Rabarbra

Nå bør du ha rabarbra på menyen

Denne supersunne grønnsaken er best i disse dager.

RABARBRA: Det sies at rabarbra skal plukkes og spises før Sankthans, da det er de første unge stilkene som er de beste. Foto: kostrez - Fotolia
RABARBRA: Det sies at rabarbra skal plukkes og spises før Sankthans, da det er de første unge stilkene som er de beste. Foto: kostrez - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å sette tennene i årets første rabarbrastilk uten å skjære noen grimaser skal godt gjøres. Men dypper du den derimot i litt sukker, smaker det herlig og du vet at sommeren er i anmarsj.

Rabarbra har en rekke positive helsefordeler, da de lange stilkene inneholder både A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til mineraler som kalsium, kalium og magnesium. 

- At rabarbra er sunt for helsen har vært kjent i Kina i omkring 5000 år, og den har blitt brukt mot det meste. Ikke bare inneholder den kalium som er bra for skjelettet, men den også rik på fiber som er kjent for å ha en positiv effekt på tarmsystemet

- Er du opptatt av kalorie kan det også være morsomt å vite at 100 gram rabarbra gir kun 16 kalorier. God slankekost med andre ord, forteller Toril Gulbrandsen, som er prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, til KK.no. 

LES OGSÅ: Rabarbra er en vitaminbombe

Bør høstes før sankthans

Dersom du er så heldig at du har én rabarbraplante eller fire i hagen, bør du ifølge Gulbrandsen høste planten i løpet av de neste ukene, da det sies at man aller helst bør gjøre det før sola snur – altså sankthans. 

- Rabarbra er en staude og et sikkert vår og tidlig sommer-tegn. Man sier gjerne at rabarbra skal plukkes og spises før Sankthans, da det er de første unge stilkene som er de beste. Senere på sommeren blir stilkene treete og seige, og innholdet av syre stiger jo lenger ut i sesongen man kommer.

Om du ikke var klar over det, skyldes den syrlige smaken til rabarbra et høyt innhold av såkalt oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra, men blant den røde og grønne typen er det den røde som har det laveste syreinnholdet. 

- En annen ting som er greit å ha i bakhodet er at planten blir veldig svekket med hensyn til neste års avling om det plukkes av den for sent på sommeren. Men det er selvsagt lov å unne seg noen nye unge skudd gjennom sesongen, sier hun. 

Dersom du ikke eier en rabarbraplante trenger du ikke droppe det fra menyen. De fleste dagligvareforretninger har nemlig rabarbra i sine grønnsaksavdelinger, så her er det bare å ta beina fatt og stikke innom butikken. 

RABARBRAPLANTE: Dersom du ikke har en rabarbraplante i hagen, finner du rabarbra i de fleste grønnsaksdisker på butikken. Foto: daseaford - Fotolia
RABARBRAPLANTE: Dersom du ikke har en rabarbraplante i hagen, finner du rabarbra i de fleste grønnsaksdisker på butikken. Foto: daseaford - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Velg frukt og grønt med sterke farger 

Fantastisk godt til dessert 

Marit Røttingsnes Westlie, som har bloggen Fru Timian, forteller til KK.no at hun tror mange glemmer at rabarbraen de har i hagen kan brukes til å lage mye godt.  

- Mange glemmer det nok litt vekk. De fleste som har en liten hage med litt gress har en rabarbraplante, men jeg er ganske sikker på at mange ikke bruker den. Det kan være fordi vi har så lett for å gå på butikken og handle istedet for å bruke det vi har rundt oss. 

Videre forteller hun at hvis du har en rabarbraplante bør du absolutt benytte sjansen til å høste den i løpet av de neste ukene så du kan lage noen kjempegodt desserter. 

- Jeg har et kjempegodt forhold til rabarbra, og har spiste det mange ganger hittil i år. Faktisk hadde jeg det senest i forgårs.

- Noe jeg synes smaker helt fantastisk er rabarbrasuppe servert med en liten slump med fløte, pisket krem eller vaniljeis. Det som er så fint med denne dessert er at den passer utrolig bra å ha på en helt vanlig tirsdag eller onsdag på sommeren. 

En annen ting hun synes er flott med denne typen dessert er at den kan lages samtidig som du lager middag. 

- Jeg bruker to deler rabarbra og en del sukker, ja det er mye sukker. Jeg blander dette og lar  suppen koke i ti minutter  mens resten av middagen lages, enklere er det ikke. Dette har jeg spist allerede tre ganger i sommer, og synes det smaker like godt hver gang. 

- Jeg har også en fantastisk god rabarbrapai, og jeg tror faktisk det er den oppskriften på bloggen som har fått aller flest kommentarer. Den har en kjempegod paibunn som jeg har rabarbra på, etterfulgt av en smør og sukkerblanding som smelter og blir nesten som karamell. Den spiste jeg senest på mandag og det smakte helt herlig, sier hun. 

VERDENS BESTE RABARBRAPAI: Røttingsnes Westlies rabarbrapai smaker herlig på en varm sommerdag. Foto: Marir Røttingsnes Westlie
VERDENS BESTE RABARBRAPAI: Røttingsnes Westlies rabarbrapai smaker herlig på en varm sommerdag. Foto: Marir Røttingsnes Westlie Vis mer

LES OGSÅ: Kyllingbryst med rabarbrachutney og pepperottzatziki 

Verdens beste rabarbrapai

Fikk du lyst til å prøve Røttingsnes Westlies fantastiske rabarbrapai? Da er du heldig, for hun har nemlig delt oppskriften med oss! 

Dette trenger du: 

Paibunn

 • 175 g hvetemel
 • 1/2 ts sukker
 • 120 g kjøleskapskaldt smør
 • 2–4 ss iskaldt vann
   

Fyll

 • 750 g rabarbra
 • 250 g sukker
 • 2 ss maisenna


Topping

 • 125 g hvetemel
 • 50 g brunt sukker 25 g vanlig sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 100 g smør
   

Slik gjør du: 

 1. Smør en paiform eller ildfast form. Her bruker jeg en på 29 cm i diameter.
   
 2. Ha hvetemelet og sukker i en food processor. Del opp smøret i terninger og kjør det inn sammen med melet. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å samle deigen til en klump. Ikke kjør food processoren mer rundt enn akkurat nødvendig.
   
 3. Klem deigen flat og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.
   
 4. Mens food processoren fremdeles er skitten, lager du toppingen. Ha alle ingrediensene i processoren og bland dem sammen. Du kan også gjøre dette for hånd. Sett det til side til etterpå.
   
 5. Jeg liker beste å kjevle paideig ut mellom to lag med plastfolie. Dryss litt hvete på en dobbel bredde plastfolie. Legg på deigen og dryss litt mel over før du legger på et dobbel bredde med ny folie.
   
 6. Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.
   
 7. Ta av plasten på den ene siden. Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass mens du fremdeles har plasten på plass på oversiden. Grovklipp kantene rundt før du klemmer dem til. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter, og sett stekeovnen på 190 grader.
   
 8. Del rabarbraen i biter på ca. 2 cm. Bland bitene sammen med sukker og maisenna i en bolle. Hell fyllet oppi paiforma. Fordel toppingen over til slutt. Sett forma på et bakepapirkledd stekebrett (det kommer til å boble over under stekinga) og stek paien på nederste rille i ca. 1 time og 20 minutter.
   
 9. La paien avkjøles litt før den nytes. Kan gjerne serveres med is eller vaniljesaus.
   

Kilde: Frutimian.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer