Røyk

Nå bør du kutte festrøyken

Det kan nemlig være svært skadelig for hukommelsen, viser ny forskning.

SKADER HUKOMMELSEN: Ny forskning viser at festrøyking kan være like skadelig for hjernen og hukommelsen som det å røyke hver dag. Foto: Getty Images
SKADER HUKOMMELSEN: Ny forskning viser at festrøyking kan være like skadelig for hjernen og hukommelsen som det å røyke hver dag. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste er klare over over hvor skadelig røyking kan være, og det finnes knapt noen unnskyldning igjen for å fortsette med denne uvanen.

Mer skadelig for kvinner

Tidligere forskning KK.no har omtalt viser ikke «bare» at du pådrar deg helseskader og økt risiko for lungekreft ved å røyke, men du blir også mer rynkete, og tjukkere.

I tillegg har studier vist at røyking faktisk er mer skadelig for kvinner, fordi du kan komme tidligere i overgangsalderen, samt at uvanen kan krympe utstyret til menn. .

Som om ikke dét var nok, så har røyking også vist seg å kunne skade hjernen din – og dette gjelder ikke bare for de som røyker hver dag.

Også festrøykere – altså de som holder røyking til helgene, kan merke uheldige effekter av uvanen. Det er nemlig ikke mer som skal til for at hukommelsen vår svekkes, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Festrøyking skader hukommelsen

En forskningsgruppe ved Northumbria University gjennomførte nylig en studie hvor de så nærmere på effekten av festrøyking og hverdagsrøyking på forskjellige grupper testpersoner.

Den ene gruppen bestod av 28 festrøykere, som fikk i seg cirka 20 sigaretter én til to ganger i uken – gjerne i helgene, mens den andre gruppen bestod av 28 hverdagsrøykere, som fikk i seg 10 til 15 røyk hver dag.

Den tredje, og siste, gruppen bestod av 28 personer som aldri hadde røykt.
I testen fikk forskerne personene til å gjennomføre ulike hukommelsestester, som også ble filmet.

Resultatene, som er publisert i tidsskriftet Open Addiction (mer info finner du her – ekstern lenke) viste at begge gruppene som røykte gjorde det mye dårligere på testen, enn de som aldri hadde røykt.

Heller ikke antall røyk personene røykte i løpet av uken hadde noe å si.

- Denne forskning viser at det å begrense røyking til helgene ikke har noe å si i forhold til effektene på hjernen. Røyking skader hukommelsen - uansett, sier forsker Tom Heffernan, ledende forsker i psykologi, som gjennomførte studien med kollegaen Terence O’Neill.

LES OGSÅ: Styrketrening er effektivt for røykeslutt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer