Soleksem

Nå er det høysesong for soleksem

Og solkremen din kan i noen tilfeller gjøre problemet verre.

SVIENDE OG KLØENDE SOLEKSEM: Er særlig fort gjort å få nå på våren, når huden vår fortsatt er blek etter vinteren og ikke tåler sol så godt.  Foto: Jan Mika / Alamy/All Over Press
SVIENDE OG KLØENDE SOLEKSEM: Er særlig fort gjort å få nå på våren, når huden vår fortsatt er blek etter vinteren og ikke tåler sol så godt. Foto: Jan Mika / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vår, sol og varme (hvert fall her i øst) gjør at mange av oss i disse dager kaster klærne litt fortere enn vår vinterbleke hud egentlig tåler.

Og det er da de dukker opp - de røde vablene på brystet, halsen og hender - som svir, klør, er skikkelig irriterende og skjemmende.

– Soleksem rammer oftest de med lys hud første gang de soler seg på våren når huden ikke har opparbeidet seg nok sol, sier Trine Rode Kristiansen, Training Manager i apotekermerket Eucerin. Heldigvis er ikke eksemen vedvarende, og blir bedre utover sommeren.

LES OGSÅ: Nå bør du sjekke ansiktskremen

UV-strålene har det meste av skylda

Ikke overraskende er solen hovedårsaken til soleksem.

UVA-strålene trigger aller mest, men også UVB-strålene kan være årsaken til soleksem. Det blir rett og slett et sjokk for huden når det er så lenge siden den ble eksponert for UV-stråler.

Aller viktigst er det å smøre seg med høy solfaktor og unngå å være i sola for lenge av gangen - selv om det frister å sitte i solveggen med blottlagt bryst hele dagen.

SMØR DEG: Det er lurt å ha med seg solkrem i veska nå som sommeren nærmer seg. Smør deg ofte.   Foto: olourbox.com
SMØR DEG: Det er lurt å ha med seg solkrem i veska nå som sommeren nærmer seg. Smør deg ofte. Foto: olourbox.com Vis mer

LES OGSÅ: Dobbelt så skadelig som sollys.

Unngå oljer

Selv om du bruker faktor 50+ kan du likevel få de irriterende utslettene. Det er nemlig enda en vanlig årsak til som de fleste av oss ikke er klar over.

– Huden kan reagere på emulgatorer, det vil si oljer, i kontakt med solen, sier Rode Kristiansen.

– Et godt tips til de med soleksem er å bruke oljefrie solkremer med høy faktor. Da trigges ikke soleksemen av dette og det vil virke forebyggende.

Ifølge Rode Kristiansen er det ingen konkrete studier på at parfyme kan være årsaken til soleksem. Men mange med sensitiv hud kan reagere på parfyme. For dem er det også lurt å velge parfymefrie solprodukter - for å være på den sikre siden.

Dersom du sliter med fet, aknehud, anbefaler eksperten at du også holder deg unna fete solkremer, da dette kan føre til en tilstand som ligner på soleksem.

Acne aestivalis (mallorca acne) forveksles ofte med soleksem og er typisk for de som allerede har fet hud og som bruker for fete solkremer. Denne oppfører seg mer som vanlig acne og klør ikke slik som vanlig soleksem, forteller hun.

Tror du at du kan ha dette, kan det være lurt å oppsøke fastlegen din, eller eventuelt en hudlege/hudpleier,

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer