Kjønnssykdommer

Nå er det større fare for smitte

Sommertid gjør oss mer yre, og kan øke risikoen for kjønnssykdommer.

LYSTER: Sommerens varme solstråler får oss til å kaste klærne og øker sexlysten. Og siden vi er ekstra aktive på sex-fronten kan det fort bety høysesong for kjønnssykdommer. Foto: (c) Philipp Nemenz/Corbis/All Over Press
LYSTER: Sommerens varme solstråler får oss til å kaste klærne og øker sexlysten. Og siden vi er ekstra aktive på sex-fronten kan det fort bety høysesong for kjønnssykdommer. Foto: (c) Philipp Nemenz/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er noe med sommermånedene som gjør oss ekstra glade, lykkelige og sosiale – og ikke minst vill og yr.

Vi kaster klærne og viser fram våre solbrune kropper på stranda, og danser i korte skjørt langt utover de sene nattetimene, gjerne med en rosa cocktail i hånda. Ja, for det er ingen tvil om at kombinasjonen av sommervarme og alkohol gjør oss ekstra åpne for tilfeldige seksuelle møter.

Og i øyeblikkets hete kan det jo være fort gjort å «glemme» at man bør tenke på å beskytte seg mot kjønnssykdommer.

Det er ikke nødvendigvis slik at det er mer kjønnssykdommer ute og går i sommersesongen enn det er resten av året. Men det er stor sjanse for at vi blir mer seksuelt aktive på denne tiden. I tillegg til at vi ofte reiser utenlands, der vi kan utsettes for kjønnssykdommer som er sjeldnere å støte på hjemme i Norge.

LES OGSÅ: Er det lenge siden du testet deg?

Flere påviste tilfeller etter sommeren

– Vi overvåker ikke alle kjønnssykdommer som finnes, men blant dem vi overvåker ser vi ingen særlig økning i sommermånedene.

- Derimot ser vi en liten økning av personer som tester seg for klamydia etter sommeren og utover høsten. Og kanskje skyldes dette at det er nettopp etter sommeren at mange tester seg, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad, til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer