SPIS MER BÆR: En ny studie viser at et stoff i en rekke bær kan redusere risikoen for både Alzheimers og Parkinson. Foto: Thinkstock.com
SPIS MER BÆR: En ny studie viser at et stoff i en rekke bær kan redusere risikoen for både Alzheimers og Parkinson. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Bær

Nå bør du spise mer bær

Ny studie viser at det kan redusere risikoen for Alzheimers og Parkinson.

Publisert
Det er mange grunner til at du bør øke inntaket av bær (frosne bær er like bra som ferske).

Blant annet inneholder morbær massevis av jern - faktisk like mye som en biff , mens jordbær, bringebær og blåbær er proppfulle av viktige antioksidanter og andre sunne næringsstoffer.

Ikke nok med det, men det viser seg at bær har en rekke fordeler for hjernen din. Og ny forskning avslører at det kan redusere risikoen for Alzheimers og Parkinson, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Slik vet du at brødet er grovt nok

Kan forebygge Alzheimers og Parkinson

Ifølge den ferske studien kan bær spille en viktig rolle når det gjelder å forebygge oppbyggingen av giftige proteiner i hjernen.

Studien ble presentert på møtet Experimental Biology 2013 (les mer her), og viste at hjernen til rotter som spiste bær i over to måneder var bedre beskyttet mot en type stråling, som var ment å fremskynde aldringsprosessen hos musene.

Forskerne tror derfor at inntak av bær øker en prosess i hjernen - der den kvitter seg med giftige proteiner.

Årsaken til den positive effekten kan skyldes innholdet av fytokjemikalier - sterke antioksidanter som finnes i planter. Bær inneholder også store mengder antocyaner, som er kjent for å stå bak noen av de sterkeste og vakreste fargene i naturen.

Forskerne mener at funnene kan være spesielt interessante hvis de fungerer på mennesker, siden oppbyggingen av giftige proteiner blant annet påvirker risikoen for Alzheimers og Parkinson. Det neste steget blir derfor å teste effektene på mennesker.

LES OGSÅ: Ikke kast disse restene

JORDBÆR: Tidligere studier viser at blant annet jordbær kan bremse ned kognitivt forfall i alderdommen.  Foto: Getty Images/Pixland
JORDBÆR: Tidligere studier viser at blant annet jordbær kan bremse ned kognitivt forfall i alderdommen. Foto: Getty Images/Pixland Vis mer

Spis mer jordbær og blåbær

Også tidligere studier har avdekket at bær er bra for hjernen, og forskere har blant annet funnet ut at jordbær og blåbær kan bremse ned kognitiv forfall i alderdommen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Forskerne mener dette kan komme av det høye innholdet av flavonoider, et antioksodant funnet i planter, som kan beskytte mot flere sykdommer.

– I studien har vi sett nærmere på hvordan et høyt inntak av bær kan bremse ned utbredelsen av kognitivt svikt, forteller Elizabeth Devore ved Harvard Medical School i Boston.

Ekspertene mener at betennelser og stress kan øke risikoen for kognitivt forfall, og tror at et kosthold med et større innhold av flavanoider kan begrense de skadelige effektene av dette.

Hjernecellene er spesielt sensitive for frie radikaler, en destruktiv gruppe atomer som kan skade cellemembraene og DNA-et inne i cellene, og antioksidantene fra bærene bidrar til å nøytralisere disse.

LES OGSÅ: Drikkene som gir kaffe-effekt

SARDINER: Bær er heller ikke den eneste matvaren som er bra for hjernen - blant annet bør du spise mer fet fisk. For eksempel sardiner.  Foto: Thinkstick.com
SARDINER: Bær er heller ikke den eneste matvaren som er bra for hjernen - blant annet bør du spise mer fet fisk. For eksempel sardiner. Foto: Thinkstick.com Vis mer

Også fisk er bra for hjernen

Hvis du synes det blir styrete med så mye bær på menyen, kan du også øke inntaket av fet fisk - som har svært mange fordeler for hjernen din.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Blant annet er sardiner og laks kjent for deres egenskaper til å fremme god hjernehelse, takket være innholdet av omega 3-fettsyrer.

Fettsyrene inkluderer eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA), som har blitt koblet opp mot lavere risiko for demens, og forbedret fokus og hukommelse.

LES OGSÅ: Få i deg grønt - uten at du merker det

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer