Muggsopp

Nå bør du ta en titt bak bildene

Spesielt viktig hvis de henger på kalde vegger.

BLE SYK: De som brukte dette rommet ble syke, men fant ikke årsaken før bildet ble tatt ned fra veggen, ifølge Gustavsen. Bildet er tatt for noen år siden, men problemet er like aktuelt den dag i dag.  Foto: Kai Gustavsen/NAAF
BLE SYK: De som brukte dette rommet ble syke, men fant ikke årsaken før bildet ble tatt ned fra veggen, ifølge Gustavsen. Bildet er tatt for noen år siden, men problemet er like aktuelt den dag i dag. Foto: Kai Gustavsen/NAAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi går mot kaldere tider og det er nå du bør forberede boligen din for vinteren.

Hvis du bor i et hus med kalde vegger, bør du være spesielt obs.

- Ikke heng bilder eller plakater på kalde vegger. Det kan gi godt vekstgrunnlag for muggsoppvekst i overflaten på veggen og det som henger på den, sier Kai Gustavsen til KK.no.

Gustavsen er fagsjef  for inneklima, HMS/Miljørettet Helsevern (MHV) i Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

Og det er han som har tatt bildet øverst av muggsoppen, som koser seg bak bilderamma - som henger i et oppvarmet rom mot en kald korridorvegg.

- Der måtte vi fjerne og skrape bort muggsoppen som grodde i overflaten på veggen for maling, tapet, lim og tapet gir gode vekstbetingelser for muggsopp. Veggen ble tørket for fukt, for så å bygge den opp på nytt igjen.

- De som brukte dette rommet ble syke, men fant ikke årsaken før bildet ble tatt ned fra veggen, forteller han.

LES OGSÅ: Inspirasjon til trendy bildevegg

Dette er uheldig møblering

- Selv har jeg også en leilighet med kalde vegger, så jeg har bygget ut alle bilderammene ved å sette på filtknotter på baksiden slik at det blir litt luftsirkulasjon mellom bilde og vegg, forklarer Gustavsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer