Soleksem

Nå er det høysesong for soleksem

Og solkremen din kan i noen tilfeller gjøre problemet verre.

SVIENDE OG KLØENDE SOLEKSEM: Er særlig fort gjort å få nå på våren, når huden vår fortsatt er blek etter vinteren og ikke tåler sol så godt.  Foto: Jan Mika / Alamy/All Over Press
SVIENDE OG KLØENDE SOLEKSEM: Er særlig fort gjort å få nå på våren, når huden vår fortsatt er blek etter vinteren og ikke tåler sol så godt. Foto: Jan Mika / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vår, sol og varme (hvert fall her i øst) gjør at mange av oss i disse dager kaster klærne litt fortere enn vår vinterbleke hud egentlig tåler.

Og det er da de dukker opp - de røde vablene på brystet, halsen og hender - som svir, klør, er skikkelig irriterende og skjemmende.

– Soleksem rammer oftest de med lys hud første gang de soler seg på våren når huden ikke har opparbeidet seg nok sol, sier Trine Rode Kristiansen, Training Manager i apotekermerket Eucerin. Heldigvis er ikke eksemen vedvarende, og blir bedre utover sommeren.

LES OGSÅ: Nå bør du sjekke ansiktskremen

UV-strålene har det meste av skylda

Ikke overraskende er solen hovedårsaken til soleksem.

UVA-strålene trigger aller mest, men også UVB-strålene kan være årsaken til soleksem. Det blir rett og slett et sjokk for huden når det er så lenge siden den ble eksponert for UV-stråler.

Aller viktigst er det å smøre seg med høy solfaktor og unngå å være i sola for lenge av gangen - selv om det frister å sitte i solveggen med blottlagt bryst hele dagen.

LES OGSÅ: Dobbelt så skadelig som sollys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer