Sunn Livsstil

Nå er det ekstra viktig å leve sunt

Er du ikke på vakt, kan det fort få konsekvenser.

TILBAKE TIL HVERDAGEN: Har det blitt en del utskeielser i mai? Da er det lurt å passe litt ekstra på inntaket de få hverdagene som er. Foto: Dani Vincek - Fotolia
TILBAKE TIL HVERDAGEN: Har det blitt en del utskeielser i mai? Da er det lurt å passe litt ekstra på inntaket de få hverdagene som er. Foto: Dani Vincek - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kom mai du skjønne milde, med sol og grønne trær og en haug av fridager.

Ja, utenom desember er mai gjerne den måneden med flest røde dager, til glede for oss alle. Og vi er ikke sene med å nyte litt ekstra fritid på hytta, på ferie, eller på byens mange utekafeer.

For mer fritid betyr også mer kos. Og de fleste av oss er ganske gode på å kose seg – enten det er ved å spise god mat og nyte litt alkohol på lyse kvelder, eller det er ved å slappe av i solveggen.

Men lar du kosen ta helt overhånd, kan det fort få konsekvenser for din ellers så sunne livsstil. 

LES OGSÅ: Kosen det er lov til å unne seg

Kos, ros og gode rutiner

Ifølge konseptsjef i Grete Roede AS, Jeanette Roede er det helt opp til den enkelte hvordan du ønsker å benytte deg av maimånedens fridager, men det kan være lurt å tenke seg litt om.

– Hvis man bestemmer seg for at dette er tiden det skal skeies ut, så blir det selvsagt lettere å skeie ut. Bestemmer man seg imidlertid for at man skal holde på de faste rutinene så godt som mulig, og kose seg bare en gang i blant, så er sannsynligheten mindre for at det blir flere av de store utskeielsene, sier hun til KK.no. 

LITT ER LOV: Litt kos er det lov til å unne seg, men ikke la det bli bare grillpølser og potetsalat denne måneden. Foto: Scanpix/NTB
LITT ER LOV: Litt kos er det lov til å unne seg, men ikke la det bli bare grillpølser og potetsalat denne måneden. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Det er selvfølgelig helt lov å kose seg litt, så lenge man klarer å fortsette å holde på de gode rutinene samtidig. 

– Ros deg selv samtidig ved å tenke på hvor mye du faktisk har spart ved å velge sunt og lett istedenfor å spise ubegrenset. Samtidig er det nok riktig å si at viljestyrkemuskelen skal få prøvd seg litt den neste tiden, men den har jo bare godt av å trenes i blant den og, sier hun.

LES OGSÅ: Du kan fråtse uten å gå opp i vekt

Velg sunt og sørg for litt trim

Selv om du ønsker å nyte maidagene med kos og avslapning er det viktig at du fortsatt tar deg tid til litt trening.

- Man ser et tap av muskelmasse etter bare to uker med fravær av trening, mens fettmassen øker fra det sekundet man spiser mer enn man forbrenner, har trener og fysioterapeut hos Artesia AS, Øystein Jensen tidligere sagt til KK.no.

Konsekvensene vil altså først merkes etter en periode uten trening og med dårlig kosthold. Roede mener derfor at det er viktig å fokusere på at litt er bedre enn ingenting. 

HVERDAGSAKTIVITET: Få inn litt aktivitet i hverdagen ved hjelp av små, men enkle grep. Som for eksempel å velge sykkelen til fordel for bilen. Foto: Scanpix/NTB
HVERDAGSAKTIVITET: Få inn litt aktivitet i hverdagen ved hjelp av små, men enkle grep. Som for eksempel å velge sykkelen til fordel for bilen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det vil ikke ha merkbare effekter om du tar deg en utskeielse på 17. mai eller én pinsedag. Det viktigste er å komme i gang med de gode rutinene igjen etter utskeielsen, forklarer hun og legger til:

– Gå til butikken, sykle til middagen du skal på eller fortsett med den vanlige treningen du gjør, bare kort ned på tiden hvis du får liten tid. Få inn litt bevegelse og hverdagstrim der du har mulighet. Se på det som muligheter, og ikke begrensinger at det er en tid med mange fridager vi har foran oss.

Hun påpeker at dette også er en periode hvor det serveres mye frukt, salater og magert grillkjøtt. Gå for de sunne valgene, og la sauser, dipper og fet potetsalat ligge. 

– Vårt viktigste tips er altså å holde seg til de vanlige gode rutinene i størst mulig grad, og nyte en utskeielse i ny og ne – og dette kan innebære litt kake på 17. mai, sier Roede. 

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer