DÅRLIG HÅRÅRSTID: Vinteren kan være en tøff tid for både håret og hodebunnen. Vi har samlet stylistens aller beste råd for å komme seg gjennom de kalde månedene.  Foto: All Over Press
DÅRLIG HÅRÅRSTID: Vinteren kan være en tøff tid for både håret og hodebunnen. Vi har samlet stylistens aller beste råd for å komme seg gjennom de kalde månedene. Foto: All Over Press Vis mer

Hårpleie

Nå må du passe på håret ditt

Kombinasjonen av kalde utetemperaturer og oppvarmet inneklima kan gjøre hodebunnen tørr, flassende og følsom. Her får du råd.

Publisert
Du vet sikkert godt at huden blir tørrere når vinteren kommer. Du merker det kanskje på hendene, leppene, leggene og albuene. Huden ser grov og sprukken ut, eller føles stram.

Det du kanskje ikke har tenkt så nøye over, er at akkurat det samme skjer med hodebunnen.

Tørr og sensitiv hodebunn

Kombinasjonen av kalde utetemperaturer og oppvarmet inneklima kan gjøre hodebunnen tørr, flassende og følsom.

– Mange har hodebunnsproblemer gjennom hele året, men de kan fremtre spesielt i vintermånedene, forklarer Elin Beatrice Nøstvik, learning manager og stylist for System Professional.

Hvis du opplever at hodebunnen er synlig rød og irritert, at småpartikler drysser eller at huden på resten av kroppen er tørr, bør du ta ekstra hensyn nå som kulda kommer.

LES OGSÅ: Her er farget hårs verste fiende

– For å holde håret og hodebunnen sunn i de kjølige sesongene, bør du skreddersy hårpleien for å øke og balansere fuktighetsnivået i hår og hodebunn, sier Elin Beatrice Nøstvik.

Mange behandler tørr og sensitiv hodebunn feil og tar grep som faktisk kan gjøre situasjonen verre.

Fem tips mot sensitiv hodebunn:

Det er ikke bare det kalde været som kan forårsake tørr og sensitiv hodebunn. Miljøforurensninger, tørr og oppvarmet luft, aircondition, utilstrekkelig pleie etter farging og permanent, intoleranse mot visse produkter, UV-stråling og feil bruk av produkter spiller også inn, forklarer stylisten.

Indre påvirkninger som stress, uregelmessig stoffskifte, ubalanse i hormoner, naturlige aldringsprosesser og vitaminmangel kan også bidra til ubalanse i hodebunnen, sier hun.

Flass

– Flass er en hudreaksjonfra en type sopp (Malassezia Globosa). Hodebunnen kan ofte klø, og hvis du ser nærmere på den kan den være rød eller flammete, forklarer Elin Beatrice Nøstvik.

Flass består av større flak, cirka 1 millimeter eller større i diameter.

De kan både være fete og tørre, og mens de tørre drysser ned på skuldrene, sitter de fete flassflakene gjerne igjen i hodebunnen eller håret. Det gjør at de er vanskeligere å fjerne. Når du gnir fett flass mellom fingertuppene, avgir de en oljete, fet glans.

Flassflakene er et synlig symptom på at hodebunnen er i ubalanse. For å bekjempe flass på en effektiv måte trenger du produkter med antiflass virkestoffer som motvirker årsaken til flass og ikke bare symptomene, sier hun.

Tre tips mot flass:

Statisk hår

– Selv om statisk hår ikke er et hodebunnsproblem, er det for mange en typisk vinterhårtilstand, sier Elin Beatrice Nøstvik.

Hun forklarer at statisk hår forårsakes av friksjon, og at bruken av lue, skjerf og høyhalsede gensere gjør håret statisk.

Den elektriske ladningen gir i beste fall «flyvehår» og «antenner», eller du kan rett og slett se latterlig ut hvis det blir for mye av det.

LES OGSÅ: 10 elendige hårvaner

– Siden håret har bare én ladning frastøter hårstråene hverandre og blir statisk eller flyktig. Det er som når du prøver å sette sammen to magneter med like poler mot hverandre, forklarer Elin Beatrice Nøstvik.

– Statisk hår er et tegn på at håret trenger ekstra pleie.

Tre tips for å unngå statisk hår

Elin Beatrice Nøstvik forteller også at det er helt normalt å miste mer hår når årstidene skifter.

– Det er naturlig å miste omlag 80-100 hårstrå om dagen, og i korte perioder kan dette tallet stige eller synke. Hvis det daglige hårtapeter mer enn normalt i lengre perioder regnes det som hårtap, forklarer hun.

Det skilles mellom reversibelt (midlertidig) og irreversibelt (permanent) hårtap. Midlertidig hårtap er vanlig å oppleve som en reaksjon på hendelser i livet, i tillegg til ved langvarig stress, infeksjoner, medisinsk behandling og graviditet (3-4 måneder etter fødsel) – og altså ved årstidsforandringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer