Rabarbra

Nå bør du høste rabarbraen

Supersunn, kalorifattig og knallgod - både til dessert og frokost.

SOMMERLYKKE: Denne rabarbrakompotten er en favoritt, sunn, kalorifattig og laget uten stress. Se flere oppskrifter i KK Søtt i App Store. Foto: All Over Press
SOMMERLYKKE: Denne rabarbrakompotten er en favoritt, sunn, kalorifattig og laget uten stress. Se flere oppskrifter i KK Søtt i App Store. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vekker dette bildet gode barndomsminner hos deg? Mange av oss har tasset barbent rundt i sommergresset med rabarbrastilker og en kopp sukker å dyppe dem i.

Men du må være rask om du skal høste rabarbraen selv i år, for syreinnholdet øker utover sommeren.

Det sies at man aller helst bør høste rabarbraen før solen snur, altså Sankthans.

– Rabarbraen er best på denne tiden, fra den er tilgjengelig (cirka midten av mai) og fram til nå. Den blir ikke besk, men stilkene blir veldig grove. Kuttes den ned, vokser det nytt opp igjen, de er ikke så grove, sier seniorrådgiver i TINE Matglede, Mette Sundsbø.

Hun anbefaler å kutte de nye, fine stilkene i biter, putt dem i poser og legg dem i fryseren.

TIL FROKOST ELLER DESSERT: Rabarbra passer utmerket enten til frokost eller dessert. Du kan også lage fantastisk syltetøy av høstet rabarbra.  Foto: Getty Images/iStockphoto
TIL FROKOST ELLER DESSERT: Rabarbra passer utmerket enten til frokost eller dessert. Du kan også lage fantastisk syltetøy av høstet rabarbra. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Egentlig en grønnsak

Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. Det er egentlig en grønnsak, men brukes som en frukt fordi de kjøttfulle og saftige stilkene er ideell til kompotter, safting og sylting.

Den syrlige smaken skyldes et høyt innhold av såkalt oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra, og de med røde stilker har faktisk lavere syreinnhold enn de grønne.

At rabarbra er sunt for helsen har vært kjent i Kina i omkring 5000 år. Den har blitt brukt mot det meste. Er du opptatt av kalorier, kan det være morsomt å vite at 100 gram rabarbra gir bare 16 kalorier. God slankekost med andre ord!

Samtidig er rabarbra rik på både A-, B- og C-vitaminer, og i tillegg får du i deg nyttige mineraler som kalium, kalsium, jern og magnesium når du spiser de lange stilkene.

Husk at du alltid bør rense rabarbra før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Glem heller ikke at jordbær og rabarbra er en perfekt kombinasjon til syltetøy!

LES OGSÅ: Herlig kake med rabarbra





Prøv denne herlige oppskriften:


SOMMERLYKKE: Denne rabarbrakompotten er en favoritt, sunn, kalorifattig og laget uten stress. Se flere oppskrifter i KK Søtt i App Store. Foto: All Over Press
SOMMERLYKKE: Denne rabarbrakompotten er en favoritt, sunn, kalorifattig og laget uten stress. Se flere oppskrifter i KK Søtt i App Store. Foto: All Over Press Vis mer

Rabarbrakompott






En slik kompott med vaniljekrem kan ikke spises ofte nok! En super dessert til gjester, siden både kompott og vaniljekrem kan lages inntil to dager i forveien og oppbevares kaldt. Rabarbrakompotten er også nydelig til frokostyoghurten!

Til 6 personer

800 gram rabarbra
500 gram sukker
1 stjerneanis
4 dl kremfløte
2 dl helmelk
1 tykk vaniljestang
125 gram sukker
6 eggeplommer
200 gram biscotti med mandler
Litt hakkede, ristede mandler

Slik gjør du det:
1. Skjær rabarbraene i mindre stykker, og ha dem i en kasserolle sammen med sukker og stjerneanis. Kok forsiktig opp, og la simre i 10 minutter. Sett kaldt fram til servering.
2. Ha fløte, melk, vaniljefrø, vaniljestang og halvparten av sukkeret i en gryte og kok forsiktig opp under omrøring. Pass godt på at det ikke svir seg.
3. Pisk eggeplommene sammen med resten av sukkeret i en skål. Pisk ca halvparten av den varme melken gradvis i eggeplommene i en tynn stråle. Sett gryten tilbake over svak varme, og pisk eggemassen over i den varme melken. Pisk jevnt hele tiden. Fortsett til kremen er tyknet. Det tar cirka 8-10 minutter. Hell straks kremen over i en kald skål, så eggeplommene ikke koagulerer. Sett kremen kaldt fram til servering. Fjern vaniljestangen.
4. Anrett rabarbrakompotten i seks glass eller skåler. Knus biscottiene og ha dem på kompotten. Topp med vaniljekrem og pynt med hakkede mandler. Server med en gang.

Flere slike herlige oppskrifter finner du i KK Søtt-appen i App Store.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer