid den norske solen lite eller ikke noe vitamin D.

Og nettopp dette er årsaken til at mange som bor langt unna ekvator, trenger ekstra tilskudd av vitaminet som sørger for at skjelett, beinvev og muskulatur er friskt.

Du kan ta solarium, men vær veldig forsiktig og husk på at det å bli solbrent øker risikoen for å få føflekkreft.

- På samme måte som solstrålene gir oss tilskudd av vitamin D, så gjør også UVB-strålene fra solarium det. Men det skal kun noen få minutter til, sier Holvik.

LES OGSÅ: Så mange kvinner har beinskjørhet

FET FISK: Selv om det er den beste kilden til vitamin D, skal det ganske mye fet fisk til for å dekke dagsbehovet. Foto: All Over Press
FET FISK: Selv om det er den beste kilden til vitamin D, skal det ganske mye fet fisk til for å dekke dagsbehovet. Foto: All Over Press Vis mer

Fisk eneste gode matkilde

Selv om det ikke er i nærheten av like effektivt som solen, så kan du også få i deg vitamin D gjennom maten.

Det finnes imidlertid ikke veldig mange spiselige vitamin D-kilder.

- De eneste gode matkildene til vitamin D, er fet fisk som makrell, sild, ørret, laks og kveite, sier Holvik.
 
Hun forteller at en middagsporsjon stekt makrell dekker dagsbehovet, mens du må spise en hel boks makrell i tomat for å dekke dagsbehovet.

Vitamin D er også tilsatt i ekstra lett melk, smør, margarin og en type hvitost.

- Men det er så lave doser at vi ikke regner disse matvarene som spesielt gode kilder til vitamin D, sier Holvik og legger til:

- Det betyr at du skal spise ganske mye fisk for å komme opp i den anbefalte dagsdosen.

LES OGSÅ: Vinterdeprimert?

Ta tranen din

Fordi du må spise ganske mye fisk for å få i deg nok vitamin D, så kan det være lurt å ta tilskudd som for eksempel tran.

- En barneskje tran om dagen dekker dagsbehovet for vitamin D, sier Holvik.

Tar du en til randen full spiseskje tran om dagen, får du i deg nærmere 20 mikrogram vitamin D.

- Og gjør gjerne det, vi tror det bare er en fordel med litt ekstra vitamin D, sier Holvik.

En gammel «tran-regel» sier at du skal ta tran i alle måneder med bokstaven r i navnet, altså fra september til og med april.

- Det er en fin tommelfingerregel, sier Holvik.

LES OGSÅ: Fire myter om antioksidanter

DEN BESTE KILDEN: Ingenting slår solen, og det er ikke mange minuttene som skal til for å dekke dagsbehovet for vitamin D.  Foto: All Over Press
DEN BESTE KILDEN: Ingenting slår solen, og det er ikke mange minuttene som skal til for å dekke dagsbehovet for vitamin D. Foto: All Over Press Vis mer

Livsstilsykdommer

Alvorlig vitamin D-mangel over tid kan føre til rakitt, også kalt engelsk syke, hos barn, og skjelettsykdommen osteomalasi hos voksne.

- Osteomalasi er en sykdom som er vanskelig å påvise og som gir diffuse symptomer. Derfor vet vi ikke hvor mange som har det, sier Holvik.

Vitamin D-mangel påvirker også andre ting, som beinskjørhet.

- I tillegg mistenker man at det gir økt risiko for en rekke livsstilsykdommer og kroniske sykdommer, sier Holvik.

En studie fra Yale University har for eksempel vist at personer som har nok vitamin D i kroppen kan holde seg friskere i løpet av vinteren, altså at det styrker immunforsvaret.

Ifølge forskerne kan vitaminet også redusere risikoen for diabetes type 2, kreft, kroniske smerter og depresjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer