Aktivt Kull

Nå har KULL blitt trend-mat

Men ville du drukket en juice med det? Hot i USA.

AKTIVT KULL: Aktivt kull blir i hovedsak brukt ved forgiftning, men brukes nå også i alt fra limonader til ansiktsmasker.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
AKTIVT KULL: Aktivt kull blir i hovedsak brukt ved forgiftning, men brukes nå også i alt fra limonader til ansiktsmasker. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De siste årene har kjendiskvinnene i Hollywood bidratt til å skape en rekke merkelige trender - både når det gjelder skjønnhet, mote og helse.

Det har blant annet blitt skrevet om folk som får mat intravenøst, kvinner som smører seg med okse-sperm og personer som får vitaminer sprøytet rett i blodet.

Den siste trenden som er i ferd med å bli «stor» i USA, er det å bruke aktivt kull i alt fra skrubber, ansiktsmasker, såper og hårprodukterm, til limonader som skal fungere som en detox, skriver helsenettstedet Wellandgood.com.

LES OGSÅ: Får vitaminer sprøytet rett i blodet

Suger opp giftstoffer i kroppen

Aktivt kull, eller aktivisert kull, er en generell betegnelse på karbonmateriale som for det meste framstilles fra trekull.

Kullet har en ekstrem stor overflate, ett gram har en overflate på rundt 500 kvadratmeter, noe som gir det stor evne til å absorbere andre stoffer, og brukes derfor i mange sammenhenger, som for eksempel i gassmasker, til vannrensing og i kjemisk industri.

I medisinen brukes aktivt kull som førstehjelp ved forgiftninger, samt noen ganger ved akutt diaré.

- En svamp absorberer vann, men slik fungerer ikke aktivt kull. Kullet suger til seg giftstoffene og reduserer opptaket av dem i blodet. Kullet absorberes ikke, og eventuelle giftige stoffer i mage og tarm som bindes til kullpartiklene utskilles i avføringen sammen med kullet, har Michael Altman, som er farmasøyt og administrerende direktør ved Organic Pharmer i Rye i New York, fortalt til nettstedet.

MEDISINSK KULL: Kullet brukes ved forgiftning, da det suger til seg giftstoffene og reduserer opptaket av dem i blodet.Det er også kjent for å kunne lindre akutt diaré.  Foto: Africa Studio - Fotolia
MEDISINSK KULL: Kullet brukes ved forgiftning, da det suger til seg giftstoffene og reduserer opptaket av dem i blodet.Det er også kjent for å kunne lindre akutt diaré. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Detox for huden

Bruker det i limonade

Men aktivt kull blir ikke lenger kun brukt ved forgiftning eller akutt diaré - det har også blitt en  ingrediensen i for eksempel limonade.

Den amerikanske juiceprodusenten «Juice Served Here» har laget en egen limonade som inneholder aktivt kull.

Denne fungerer som en slags detox, da den samler opp stoffer kroppen ikke ønsker og fjerne dem. På kartongen hevder de blant annet at den skal kunne hjelpe mot bakrus.

Men er det egentlig trygt å drikke aktivt kull?

LES OGSÅ: Advarer mot juice-detox

Skeptisk til trenden

LIMONADE: Denne limonaden til Juice Served Here inneholder aktivt kull.  Foto: Produsenten
LIMONADE: Denne limonaden til Juice Served Here inneholder aktivt kull. Foto: Produsenten Vis mer

Mari Tosterud, som er seniorrådgiver hos Giftinformasjonen, forteller til KK.no at det ikke er farlig å drikke aktivt kull i små mengder.

- Hvorvidt det er farlig eller ikke kommer an på hvor mye aktivt kull limonaden inneholder. Det jeg undrer meg litt over er at aktivt kull, i alle fall det vi bruker i Norge,  er litt grusete og vanskelig å få ned. I tillegg absorberer kullet smak - så det binder seg til andre smakspartikler og det du har i magen fra før.

- Jeg synes hele konseptet virker litt rart, men at det er farlig tror jeg ikke - i alle fall ikke hvis du holder deg til en juicekartong i ny og ne. Når det er sagt stiller jeg meg tvilende til at kull i små mengder tilsatt en drikke skal avgifte kroppen, sier hun.

Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, er i likhet med Tosterud skeptisk til det å drikke limonader som inneholder aktivt kull.

-Jeg vil i utgangspunktet ikke råde folk til å bruke aktivt kull til noe annet enn det det er tiltenkt - ved akutte forgiftninger eller diaré. Ved langvarig bruk vil jeg ha betenkninger i forhold til om man vil få i seg de næringsstoffene man trenger. Brukes det over lengre tid kan det nemlig redusere opptak i kroppen av næringsmidler, vitaminer og enzymer.

- Og hvis noen bruker medisiner er det stor sannsynlighet at aktivt kull kan ødelegge effekten av disse, forteller hun til KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer