Forkjølelse

Nå er det bevist at solhatt funker

Stor studie bekrefter den positive effekten mot forkjølelse - men vær obs hvis du har allergi.

BRA MOT FORKJØLELSE: En ny studie gjennomført av forskere ved the Cardiff University Common Cold Centre viser at solhatt faktisk funker bra mot forkjølelse.  Foto: Thinkstock
BRA MOT FORKJØLELSE: En ny studie gjennomført av forskere ved the Cardiff University Common Cold Centre viser at solhatt faktisk funker bra mot forkjølelse. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som ofte er utsatt for forkjølelser, har du nærmest garantert hørt at solhatt, eller echinaceaforce som det også heter, er lurt å ta når du merker at du begynner å bli litt pjusk.

Det sies nemlig at urtemedisinen echinacea kan styrke immunforsvaret, og dermed bidra til å bekjempe bakteriene som forårsaker forkjølelse og influensa.

Så langt har det imidlertid ikke vært noen veldig klare bevis på at ekstrakter av urten - som er godkjent av Statens legemiddelverk, kan bidra til å forhindre sykdom. Og derfor har bruken også vært litt omdiskutert blant eksperter.

LES OGSÅ: Tette bihuler? Slik blir du kvitt problemet

ALLERGIER? VÆR OBS: Er du allergisk mot for eksempel pollen, bør du være forsiktig med bruk av solhatt-medikamenter.  Foto: Thinkstock
ALLERGIER? VÆR OBS: Er du allergisk mot for eksempel pollen, bør du være forsiktig med bruk av solhatt-medikamenter. Foto: Thinkstock Vis mer

Bra mot forkjølelse

Dersom du er en av dem som tar echinacea når du kjenner at nese og hals begynner å klø, kan du bare fortsette med det.

En splitter ny forskningsstudie - utført ved the Cardiff University Common Cold Centre, har nemlig bevist at urten kan beskytte mot forkjølelse, og at den er svært gunstig for personer som er spesielt utsatt for slike sykdommer, skriver Daily Mail.

Ifølge forskerne, som har gjennomført tester på over 750 personer, ble antall forkjølelser kraftig redusert etter at pasientene/deltagerne tok tre daglige doser echinacea i fire måneder. I tillegg viste det seg at lengden på sykdomstilfellene gikk ned med 26 prosent.

Resultatene - som er publisert i tidsskriftet Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (hele studien finner du her), viste også at pasientene fikk tilbakefall langt sjeldnere, selv om de hadde svakere immunforsvar.


LES OGSÅ: Derfor er du forkjølet nå

Begrenset bevis tidligere

Tidligere studier har tydet på at echinacea kan roe ned symptomene og stanse utviklingen av forkjølelse, men det har vært begrenset bevis på at urtemedisinen kan stanse sykdomsutviklingen helt.

Den siste studien - før den utført av ekspertene ved Cardiff, hevdet at urtemedisinen ikke kunne motvirke forkjølelse eller redusere lengden eller alvorlighetsgraden av symptomene.

Forskerne fra Cardiff på sin side, mener at det å ta Echinaforce - som er den mest vanlige medisinen (ekstrakter av urten), ikke bare reduserer risikoen for forkjølelse, men kan også redusere mengden paracetamol pasientene føler behov for å ta mens de er syke.

Studien ble hovedsakelig gjennomført for å teste sikkerheten av bruken av medisinen. Resultatene av testingen viste at det ikke var noen alvorlige bivirkninger blant deltagerne - som alle var over 18 år.

LES OGSÅ: Dropp appelsinjuice mot forkjølelse

Bra for dem med svakt immunforsvar

Echinacea er tatt fra den lilla og røde solhattplanten som finnes i Nord Amerika, og som lenge har vært brukt som urtemedisin mot forkjølelse. Det sies at den skal kunne bekjempe virus og styrke immunforsvaret.

I Cardiff-studien fikk pasientene enten utdelt vann med 25 dråper med Echinaforce, eller en placebodrikk som de skulle holde i munnen i ti sekunder før de svelget den. Dette skulle gjentas tre ganger om dagen over en tidsperiode på fire måneder.

De som fikk urtemedisinen opplevde å få færre forkjølelser og forkjølelsessymptomer enn de som fikk placebodrikken. Også antall dager tilbrakt med influensa eller forkjølelse ble redusert fra 850 til 672.

– Denne studien tyder på at echinacea kan være veldig gunstig for personer med et svakt immunforsvar, men ikke fullt så effektivt for de som har et velfungerende immunforsvar, sier dr. Margaret Richie, forsker ved University of London, som ikke tok del i studien.

LES OGSÅ: Ikke tro på C vitamin-myten

Kan fremkalle allergier

Er du en av dem som sliter med allergier - som for eksempel pollenallergi, kan det være lurt å være påpasselig med bruk av echinacea.

Ja, du kan faktisk være allergisk mot urtemedisinen, som da vil fremkalle forkjølelsesliknende symptomer.

Personer som er allergiske mot korgplanter bør teste om de reagerer på solhattpreparater før de tar full dose, anbefaler Norsk Opplysningskontor for Helsekost.

Bivirkninger av solhattpreparater er svært sjeldne, men feber, kvalme og lette fordøyelsesplager er beskrevet.

Solhatt bør ikke brukes i mer enn cirka fire uker sammenhengende.

LES OGSÅ: Derfor er influensa verst for menn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer