Hud

Nå kommer hud på boks

Spray på - og voilà!

Om et par år kan spraye på-huden være en medisinsk realitet, spår forsker. Foto: colourbox.com
Om et par år kan spraye på-huden være en medisinsk realitet, spår forsker. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Om et par år vil man kunne spraye hudceller på pasienter, spår forsker. Dette vil kunne hjelpe alvorlige skadde brannofre og andre pasienter med store sår som ikke vil gro, skriver Aftonbladet.
 • Smart om sårbehandling
 • Urin og larver

  I flere år har Gunnar Kratz ved universitetet i Linköping i Sverige dyrket hud på flasker. Nå får han lønn for strevet. - Nå har vi endelig kommet så langt at vi våger å tro på dette, sier professor Kratz til Aftonbladet.se om prosjektet som er et internasjonalt samarbeid. Han håper at dette kan bli et alternativ til behandling med fluelarver, omslag, kompresser (honning, melk, urin, kål eller aloe vera er alle alternative «kjerringråd» som er blitt testet ut) og trykkbehandlinger. For selv om disse har leget mange sår mot alle odds, så varierer det i hvert enkelt tilfelle. - Noen sår er rett og slett for store. De nye friske hudcellene kommer inn fra kantene og er sårets diameter større enn fire-seks centimeter strekkes såret for mye. Da må man ty til hudtransplantasjoner og dette er ikke uproblematisk, forklarer Kratz.
 • Kjerringråd er trendy
 • Bedre alternativ

  For selv om resultatet av en transplantasjon ofte blir bra, forutsatt at det underliggende vevet er i tilstrekkelig bra forfatning og ikke er infisert, så kan pasienten få flere problemer som følge av at hud fjernes et annet sted på kroppen. - Huden transplanteres jo fra pasientens egen kropp for at kroppen ikke skal støte denne bort, men det nye såret medfører ofte komplikasjoner og operasjonsmetoden er svært omfattende og ressurskrevende, sier han. Alternativet er at dyrkede hudceller sprayes over såret og faller på plass av seg selv. Flere studier viser at metoden fungerer godt. - Dette vil være særlig gunstig for pasienter som sliter med sår som gror tregt. På føtter og underben er dette ofte et problem og skyldes gjerne dårlig blodsirkulasjon i vener og eller arterier, sier Kratz.
 • Fikk hjelp av babyforhud
 • Hud på glass

  Professoren er kjent for flere banebrytende behandlingsmetoder og er kjent for å være ekspert når det kommer til kjønnsskifteoperasjoner. Han har også mottatt en forskningspris for å ha dumpet dyreforsøk til fordel for forsøk på ekte hudrester. Som plastikkirurg har han dratt nytte av tiloversblevne hudrester og har holdt disse i live i glassbeholdere. - Vi begynte å lage sår i hudbitene og eksperimentere med disse. Ved å eksperimentere på mange sår i hud fra samme person, øker også mulighetene for å oppnå pålitelige resultater, sier han til forskningsnettstedet Liu.se. LES OGSÅ:
 • Slik får du fløyelshud
 • Slik får du hud som en filmstjerne
 • Ikke gjør dette mot huden din
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer