Hygiene

Nå er god håndhygiene ekstra viktig

Avgjørende for ikke å bli smittet av omgangssyke.

VASK HENDENE GODT: Hvis du vasker hendene dine skikkelig i såpe og vann i 30 sekunder forsvinner opptil 99 prosent av alle mikroorganismene, som reduserer risikoen for smitte. Foto: PantherMedia
VASK HENDENE GODT: Hvis du vasker hendene dine skikkelig i såpe og vann i 30 sekunder forsvinner opptil 99 prosent av alle mikroorganismene, som reduserer risikoen for smitte. Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvor typisk er det vel ikke å få omganggsyke i julen?I likhet med at vinteren er den store sesongen for forkjølelse og influensa, er det dessverre også da svært mange av oss blir rammet av omgangssyke. Og hva er vel ikke mer kjipt enn å bli hengende over toalettskålen på julaften?Heldigvis finnes det noen triks som kan forebygge det slitsomme viruset, og ikke minst sørge for at du unngår smitte. LES OGSÅ: Derfor får du vondt i magen etter middag

Hold deg hjemme!

Alle har på et eller annet tidspunkt hatt omgangssyken. Den medisinske betegnelsen på virusinfeksjon i tarmen er «viral gastroenteritt», og er som regel kjennetegnet ved diaré og oppkast, skriver Norsk Helseinformatikk.Sykdommen er kjent for å spre seg raskt, og symtomene dukker gjerne opp 48 timer etter at du er blitt smittet. Da gjør du lurt i å holde deg hjemme, ettersom sykdommen ikke bare smitter før den bryter ut, slik mange tror.Tore W. Steen, smittevernoverlege i Oslo, har tidligere uttalt til NRK at omgangssyke smitter fra man blir syk og inntil 48 timer etter at symptomene har gitt seg.Selv om det avhenger litt av hvor du jobber, er det lurt å holde seg hjemme en stund.– Hvis du får omgangssyke og jobber i næringsmiddelbransjen eller i sykehjem, er det viktig at man holder seg borte i 48 timer etter at man er blitt helt frisk, har smitteeksperten uttalt.LES OGSÅ: Slik blir du kvitt sår hals

Det viktigste grepet for å unngå smitte

Steen forklarer at det aller viktigste grepet for å unngå smitte er god håndhygiene. Dette skyldes at omgangssyke smitter ved såkalt fekal-oral-smitte, en litt penere beskrivelse av når smittestoffer overføres fra tarmen til munnen - som oftest via hendene.– God håndhygiene, både for den som er smittet og for den som ikke er smittet, er viktig i forhold til mange virusinfeksjoner. Særlig når det gjelder omgangssyke, men også i forhold til luftveisinfeksjoner, fordi de også kan smitte via hender og indirekte via dørhåndtak og lignende. Stort sett mener jeg det holder med såpe og vann sånn i det daglige for de fleste av oss, fortsetter han.Dermed er det ekstremt god grunn til å vaske hendene etter toalettbesøket - selv om studier viser at hele 50 prosent dropper det.

Sprer seg raskere enn du tror

Enten det er på din egen arbeidsplass, eller i barnehagen at viruset har brutt ut, får de fleste litt panikkangst når de hører om det - det sprer seg jo så utrolig raskt. Men hvorfor er det egentlig slik?Ifølge Forskning.no finnes det flere typer virus, men de vanligste er norovirusene, og dette er årsaken til utbrudd på de fleste skoler, sykehjem og cruiseskip. Når uhumskhetene først er løs på et sted der mange møtes, kan det nemlig være vanskelig å begrense spredningen.Likevel er det ikke dette viruset som lettest hopper fra person til person. Norovirusene må nemlig komme seg fra innsida av tarmen til ett menneske og inn i innvollene til et annet. I et eneste gram avføring fra en omgangssyk person kan det være en milliard virus. Hvis du får i deg bare 10 til 100 av dem er det nok til at du blir syk.LES OGSÅ: Er du alltid kald på føttene?

Råd for god håndhygiene

God håndhygiene vil kort sagt føre til at du blir sjeldnere syk. Hvis du vasker hendene dine skikkelig i såpe og vann i 30 sekunder forsvinner opptil 99 prosent av alle mikroorganismene. Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 prosent av mikroorganismene.10 god råd:
 • Vask alltid hendene dine etter toalettbesøk. Husk tomlene!
 • Vask alltid hendene dine før du skal spise.
 • Unngå å spise med fingrene når du ikke har fått vasket deg.
 • Vask hendene dine når du kommer hjem fra jobb eller skole.
 • Bruk albuen når du nyser eller hoster – ikke håndflaten.
 • Bruk 15 sekunder med såpe og vann ved håndvask.
 • Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.
 • Under store ringer kan det gjemme seg bakterier. Ta ringene av og vask dem med jevne mellomrom.
 • Ikke putt fingrene i munnen, spesielt ikke etter å ha håndhilst.
 • Vær ekstra nøye på håndvasken i utlandet. Ta eventuelt med deg en liten flaske med håndsprit som du kan bruke før du skal spise.
 • Bruk en fuktighetskrem hvis du har tørr hud. Tørr hud er mer sårbar for bakterier og sår.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer