Hudpleie

Nå bør du peele huden

Like viktig om vinteren, som om sommeren.

PEELING: Det finnes andre typer peeling enn de med grove korn. Har du sart, sensitiv hud, bør du velge en mildere peelingtype. Foto: pressmaster - Fotolia
PEELING: Det finnes andre typer peeling enn de med grove korn. Har du sart, sensitiv hud, bør du velge en mildere peelingtype. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Grå, gusten hud er et sikkert vintertegn for mange av oss. I tillegg til at huden mister gløden når kulda setter inn, er det også mange som opplever at det blir vanskeligere å gi huden nok fuktighet.

Selv når huden blir rød, tørr, sår eller faktisk sprekker opp, er det viktig å eksfoliere jevnlig, og dette gjelder altså i høyeste grad også om vinteren.

– Dette fordi det er viktig å fjerne døde hudceller som ligger på huden for at andre ingredienser skal virke, forklarer Trine Sundene Marthinsen hos Dermalogica.

For alle som har en frisk og sunn hud, uten nedsatt hudbarriere eller tynn, skadet hud anbefales peelinger én til to ganger i uka

LES OGSÅ: Nødhjelp til gusten hud

GIR ØKT EFFEKT: Om du peeler huden jevnlig, helst 1–2 ganger i uka, sørger du også for å få mest mulig effekt av både serumer, fuktighetskremer og ansiktsmasker.  Foto: Laurent Hamels - Fotolia
GIR ØKT EFFEKT: Om du peeler huden jevnlig, helst 1–2 ganger i uka, sørger du også for å få mest mulig effekt av både serumer, fuktighetskremer og ansiktsmasker. Foto: Laurent Hamels - Fotolia Vis mer

Vakrere hud

Så hva slags effekt kan du egentlig forvente av peeling hvis du er flink til å gjøre det jevnlig?

Peelingprodukter fjerner døde hudceller, som gjerne legger seg på hudens overflate og gjør huden matt og gusten. I tillegg til å fjerne de gamle og døde, stimulerer du produksjonen av nye.

Dette gjør at huden ser freshere ut med en gang. Dessuten gjør du at produkter som ansiktsmasker og fuktighetskremer trekker lettere inn i huden og gir større effekt.

Helt generelt vil du merke at peeling vil gi deg mykere, jevnere og glattere hud med raskere produksjon av nye, friske hudceller.


LES OGSÅ: Smører du deg riktig?

Forbedrer hudkvaliteten

Mens noen peelingprodukter (AHA, alfahydroksysyrer) jobber dypere og kan gi en forbedret hudkvalitet, er andre typer (enzympeeling og mekanisk peeling) mer overfladiske.

Selv disse mer overfladiske typene stimulerer nydannelse av hudceller, men selve kvaliteten på de nye cellene vil ikke endres, har Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, tidligere forklart KK.no.

– Hvis du ikke peeler huden, vil påvirkning av sol og økt alder føre til opphopning av døde hudceller og dermed tykkere og grovere hornlag (overhud), sier Johansen

Velg riktig peeling for din hud

Derfor bør du peele huden én til to ganger i uka, litt avhengig av årstid og hudtype.

Har du sart hud, kan du være litt mer forsiktig – ikke bare med frekvensen, men også med typen peeling.

For det finnes faktisk ulike typer – ikke bare ulike merker og produkter. Hovedkategoriene er mekanisk peeling (med fysiske korn), enzympeeling og kjemisk peeling.

– Vær nøye når du velger eksfoliant. Finn en som er tilpasset din hud, råder Marthinsen.

– Eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Unngå å eksfoliere før du går ut i vinterkulda.

Kjøpetips: Peeling
LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte

Stor guide til peeling

Forvirrende? Det kan det fort bli. Med så mange valg, både når det gjelder type peeling og merker, gjelder det å kjenne sin egen hudtype for å ta de riktige valgene.

Derfor har KK.no tidligere laget en stor oversikt over det du bør vite om peeling, slik at du enklest mulig kan se hvilken type som passer for deg og din hudtype.

Da får du mest ut av både peelingen og alle andre produkter du bruker, slik at du kan bevare en ungdommelig hud så lenge som mulig.

STOR GUIDE: Alt du bør vite om peeling


Rens huden først

Peeling har størst effekt når den brukes jevnlig og på riktig sted i hudpleierutinen din. Rekkefølgen har absolutt noe å si.

– Det er også viktig å rense huden først og fjerne avfallstoffer som ligger på huden for så å eksfoliere, sier Marthinsen.

Akkurat som du da får best mulig effekt fra peelingproduktet du bruker, vil jevnlig peeling av huden gjøre at den absorberer andre produkter bedre. En vinn/vinn-situasjon, med andre ord.

LES OGSÅ: Rens huden to ganger

Ikke kast bort pengene dine

Pengene du bruker på serumer og kremer, enten de er av den rimeligste eller kjempedyre sorten, er delvis bortkastet dersom du ikke klargjør huden før du bruker dem.

Du kan forberede huden til å motta disse produktene med daglig rens og peeling i ny og ne, og da får du mest mulig ut av produktene.

LES OGSÅ: Ansiktsmaskene du trenger nå

RENS FØRST: For å få størst effekt av peelingen, bør du rense huden ordentlig først.  Foto: Vitalij Geraskin - Fotolia
RENS FØRST: For å få størst effekt av peelingen, bør du rense huden ordentlig først. Foto: Vitalij Geraskin - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer