Detox

Nå kan du få detox til underlivet

Ja, du leste riktig! Den skal visstnok kunne lindre kløe og bekjempe infeksjoner.

DETOX FOR UNDERLIVET: Detox har lenge vært populært, blant annet hos Hollywood-stjernene. Det viser seg at det også finnes detox for underlivet, som skal kunne redusere kløe og bekjempe infeksjoner? Men kan det funke? Foto: Laurent Hamels - Fotolia
DETOX FOR UNDERLIVET: Detox har lenge vært populært, blant annet hos Hollywood-stjernene. Det viser seg at det også finnes detox for underlivet, som skal kunne redusere kløe og bekjempe infeksjoner? Men kan det funke? Foto: Laurent Hamels - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du hørt om detox?

Behandlingene skal kunne rense kroppen din, og blant annet gi ekstra glød, hjelpe deg ned i vekt og være bra for fordøyelsen.

Fenomenet er spesielt populært i Hollywood, og Jennifer Aniston, Brad Pitt og Demi Moore er bare noen av stjernene som sverger til detox.

Blant tarmskyllinger og sjøgress-smoothies, er det nå en litt annen behandling det blir snakket om - nemlig underlivsdetox.

Men funker det?

LES OGSÅ: Blir du søtsugen på kvelden?

URTER: I likhet med grønnsaker og frukt, er det kjent at urter kan ha mange fordeler, men har de noen effekt på underlivet? Foto: Getty Images
URTER: I likhet med grønnsaker og frukt, er det kjent at urter kan ha mange fordeler, men har de noen effekt på underlivet? Foto: Getty Images Vis mer

Skal lindre kløe og bekjempe infeksjoner

Ja, du leste riktig - underlivsdetox!

Behandlingen - kalt «Chai Yok», har eksistert i mer enn 600 år og er en koreansk detoxbehandling til underlivet som skal kunne rense ut, bekjempe infeksjoner og hemoroider, lindre kløe og mye mer, skriver Q.dk.

Alt dette ved hjelp av dampen til en rekke urter - blant annet malurt, oregano, lavendel, roseblader, rosmarin og ringblomst.


Nå lurer du sikkert litt på hvordan du skal gjøre dette i praksis, og svaret er en stol med hull i setet (som jo alle har!). Heldigvis kan du også bruke toalettet. Poenget er at dampen fra urtene skal slippe til underlivet og på den måten «work their magic».

Og hvilke urter du vil bruke, velger du helt selv.

Rosmarin skal blant annet fungere antiseptisk og rensende, lavendel har en avstressende effekt, og oregano og basilikum kan både sette i gang menstruasjonen eller lindre mensensmerter. Har du sopp, bør du visst prøve malurt, som virker som naturens egen antibiotika.

LES OGSÅ: Dette kan gjøre deg syk

Advarer mot bruk av detox mot kjønnsykdommer

Selv om vi vet at urter har en rekke positive effekter på kroppen, er det nok mange som stiller spørsmål ved om dampen fra dem kan bekjempe infeksjoner, med mer.

Det ble vi også, og spurte derfor Ole-Erik Iversen, gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, om hva han mener om detoxbehandlingen.

– Min første reaksjon er at dette fremstår som underlig og definitivt for spesielt interesserte, forteller han.

– Jeg anser det som ytterst tvilsomt at denne behandlingen skal ha noen medisinske effekter - inntil det skulle foreligge vitenskapelig holdbar dokumentasjon bak, og jeg vil sterkt advare mot å behandle kjønnssykdommer på denne måten.

Han forklarer at ordet «detox» spiller på vitenskapelig termer, og det er derfor lite sannsynlig at behandlingen, eller i hvert fall navnet, har eksistert i 600 år. Etter å ha undervist medisinstudentene i Bergen i over 15 år, har han imidlertid hørt om mye alternativer behandlinger opp gjennom årene.

– Detoksifikasjon ble blant annet brukt etter cellegiftbehandling i St. Monica og metoden var kaffeklyster - slå den, sier han.

– Underholdningsverdien er nok for meg større enn den medisinske verdien.

LES OGSÅ: Rumler det mye i magen din?

DETOX: Bland urtene sammen med vann, og la dampen "work it's magic" i 10 til 20 minutte.r Foto: Nobilior - Fotolia
DETOX: Bland urtene sammen med vann, og la dampen "work it's magic" i 10 til 20 minutte.r Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer

Lyst til å prøve likevel?

Hvis du likevel skulle ha lyst til å prøve detox-behandlingen, må du jo gjerne gjøre det.

Det er nok trygt å si at det ikke vil gjøre noen skade, men det er veldig viktig at du oppsøker lege hvis du tror at du lider av en kjønnsykdom, eller mistenker at det er andre, mer alvorlige årsaker til problemene.

Dersom det ikke er tilfellet, trenger du dette for å teste ut behandlingen:
 • En stol med hull eller et toalett
 • Friske elle tørkede urter. Den tradisjonelle Chai Yok består primært av malurt, oregano, lavendel, roseblader, rosmarin og ringblomst
 • 2 liter kokt vann
 • En skål

 • Slik går du frem:
  Kok opp vannet og hell det i en skål med en håndfull tørkede urter eller en stor kopp med friske urter. La den kjøle seg litt ned så den ikke er glovarm, sett skålen under hullstolen eller i toalettet, og sett deg godt til rette i 10‒20 minutter. Sørg for at skålen slutter tett om setet hvis du bruker hullstol, slik at du får fullt utbytte av dampen.


  Kroppen kvitter seg med giftig stoffer selv

  Til tross for at mange Hollywood-stjerner sverger til detox, er det også andre eksperter som er skeptiske til behandlingene - spesielt de som går ut på å rense hele kroppen for avgiftsstoffer, enten det med kålrabijuice, oljer, tarmskylling, detox-te eller piller.

  – Detox fungerer rett og slett ikke, har David Bender, professor i biokjemi og ernæring ved University College i London, tidligere uttalt til Daily Mail.

  Han forteller at vi har et utmerket system for å kvitte oss med potensielt skadelige stoffer - nemlig menneskekroppen. Det er en feilaktig antakelse at det er nødvendig å bruke strenge dietter, eller andre varianter av detox, for at kroppen skal kvitte seg med giftige stoffer. Kroppen klarer dette veldig effektivt selv.

  Kroppens eget system for å kvitte seg med avfallstoffer har utviklet seg gjennom millioner av år, og tarmen forhindrer faktisk mange av stoffene fra å bli tatt opp i kroppen i det hele tatt.

  – I tillegg jobber organene våre konstant for å skape kompliserte kjemiske reaksjoner som bidrar til at mat og drikke vi inntar blir gjort om til hormoner, energi og til og med medsiner, forteller han.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer