Ski

Nå bør du finne fram skiene

Det kan faktisk gjøre deg lykkeligere. Selv om du bare gjør det av og til.

GJØR DEG GLAD: Spenn på deg skiene og kom deg ut i snøen. Ifølge forskere skal dette nemlig gjøre underverker for lykkefølelsen. Foto: Maridav - Fotolia
GJØR DEG GLAD: Spenn på deg skiene og kom deg ut i snøen. Ifølge forskere skal dette nemlig gjøre underverker for lykkefølelsen. Foto: Maridav - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Snøen har lagt seg på bakken, og skisesongen er endelig i gang. Og hvis du ennå ikke har tatt skiene ut fra boden, er det på høy tid å gjøre det nå.

Midt oppi julestress og mørketid kan en dag på ski være akkurat det du trenger for å løfte humøret.

En studie utført av Hyun-Woo Lee og hans kolleger ved Yonsei University i Sør-Korea viser nemlig at skiaktiviteter kan gjøre deg lykkeligere, og derfor også både forbedre helsen din og øke din generelle tilfredshet. Det er jo reneste kinderegget.

Så hva venter du på?

LES OGSÅ: Husk dette før årets første langrennstur

UT PÅ TUR: Frisk luft, mosjon og fantastisk natur - hva er vel bedre enn det? Foto: Image Source/All Over Press
UT PÅ TUR: Frisk luft, mosjon og fantastisk natur - hva er vel bedre enn det? Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Slipp stressende tanker


Om du foretrekker å suse ned bratte bakker i høy fart, eller stake deg over lange sletter spiller ingen rolle. Skiaktiviteter generelt byr på en god dose frisk luft og mosjon, to ting som er perfekt for å løfte humøret til nye høyder. Derfor er dette også noe av det beste du kan foreta deg på vinteren.

Da er det kanskje ikke så rart at dette er aktiviteter som gjør deg glad. Og faktisk skal det ikke mer enn én skiferie til for at din tilfredshet skal være merkbart forbedret.

Men det betyr ikke at du skal tenke på regningene du burde betalt, og middagen som skal lages mens du står på ski. Forskerne fant nemlig ut at det er de som virkelig klarer å skru av tankekverna og bare kose seg i snøen, som drar de største fordelene.

LES OGSÅ: Slik unngår du kalde skiføtter

MER FOKUSERT: Studien viste at de som valgte ski framfor snowboard var mer fokuserte i bakken, og dermed oppnådde større tilfredshet. Foto: Thinkstocck
MER FOKUSERT: Studien viste at de som valgte ski framfor snowboard var mer fokuserte i bakken, og dermed oppnådde større tilfredshet. Foto: Thinkstocck Vis mer

Viktig med riktig utstyr

Det er ingen tvil om at skiaktiviteter er bra for helsa. Og spesielt langrenn er en utmerket treningsform hvor hele kroppen får kjørt seg.

En langrennstur i middels tempo svir av omtrent dobbelt så mange kalorier som middels rask gange. Men du velger selvfølgelig selv om du bare vil ta en rolig søndagstur, eller om du vil gi på litt og forbrenne ekstra mye kalorier på turen.

For at langrennsopplevelsen skal bli best mulig bør du sørge for å ha godt skiutstyr som er tilpasset deg, spesielt hvis du er nybegynner.

Da KK.no’s journalist fikk et lynkurs i langrenn av skiekspert og tidligere toppidrettsutøver i langrenn, Trude Dybendahl, presiserte hun at riktig tilpasset utstyr har mye å si for skigleden. Hun anbefaler at du går for et par ski som ikke er for tunge, og sørger for at stavene er i riktig høyde.

- Når du står barbent på gulvet, så skal stavene nå deg til den lille knokkelen midt inni skulderen, har hun tidligere uttalt til KK.no.


Ski eller snowboard?

Om du er av den fartsglade typen setter du sikkert kursen mot de store skibakkene med det samme sesongen starter. For ingenting er vel så fantastisk som å kombinere fart og spenning med frisk fjelluft og flott utsikte?

Men velger du slalåm eller snowboard? Den Sør-Koreanske studien viste nemlig at de som velger ski koser seg mer i bakken, enn de som velger snowboard.

Forskerne tror dette kan skyldes at skikjørerne generelt var flinkere til å forsvinne inn i aktiviteten, og glemme omverdenen.

Og fordi den «flyten» du har når du svinger nedover bakkene ofte er meget tilfredsstillende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer