HODELUS: Spesielt barn og de som er mye sammen med barn, har lett for å bli smittet av lus.   Foto: goodluz - Fotolia
HODELUS: Spesielt barn og de som er mye sammen med barn, har lett for å bli smittet av lus. Foto: goodluz - FotoliaVis mer

Hodelus

Nå bør du sjekke hodebunnen for lus

– Det største problemet med hodelus er at så få sjekker seg jevnlig, sier ekspert. Og det er ikke sikkert du merker symptomer!

KK.NO: Husker du på barneskolen, da helsesøster kom inn i klasserommet og sjekket alle med den lille kammen? Fryktelig flaut og ekkelt, tenk om man hadde lus!

Og kanskje er det nettopp denne litt skamfulle følelsen som gjør at tre fjerdedeler av oss altfor sjelden sjekker oss selv og de vi bor med for lus.

– Det største problemet med hodelus er at så få sjekker seg jevnlig. Dermed fortsetter lusen å spre seg, har Bjørn Arne Rukke, forsker ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, tidligere uttalt til KK.no. 

Høst og vinter er høysesongene for lus, og derfor kan det være lurt å ta en ekstra kikk i topplokket nå. 

LES OGSÅ: Skabb er vanligere enn flatlus

DU SER DEM I HODEBUNNEN: Lus legger gjerne hvite egg i hodebunnen, slik som på bildet. Ganske guffent... Foto: Medical-on-Line / Alamy/All Over Press
DU SER DEM I HODEBUNNEN: Lus legger gjerne hvite egg i hodebunnen, slik som på bildet. Ganske guffent... Foto: Medical-on-Line / Alamy/All Over Press Vis mer

Halvparten har hatt lus

– Hodelusen er svært smittsom gjennom direkte kontakt. Grunnen til at barn rammes oftest, er at de bruker mye tid på leking i nærkontakt med sine jevnaldrende,har Mari Solberg, farmasøyt og apoteker i Vitusapotek, uttalt. 

Til enhver tid er cirka to prosent av alle norske skolebarn smittet av hodelus

Det finnes, ifølge Folkehelseinstituttet, tre typer lus som vi mennesker kan få: hodelus, flatlus og kroppslus. Flatlus og kroppslus er svært sjelden, men hodelus er minst like vanlig i dag som da vi selv var barn.

LUS: Sjekk etter lus en gang i uken, råder farmasøyt.  Foto: goodluz - Fotolia
LUS: Sjekk etter lus en gang i uken, råder farmasøyt. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer

Faktisk så er det slik at over halvparten av alle norske fjerdeklassingene har hatt hodelus. Og er det først én i venneflokken eller familien som får det, får gjerne flere det.

– Dersom én i familien får hodelus, er det relativt stor sjanse for at også resten av familien smittes, sier Rukke.

LES OGSÅ: Klør det skikkelig der nede?

Sjekk hver uke

Hodelus lever i hodebunnen, kryper opp og ned langs hårstrå, og smitter fra hode til hode. Det betyr at jo mer du koser og klemmer på andre, desto større er sjansen for å bli smittet.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det liten sjanse for å bli smittet via for eksempel møbler, puter eller klær, men for å være på den sikre siden anbefaler de likevel at barn (og voksne) ikke byttelåner hodeplagg - og heller ikke bruker hverandres hårbørster og hårstrikker.

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn som går i barnehage eller på skole, sjekkes for hodelus én gang i måneden.

SLIK SER DE UT: De små lusene som gjerne setter seg i hodebunnen. Foto: Stefan Sollfors / Alamy/All Over Press
SLIK SER DE UT: De små lusene som gjerne setter seg i hodebunnen. Foto: Stefan Sollfors / Alamy/All Over Press Vis mer

– Det beste du som forelder kan gjøre for å forebygge lus er å undersøke barna minst en gang i måneden – helst en gang i uken, sier Sorberg.

Det er nemlig ikke så lett å merke at man har lus. En god del vil kjenne at det klør, men kløen kommer først etter en tid. Etter hvert vil det også kunne danne seg sår fra lusebittene, og kommer det bakterier i sårene kan du i verste fall få en infeksjon.

– Du trenger ikke ha noen symptomer og det gjør at det kan ta litt tid før du oppdager at du har hodelus, forteller Rukke.

LES OGSÅ: Så lett blir du smittet av klamydia

Lusekam og lusemiddel

LUSEKAM: En lusekam er et enkelt verktøy som hjelper deg se om barna, eller noen andre, har lus i hodebunnen.  Foto: Jack Sullivan / Alamy/All Over Press
LUSEKAM: En lusekam er et enkelt verktøy som hjelper deg se om barna, eller noen andre, har lus i hodebunnen. Foto: Jack Sullivan / Alamy/All Over Press Vis mer

Den beste måten å sjekke om du eller noen i familien din har lus, er ved å bruke en lusekam som du får kjøpt på apoteket.

Dette er en kam som er ekstra fintannet, noe som gjør det lettere å finne lusen.
Gre kammen gjennom hele håret og vær spesielt nøye i nakken og bak ørene, hvor det er vanligst at lusen er.

Stå bøyd over et stort hvitt ark, og gre fra hodebunnen og ned mot arket. Ser du noe som beveger seg på arket (bruk gjerne forstørrelseglass, lusene er bitte små), så vet du hva det betyr...

Hodelus behandles med lusemiddel som fås kjøpt på apoteket, og det er anbefalt at man gjør to kurer med 8 til 10 dagers mellomrom, for å være helt sikker på at all lus er vekk.

Vask alle hodeplagg dere bruker og gjerne også putevar, på minst 60 grader. Hårbørste, hårstrikker og lignende kan fryses og bør ligge nedfryst i minst fire timer - gjerne over natten.

Dersom du oppdager at du eller noen i familien er smittet, er det viktig å gi de rundt dere beskjed, slik at de også kan sjekke seg. Selv om du synes det er flaut ...

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Delta i konkurranse:

Saker spesielt utvalgt for deg: