Tørr Hud

Nå er det lurt å bytte ansiktskrem

Høst og vintertemperaturer kan ha stor innvirkning på huden.

HUDEN TRENGER MER FUKT: Høst og vinter betyr ofte kald luft ute og varm luft inne. Temperaturendringene kan føre til ekstra tørr og gusten ansiktshud, og derfor er det lurt å bruke en krem som gir huden ekstra fukt i denne perioden.  Foto: Getty Images/Goodshoot RF
HUDEN TRENGER MER FUKT: Høst og vinter betyr ofte kald luft ute og varm luft inne. Temperaturendringene kan føre til ekstra tørr og gusten ansiktshud, og derfor er det lurt å bruke en krem som gir huden ekstra fukt i denne perioden. Foto: Getty Images/Goodshoot RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Høsten er her, og vi nærmer oss vinteren med stormskritt. Og det er ikke bare humør og energinivå som påvirkes av at det er mørkere og kaldere ute.

Krem med mer fukt

Også huden din merker sesongendringen, og dersom du ikke har gjort det enda, kan det være på tide å investere i en ansiktskrem med ekstra fuktighet.

- Når vinteren kommer blir det kaldt ute og luften blir ekstra tørr. Forekomsten av tørr hud øker, og de med sensitiv hud eller hudlidelser, som eksem, opplever ofte forverring. I denne perioden er det spesielt viktig å tilføre huden - og kroppen, rikelig med fuktighet, sier hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter, til KK.no.

Også Nanna Reiss, marekdssjef i Pargo Brand, som står bak hudpleieserien REN, anbefaler å tilføre huden mer fett og fukt i perioden fremover - uavhengig av hudtype.

- I perioden fremover vil huden produsere mindre fett selv, og for å beholde gløden er det viktig å gi huden mer fuktighet og fett, uavhengig om du har fet eller normal hud. Fokuset bør være å gi huden de riktige fettstoffene, ifølge Reiss.

Merker du at huden din har begynt å bli tørr og gusten, kan det altså være greit å sjekke om du bør begynne å bruke en krem som gir med fukt til huden. Dersom du er usikker på hva slags krem du bør bruke, er det enklest å forhøre seg på et parfymeri, eller på en hudpleieklinikk.

LES OGSÅ: Slik beholder du sommergløden

Unngå kremer med vann

Du bør imidlertid unngå å bruke kremer som inneholder mye vann når det er veldig kaldt ute.

- Du bør være forsiktig med å bruke vannholdige kremer rett før du går ut i sterk kulde. Slike kremer kan nemlig fryse og gi en overfladisk frostskade, forklarer Guldbakke:

- Det absolutt viktigste for å beskytte seg mot kulde, er å ha på seg lue, skjerf (gjerne et som dekker ansiktet) og votter. Så kan du heller tilføre huden godt med fuktighet når du er tilbake inne i varmen igjen.

Ifølge Reiss er det ikke bare ansiktskrem med vann du bør være obs på - også leppepomade med høyt vanninnhold kan skade.

- Når kulda setter inn er det viktig å ikke ta på fuktighetskrem eller leppepomade rett før du går ut døren. Det beste, dersom du skal bruke slike produkter, er å ta de på 20 til 30 minutter før du går ut, slik at de rekker å trekke ordentlig inn, har hun forklart.

LES OGSÅ: Er det nødvendig med kuldekrem?

Husk faktor når solen skinner

Én ting svært mange av oss glemmer nå som solen har sluttet å varme, er å bruke solfaktor når vi er ute og det er fint vær.

For selv om solen ikke «tar» på samme måte nå, anbefaler ekspertene at vi smører oss med litt faktor, eller bruker en ansiktskrem med faktor, da dette er den enkleste måten å forebygge rynker.

- Rynker er en naturlig del av aldringsprosessen. Huden blir tynnere og mister sine elastiske egenskaper. Det er flere faktorer som innvirker på risikoen for å få rynker. Arv og hudtype er medvirkende. De to andre viktigste risikofaktorene er røyking og eksponering for sollys. Ultrafiolette stråler er den viktigste enkeltfaktor som fremprovoserer rynker, forklarer Guldbakke:

- Det desidert viktigste for å forebygge dannelse av rynker er regelmessig bruk av solkrem. Det enklere å forebygge dannelse av rynker, enn å behandle rynker som allerede har kommet.

Husk også at du alltid bør smøre hender og hals med faktor!

LES OGSÅ: Derfor klør du i huden nå

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer