Hodelus

Nå bør du sjekke hodebunnen for lus

– Det største problemet med hodelus er at så få sjekker seg jevnlig, sier ekspert. Og det er ikke sikkert du merker symptomer!

HODELUS: Spesielt barn og de som er mye sammen med barn, har lett for å bli smittet av lus.   Foto: goodluz - Fotolia
HODELUS: Spesielt barn og de som er mye sammen med barn, har lett for å bli smittet av lus. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Husker du på barneskolen, da helsesøster kom inn i klasserommet og sjekket alle med den lille kammen? Fryktelig flaut og ekkelt, tenk om man hadde lus!

Og kanskje er det nettopp denne litt skamfulle følelsen som gjør at tre fjerdedeler av oss altfor sjelden sjekker oss selv og de vi bor med for lus.

– Det største problemet med hodelus er at så få sjekker seg jevnlig. Dermed fortsetter lusen å spre seg, har Bjørn Arne Rukke, forsker ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, tidligere uttalt til KK.no. 

Høst og vinter er høysesongene for lus, og derfor kan det være lurt å ta en ekstra kikk i topplokket nå. 

LES OGSÅ: Skabb er vanligere enn flatlus

Halvparten har hatt lus

– Hodelusen er svært smittsom gjennom direkte kontakt. Grunnen til at barn rammes oftest, er at de bruker mye tid på leking i nærkontakt med sine jevnaldrende,har Mari Solberg, farmasøyt og apoteker i Vitusapotek, uttalt. 

Til enhver tid er cirka to prosent av alle norske skolebarn smittet av hodelus. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer