Kjønnssykdommer

Nå er det større fare for smitte

Sommertid gjør oss mer yre, og kan øke risikoen for kjønnssykdommer.

LYSTER: Sommerens varme solstråler får oss til å kaste klærne og øker sexlysten. Og siden vi er ekstra aktive på sex-fronten kan det fort bety høysesong for kjønnssykdommer. Foto: (c) Philipp Nemenz/Corbis/All Over Press
LYSTER: Sommerens varme solstråler får oss til å kaste klærne og øker sexlysten. Og siden vi er ekstra aktive på sex-fronten kan det fort bety høysesong for kjønnssykdommer. Foto: (c) Philipp Nemenz/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er noe med sommermånedene som gjør oss ekstra glade, lykkelige og sosiale – og ikke minst vill og yr.

Vi kaster klærne og viser fram våre solbrune kropper på stranda, og danser i korte skjørt langt utover de sene nattetimene, gjerne med en rosa cocktail i hånda. Ja, for det er ingen tvil om at kombinasjonen av sommervarme og alkohol gjør oss ekstra åpne for tilfeldige seksuelle møter.

Og i øyeblikkets hete kan det jo være fort gjort å «glemme» at man bør tenke på å beskytte seg mot kjønnssykdommer.

Det er ikke nødvendigvis slik at det er mer kjønnssykdommer ute og går i sommersesongen enn det er resten av året. Men det er stor sjanse for at vi blir mer seksuelt aktive på denne tiden. I tillegg til at vi ofte reiser utenlands, der vi kan utsettes for kjønnssykdommer som er sjeldnere å støte på hjemme i Norge.

LES OGSÅ: Er det lenge siden du testet deg?

FLØRT: En het ferieflørt er ikke å forakte, men den kan fort få mindre hyggelige konsekvenser. Foto: ?? Ben Pipe/4Corners/SIME/All Over Press
FLØRT: En het ferieflørt er ikke å forakte, men den kan fort få mindre hyggelige konsekvenser. Foto: ?? Ben Pipe/4Corners/SIME/All Over Press Vis mer

Flere påviste tilfeller etter sommeren

– Vi overvåker ikke alle kjønnssykdommer som finnes, men blant dem vi overvåker ser vi ingen særlig økning i sommermånedene.

- Derimot ser vi en liten økning av personer som tester seg for klamydia etter sommeren og utover høsten. Og kanskje skyldes dette at det er nettopp etter sommeren at mange tester seg, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad, til KK.no.

I tillegg til klamydia, som er den mest vanlige kjønnssykdommen her til lands, overvåker Folkehelseinstituttet også forekomsten av gonoré, syfilis og HIV. Mens HIV-smitten i Norge samlet sett har hatt en liten nedgang, har tilfellene av gonoré og syfilis økt noe de siste årene.

– I løpet av et år påvises det i Norge rundt 20.000 tilfeller av klamydia, og dette er hovedsakelig blant heterofil ungdom. Deriblant mange unge kvinner. De andre tre kjønnssykdommene, gonoré, syfilis og HIV, er ikke like utbredt her til lands. Og det viser seg at ved 25 prosent av alle tilfellene er smitten oppstått i utlandet, forteller han.

Kan føre til sterilitet

Risikoen for å bli smittet av en kjønnssykdom ved tilfeldig, ubeskyttet sex er høy i store deler av verden, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider. Dette gjelder både hetero- og homofil seksualpraksis.

De mest vanlige sykdommene er klamydia og gonoré, og risikoen for å bli smittet med hiv ved ubeskyttet samleie er størst i Afrika og enkelte asiatiske land, som for eksempel Thailand.

LEGEVISITT: Klamydia er den mest vanlige kjønnssykdommen her til lands, og hvert år påvises det i Norge rundt 20.000 tilfeller. Har du hatt ubeskyttet sex er det altså ingen dum idé og teste seg. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
LEGEVISITT: Klamydia er den mest vanlige kjønnssykdommen her til lands, og hvert år påvises det i Norge rundt 20.000 tilfeller. Har du hatt ubeskyttet sex er det altså ingen dum idé og teste seg. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Ved gonoré tar det normalt to til syv dager før symptomene oppstår, skriver Norsk Helseinformatikk på sine sider. Men hele 15 prosent av alle pasientene opplever ingen symptomer i det hele tatt.

Dersom du ikke tester deg kan du altså være uvitende om at du er smittet, og derfor risikere å smitte andre, men det kan også oppstå komplikasjoner. Og hvis infeksjonen ikke behandles kan det i verste fall føre til sterilitet hos både menn og kvinner.

Flest menn som blir smittet

Reiseundersøkelsen 2014, som TNS Gallup har gjort for Europeiske Reiseforsikring viser at kvinner angrer mest etter ubeskyttet sex på utenlandsferien, men det er flest menn som kommer hjem med gonoré.

LES OGSÅ: Derfor kjøper norske menn sex

BESKYTTELSE: Det er ingen hemmelighet at den beste måten å beskytte seg mot kjønnsykdommer på, er å bruke kondom. Foto: (c) Image Source/Corbis/All Over Press
BESKYTTELSE: Det er ingen hemmelighet at den beste måten å beskytte seg mot kjønnsykdommer på, er å bruke kondom. Foto: (c) Image Source/Corbis/All Over Press Vis mer

Det er et overtall av menn som smittes med gonoré, syfilis og HIV i utlandet. Faktisk hele 95 prosent av alle smittede er menn. Blant homofile menn ser vi at de ofte smittes i land med store homofile miljøer, som Tyskland og Spania. Mens heterofile menn ofte smittes i Sørøst-Asia, som Thailand og Filippinene, sier Blystad.

Det betyr derimot ikke at du er helt trygg, for undersøkelsen viser også at kvinner ofte opplever å bli smittet hjemme i Norge.

– Vi ser at kvinner blir langt sjeldnere smittet av disse kjønnssykdommene. Men når kvinner først blir smittet viser det seg at det ofte er hjemme i Norge, enten av en fast partner eller en tilfeldig partner, forteller han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer