Kostholdsråd

Nå er det tid for suppe

Mettende, godt og sunt. Se hvilke supper du bør gå for.

JAZZ DEN OPP: Du kan putte nærmest hva som helst i suppa og dermed gjøre den til et fullverdig og sunt måltid. Foto: Matprat.no
JAZZ DEN OPP: Du kan putte nærmest hva som helst i suppa og dermed gjøre den til et fullverdig og sunt måltid. Foto: Matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når høsten kommer er en varm suppe et supert og sunt middagsmåltid. Den metter godt, og tar dessuten kort tid å lage.

En annen fordel er at suppe er topp for deg som vil ned i vekt - uten å gå rundt og kjenne deg sulten.

Forskning ved Pennysylvania State University har vist at ved å spise suppe kutter vi automatisk kaloriinntaket, fordi suppa metter så godt uten at den er full av kalorier (du kan lese mer om studien her).

Men hovedgrunnen til at vi er så glade i suppe er at dette er en rett som kan varieres i det uendelige, og som er proppfull av næringsstoffer - om du velger riktig variant, da.
HØSTMAT: Suppe er fantastisk god høstmat - gulasj for eksempel, sååå godt og varmende! Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
HØSTMAT: Suppe er fantastisk god høstmat - gulasj for eksempel, sååå godt og varmende! Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Sunn og usunn suppe

Det er ikke gitt at suppa er sunn. Det kommer selvfølgelig an på hva den er laget av. Kremete supper laget med fløte er naturligvis ikke like sunne som en klar grønnsakssuppe. Men det er ikke alltid vi blir mette av den klare grønnsakssuppa. Trikset er å velge en suppe som metter tilstrekkelig uten at den inneholder for mye fett.

Derfor er det viktig at suppa inneholder grønnsaker, og gjerne rotfrukter, da disse metter godt, og/eller proteiner som magert kjøtt, fisk, bønner, linser eller erter.

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog i Synergi Helse, har tidligere gitt sine suppetips til KK.no.

– Hvis suppa skal være en fullverdig middag bør du servere den med litt passende og mettende garnityr, råder hun.

JA TAKK: Tomatsuppa ken gjerne pyntes med finhakkede grønnsaker. Foto: Colourbox
JA TAKK: Tomatsuppa ken gjerne pyntes med finhakkede grønnsaker. Foto: Colourbox Vis mer
GOURMET: En dæsj trøffelolje hever blomkålsuppa til nye høyder. Foto: Colourbox
GOURMET: En dæsj trøffelolje hever blomkålsuppa til nye høyder. Foto: Colourbox Vis mer
Carrot soup with sour cream
Carrot soup with sour cream Vis mer

Sunne supper

Så hvilke supper skal du gå for? Det er umulig å rangere de sunneste suppene, for det er så utrolig mange å velge i. Men ha som grunnregel at suppa skal inneholde mye grønnsaker, og gjerne grønnsaker i sterke farger, for disse inneholder ekstra mange antioksidanter.

Magre proteinkilder som kylling, svin, bønner, linser og erter er også fint. Når det gjelder fisk er det bare å bruke fet fisk som laks, makrell eller tunfisk, men magrere varianter som torsk og sei er selvsagt også bra.

Trenger du litt ekstra fyll, så bruk gjerne pasta eller nudler, men velg da aller helst fiberrike varianter.

Her er tre sunne supper alle klarer lage (oppskrift til 4 personer):TOMATSUPPE MED CHILI
Dette er Tine Sundførs hotteste middagstips. Tomater er fulle av C-vitamin, og antioksidanter, og regnes derfor som «supermat». Chili får fart på blodomløpet og dermed også fettforbrenningen, og hjelper også å stagge sult.

3 bokser hakkede hermetiske tomater
½ liter grønnsaksbuljong (1-2 terninger)
1 liten fersk rød chili uten frø
1 liten løk
2 fedd hvitløk,
1 ss rapsolje
Salt og pepper

Hakk løk, chili (uten frø) og hvitløk og la det surre i rapsolje på middels varme. Tilsett tomatboksene og la alt småkoke i 10 minutter. Kjør så med stavmikseren til en jevn tykk suppe. Spe suppen med grønnsaksbuljong til du syns suppen er passe tykk. Gi et oppkok og smak til med salt og pepper.

Tilbehør: mager kesam, grove krutonger, grovt brød og/eller kokte egg.BLOMKÅLSUPPE
Denne har blitt anbefalt oss av Jeanette Roede i Grete Roede AS. Blomkål er en grønnsak som blir oversett av mange, men den har mange fine egenskaper. Den er fiberik, og kalorifattig, og har en mild smak de fleste liker. Om du tilsetter litt brokkoli vil du få en ekstra sunn suppe, for de to kombinert gir ekstra godt næringsinnhold.

1 stor blomkål
1 løk
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
1 ss rapsolje
1-2 dl melk
Salt og pepper

Kutt en blomkåle i passe biter og kok dem til de er møre (spar en bit til senere). Finhakk løk og eventuelt hvitløk, og stek gyllen i olje. Spe på med 1 dl melk, og krydre med salt og pepper. Ta den kokte blomkålen i en blender, og ha i suppebasen. Spe på mer melk om det trengs. Ha til slutt i noen små blomkålbiter (og gjerne brokkolibiter), og la det småkoke i fem minutter. Trenger du tykne suppa, har du i litt maizenna rørt ut i vann.

Tilbehør: Sprøstekt spekeskinke eller bacon (du kan godt steke i mirkoen), finkhakket timian eller persille, og/eller en dæsj trøffelolje.GULROTSUPPE MED INGEFÆR
Kjendiskokk Guy Fieri har komponert denne suppa, som er full av A- og C-vitaminer fra gulrøtter, løk og ingefær. Pinjekjerner og ingefær gir deg også mangan, et sporstoffmineral som er viktig for enkelte enzymer. Ingefær er bra mot forkjølelse, og er også fint for fordøyelsen.

1 ts olivenolje
1 hakket løk
Litt salt
1 fedd hvitløk (finhakket el. presset)
1 cm ingefærrot (finhakket el. presset)
1/2 kg skrelte gulrøtter i småbiter
1 medium skrelt potet i småterninger
7 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
2-3 ss pinjekjerner
4 ss gresk yoghurt
1 ts honning
Timian
Pepper

Stek løk gyllen i en gryte med olivenoljen. Tilsett litt salt. La det surre i 10 minutter. Tilsett hvitløk og ingefær, og rør i et par minutter. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett gulrot, potet og buljong, og rør til det koker opp. Legg på lokk, og la det småkoke til gulrøttene og potetene er møre. Kjør i blender. Rist pinjekjernene gyldne i en stekepanne i 1 minutt. Avkjøl. Bland yoghurt og honning, og ha i hakket timian og litt pepper og server dete og pinjekjerner som garnityr.

Hva med posesuppe?

Om du ikke har tid til å lage suppa fra bunnen av, kan du godt bruke en posesuppe. Men vær klar over at posesupper inneholder lite næringsstoffer, og som regel ganske mye salt, og salt er noe de fleste får for mye av.

Derfor bør du tilsette ekstra grønnsaker eller proteiner for å få den mer næringsrik. Er det en tomatsuppe du skal lage, så ha i en boks tomater, og krydre med chili, hvitløk eller friske urter. Ha gjerne i hvite bønner for litt ekstra tygg.

Skal du lage fiskesuppe fra pose, putter du oppi gulrot (bruk ostehøvel for å få tynne skiver som blir myke raskt), brokkoli i småbiter og ekstra fisk.

Se flere tips til hvordan du gjør posesuppa sunn her.

OBS OBS: Kremete supper som denne ostesuppa er fulle av kalorier. Foto: Colourbox
OBS OBS: Kremete supper som denne ostesuppa er fulle av kalorier. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer