Vold Mot Barn

Nær ved å slå barnet ditt?

- Noe av det mest skadelige et barn kan utsettes for, ifølge ekspert.

VOLD MOT BARN: Når barn tester grenser, kan det gjøre den roligste mamma sint. Spørsmålet er hvordan du håndterer frustrasjonen og sinnet.  Foto: NTB Scanpix
VOLD MOT BARN: Når barn tester grenser, kan det gjøre den roligste mamma sint. Spørsmålet er hvordan du håndterer frustrasjonen og sinnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvem har ikke kjent det boble i toppen når minstemann atter en gang tester grensene?

Du prøver å holde tilbake frustrasjonen, men er stresset og sliten av at barnet ikke hører etter. Din neste reaksjon er mer avgjørende enn du kanskje er klar over.

- Foreldre skal ha dårlig samvittighet for å slå og skremme barn.

- Forskning viser at det å leve med frykt for sinne og vold fra foreldre er noe av det mest skadelige et barn kan utsettes for, sier Steinar Sunde, psykologspesialist ved Familievernkontoret i Molde til KK.no.

LES OGSÅ: Vokste opp med en mamma som slo

Økning av volds-og sinnesaker

Sunde forteller at siden 2012 har Familievernkontoret hatt en økning på 1000 familier per år, der vold er hovedtema.

De samme tendensene har Pia Camilla Aursand, psykologspesialist hos Enerhaugen Familiekontor i Oslo, også sett. 

- Vi har absolutt opplevd en økning av vold- og sinnesaker hos oss. Men det betyr ikke nødvendigvis at det har blitt mer vold og aggresjon i familier her til lands. Det kan handle om at hjelpeapparatet har blitt flinkere til å fange det opp, samtidig som vi har fått flere tilbud til dem som trenger det, sier Aursand til KK.no. 

Hun mener bevisstheten om vold i nære relasjoner aldri har vært så høy som den er nå.

– I dag vet vi hva det gjør med et barn å vokse opp i en familie hvor det er mye konflikt og støy. Derfor er det flere og flere som søker om å få hjelp, og som får det.

REDDE BARN: Foreldre skal ha dårlig samvittighet for å slå og skremme barn, sier Steinar Sunde, Psykologspesialist ved familievernkontoret i Molde.  Foto: Scanpix
REDDE BARN: Foreldre skal ha dårlig samvittighet for å slå og skremme barn, sier Steinar Sunde, Psykologspesialist ved familievernkontoret i Molde. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Er du konstant sliten og trett?

Menn er verst på fysisk vold 

Ifølge Aursand er det oftest menn som utøver fysisk vold mot barn. 

- Vi vet at menn er mer aggressive enn kvinner, det har de alltid vært, og det vill de alltid være. Det handler om deres biologi, temperament, testosteron og så videre, sier hun. 

Aursand forklarer at kvinner oftere bruker psykisk og verbal vold mot barna.

- Men det betyr ikke at de ikke kan være fysiske de også. Det er nok en del mødre som tar for hardt i barna og klemmer hånden deres så det gjør vondt når de er sinte. 

Hva kjennetegner foreldre som slår barna sine? 

- Et generelt høyt aggresjonstrykk er forbundet med bruk av psykisk og fysisk vold. Når vi snakker med kvinner i sinnemestringsgrupper finner vi ut at det ligger mye sårbarhet under overflaten.

Det kan handle om barndomstraumer, at man selv har blitt utsatt for omsorgssvikt, at man har hatt en veldig dominerende mor eller far, eller at man har blitt psykisk presset i forhold til pliktoppfyllelse. 

 - Disse personene kan bli kjempesinte og lar det gå ut over den første og beste, som ofte er barnet deres. Det et mønster som vi ser går igjen her på kontoret, sier hun. 

AGGRESJON: Eksperten forteller at foreldre som har mye aggresjon mot barna sine ofte sliter med problemer fra barndommen.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
AGGRESJON: Eksperten forteller at foreldre som har mye aggresjon mot barna sine ofte sliter med problemer fra barndommen. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Når du har mistanke, må du gjøre noe

Viktig å be om hjelp 

Sunde forteller at han har merket en økning av henvendelser både fra mødre og fedre i løpet av det siste året. 

I 11 år har han hatt hovedansvaret for saker med sinne og vold mellom foreldre og barn i Romsdalsregionen, og møtt rundt 700 slitne og sinte foreldre. 

- Foreldre vil barna sine det beste, og ønsker å være gode foreldre. På tross av dette opplever cirka 20 prosent av foreldrene at de skremmer barna gjennom sinne eller vold, og er bekymret for hvordan dette innvirker på barna.

- Så lenge foreldrene ikke vet hvordan de kan få hjelp med å mestre sitt sinne, vil mange forsøke å bagatellisere det som skjer og snakke minst mulig om det.
Hvordan hjelper du dem? 

- Jeg bruker en ABC-modell når jeg jobber med foreldre og sinne. Der er fokuset rettet mot å jobbe med de automatiske tankene og fortolkningene, og erfare hvordan endring i tanker kan føre til endring i følelser og endring i atferd.

- Målet er å få kunnskap om hvilke tanker som hemmer eller fremmer sinnemestring, og dermed gir mulighet for en mer forutsigbar væremåte overfor barna. 

VIKTIG Å FÅ HJELP:  Så lenge foreldrene ikke vet hvordan de kan få hjelp med å mestre sitt sinne, vil mange forsøke å bagatellisere det som skjer, forteller eksperten.  Foto: alexsokolov - Fotolia
VIKTIG Å FÅ HJELP: Så lenge foreldrene ikke vet hvordan de kan få hjelp med å mestre sitt sinne, vil mange forsøke å bagatellisere det som skjer, forteller eksperten. Foto: alexsokolov - Fotolia Vis mer

Videre forteller Sunde at ABC-modellen er en måte å tydeliggjøre forholdet mellom situasjon, tanker og følelse.

- Mor og far trener opp evnen til å bli bevisst negative tanker om seg selv slik at de kan utfordres aktivt i mestring av sinne. 

Slik får du bedre kontroll over sinne:

  • Vær bevist at du alltid har et valg om hvordan du fortolker en situasjon med barnet.
  • Stopp opp i noen sekunder og prøv å registrere hva du tenker om deg selv.
  • Å øve på alltid å gi seg selv tid til å se at du har et valg, både når det gjelder fortolkning av situasjon og tanker om seg selv, vil over tid gi deg mer ro og mestring, og mindre uforutsigbart sinne.
     

For mer informasjon se littsint.no. Der kan du gratis laste ned veileder for foreldre både som e-bok med videoeksempler og som pdf-fil. 

Dersom du eller noen du kjenner sliter med vold i familien kan dere henvende dere til familievernkontoret. De har kontorer over hele landet og tilbudet er gratis. Les mer på deres nettside bufdir.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer