Navnevalg

Nå kommer disse svenske navnene

Vi nordmenn har alltid latt oss inspirere av svenske navn - og her var det noen skatter vi ikke hadde tenkt på.

SÖTA BROR: Svenske navn kommer gjerne til Norge. Vi har tatt en titt på de svenske trendene. FOTO ;NTB
SÖTA BROR: Svenske navn kommer gjerne til Norge. Vi har tatt en titt på de svenske trendene. FOTO ;NTB Vis mer
Publisert

Hva skal barnet hete? sa presten før i tiden ved døpefonten. I dag avsløres barnets navn ofte lenge før det. Ja, mange har navnet linet opp lenge før dåp eller navnefest, og noen har til og med en liste klar før barnet i det hele tatt er påtenkt.

KK har tidligere skrevet om navn som er forbudt i deler av verden. Vi har skrevet om de aller sjeldneste navnene i Norge, og om det vanlige kvinnenavnet som fikk seg et skudd for baugen, alt grunnet en vits servert på scenen.

Vi har skrevet om navnene som er i ferd med å forsvinne, om navnene inspirert av verdensrommet, og om de svenske navnene som også kommer hit. Og vi har skrevet om 70-tallsnavnene som kanskje kommer tilbake.

Norsktoppen

Hvert å slipper Statistisk sentralbyrå statistikk over norske navn, og med små variasjoner er det gjerne de samme navnene som går igjen på toppen.

I 2020 tronet Nora, Emma og Ella, tett fulgt av Maya i ulike stavefomer, samt Olivia, Emilie, Sofie, Leah og Sofia. På guttesiden toppet Jacob, Emil, Noah og Oliver, fulgt av Filip, William, Lukas, Liam og Henrik.

Look to Sweden

Men hvordan ser det ut i Sverige? Vi nordmenn har tradisjonelt sett latt oss inspirere av navnemoten i nabolandet, og for den som vil henge med i navnesvingene kan det derfor være lurt å ta en titt på hva som spås bli de mest moteriktige navnene i Sverige i årene fremover

I en artikkel i svenske Allas.se kom vi over en artikkel som har dykket ned i hva som synes å bli de svenske trendnavnene fremover, og her var det opptil flere navn som glimrer med sitt fravær i statistikkene her hjemme.

Gjengangere

Også svenskene har sine gjenganger i toppsjiktet. I 2019 tronet for eksempel Alice, Olivia og Astrid på jentesiden, mens de mest populære guttenavnene var Lucas, Liam og William.

Så langt ikke altså såååå langt unna de norske listene.

Men tar man en titt nedover, ser man langt større variasjoner fra de norske motenavnene, og det dukker opp noen navn vi ikke hadde tenkt på.

Navneinspirasjon

Den svenske navneforskeren Katharina Leibring på Institutet for språk og folkminnen, sier til Allas.se:

– Nybakte foreldre har mange flere inspirasjonskilder i dag enn for ti år siden. De inspireres blant annet av bøker, filmer, spill og den digitale verdenen. I dag vil foreldre gi barna internasjonale og unike navn, og det er vanlig at man velger en alternativ stavemåte på et vanlig navn.

I Sverige har navn med fransk klang og opprinnelse lenge vært populære. Barna til våre naboer i øst heter gjerne både Belle, Cleo, Elton og Melvin, og trenden spås fortsette utover 20-tallet, skriver Allas.

Videre er norrøne navn allerede populære i Sverige, og noen av de mest brukte er Arvid, Ivar, Freja, Saga og Sigrid. Den svenske navneforskeren tror den norrøne trenden vil fortsette:

– Men det er få barn som får navn med æ, ø og å i dag. Foreldrene vil at navnet skal fungere på internett og utenfor Norden, sier Leibring.

Hun forteller videre at navn som Alvin, Alma, Selma og tidligere nevnte Melvin spås å øke i popularitet, og årsaken er at de alle har en fellesnevner:

– Det skyldes nok at navn som inneholder bokstaven L føles myke og søte, sier Leibring.

Dobbeltnavn tilbake!

Alle har vi kanskje en onkel eller tante med dobbeltnavn, og mange av de yngre som selv har to navn, bruker ofte kun det ene. Men ifølge den svenske navneforskeren er nå dobbeltnavn på vei inn igjen.

De tradisjonsbundne svenske navnene som Sven-Åke, Carl-Fredrik og Britt-Marie, er riktignok foreløpig ikke på noen topplister over hva svenskene kaller sine nyfødte, men både Anna-Lisa, Anna-Clara og Maj-Lis har begynt å dukke opp.

Men det mest trendy når det kommer til dobbeltnavn i Sverige, er å legge til endelsen – li eller – lo. Det gir seg utslag i navn som Ida-Li og Emma-Lo.

Ny vri

Alice og Alicia har lenge ligget på trendtoppen, og nå har en variant av navnet begynt å dukke opp, nemlig Elicia. Også Elise har blitt mer og mer populært.

Blant jentenavn som Katharina Leibring tror blir populære i Sverige utover 20-tallet, trekker hun frem det tyske navnet Ilse. Også det latinske navnet Laura har begynt å klatre, og det samme har norrøne Vilda, etter å ha hatt synkende popularitet en stund.

Bianca Ingrosso-effekten?

Et annet navn som er på vei opp er Bianca. Hvorvidt det skyldes influenser Bianca Ingrosso er vanskelig å si, men Pernilla Wahlgrens datter har holdt seg synlig i mediebildet, noe som kan ha betydning når det kommer til navn og popularitet. Videre skriver Allas.se at Jasmine har begynt å klatre, og de spekulerer i hvorvidt Greta vil få sin renessanse, gitt aktivisten Greta Thunbergs popularitet.

På guttesiden ser man i Sverige at Alve har fått et oppsving, og det samme har Milian, som regnes som en kortform av Maximilian, som allerede er et populært navn i Sverige. Også navnet Ted er på stigende kurs, en kortversjon for Theodor.

Fortsatt ute

Men det er noen navn som foreløpig ikke synes å ha fått sin andre ungdom, nemlig navnene fra 40- og 50-tallet. Ifølge Katharina Leibring er mange av navnene fra foreldregenerasjonen fortsatt ikke inne i varmen, og verken Ulla, Bengt, Per eller Inga kan regne med å klatre på de svenske topplistene med det første.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer