Kostholdsråd

Nå bør du få i deg mer D-vitamin

Det er anbefalt å øke det daglige inntaket om høsten og vinteren. Laks er en super kilde til vitaminet!

RIK PÅ D-VITAMIN: Laksen er en ypperlig kilde til D-vitamin. Foto: Colourbox
RIK PÅ D-VITAMIN: Laksen er en ypperlig kilde til D-vitamin. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nye nordiske kostholdsråd anbefaler mer D-vitamin i kosten enn før.Mens vi tidligere ble anbefalt å spise 7,5 mikrogram D-vitamin daglig, økes nå dosen til 10 mikrogram for alle over to år. Eldre over 75 år bør få i seg 20 mikrogram daglig. Det kommer fram av oversikten over de nye kostholdsrådene presentert hos Helsedirektoratet.

Viktig for energi og humør

Om du ikke får i deg nok D-vitamin, vil det føre til at du føler deg slapp, sliten og deprimert. I tillegg svekkes immunforsvaret, og du vil lettere bli småsyk med forkjølelse, influensa og så videre.Det mest alvorlige er likevel at varig mangel på D-vitamin ødlegger kalkbalansen i skjelett og tenner, og kan føre til beinskjørhet hos voksne, og deformerte og svake skjelett hos barn.Studier har også vist at mangel på vitaminet kan gi økt risiko for utvikling av diabetes type 2.

Får ikke nok sol

Sollys er den viktigste faktoren som gjør at vi har riktig nivå av D-vitamin i kroppen. Når vi får sol på huden, produserer kroppen selv det viktige vitaminet. Men problemet for oss her i nord er at vi om vinteren får lite sollys - og dessuten er det mange av oss som tilbringer mye tid innendørs resten av året, også. Dette er grunnen til at anbefalingene om D-vitamin inntak er økt. (Eldre skal ha dobbel dose, altså 20 mikrogram mot det normale 10, fordi de tilbringer svært mye tid innendørs.) LES OGSÅ: Sol kan hjelpe deg ned i vekt

Fet fisk er en god kilde

Gode kilder er som du sikkert vet tran og fisk, spesielt fet fisk (som laks), egg og kjøtt. I tillegg tilsettes mange meieriprodukter i dag D-vitamin.Her er noen eksempler på mat som inneholder D-vitamin:(Kilde: Matvareportalen.no)
 • Tran - 21,6 mikrogram per 10 gram
 • Rå laks - 10 mikrogram per 100 g
 • Kokt laks - 11,8 mikrogram per 100 g
 • Egg – 4 mikrogram per 100 g (ett normalt stort egg tilsvarer ca. 60 gram)
 • Makrell i tomat - 2,9 mikrogram per 100 gram
 • Smør og margarin– 1 mikrogram 10 g
 • Lettmelk m. D-vitamin - 0,4 mikrogram per 100 gram
 • Kjøttdeig - 0,2 mikrogram per 100 gram
 • Leverpostei - 0,1 mikrogram per 100 gram
 • Hvit ost (også kremost) - 0,1 mikrogram per 100 gram
 • Som du ser er tran den aller beste kilden til D-vitamin. Bare fem gram tran må til for at du får dine 10 daglige mikrogram. Det tilsvarer to trankapsler, eller en liten spiseskje flytende tran.Orker du ikke tran, så kan du få i deg nok ved å spise en variasjon av andre matvarer rike på D-vitamin. Merk deg at hverken meieriprodukter eller kjøttprodukter har rørende mye D-vitamin i seg. Du bør heller satse på en kombinasjon av laks, makrell i tomat og egg. Om du tar kosttilskudd, så sjekk på boksen hvor mye D-vitamin den inneholder. Vitaplex Vitaminera inneholder for eksempe 5 mikrogram per pille, altså halvparten av anbefalt dagsinntak.LES OGSÅ: Så mye er for mye D-vitamin

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer