Vitaminer

Næringsstoffene du ikke bør overdrive inntaket av

Kan blant annet øke det dårlige kolesterolet i kroppen.

IKKE OVERDRIV INNTAKET AV VITAMINER OG MINERALER: blant annet kan overdrevent inntak av sink øke det dårlige kolesterolet i kroppen, og føre til hodepine, svimmelhet og fordøyelesprovblemer.  Foto: Fotolia
IKKE OVERDRIV INNTAKET AV VITAMINER OG MINERALER: blant annet kan overdrevent inntak av sink øke det dårlige kolesterolet i kroppen, og føre til hodepine, svimmelhet og fordøyelesprovblemer. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har kanskje hørt det før - gjerne flere ganger hvis du har vært litt sliten eller trøtt en periode; «kanskje du får i deg for lite vitaminer?»

Men hva om du får i deg for mye vitaminer?

Selv om vitaminer og mineraler har mange nyttige, og ikke minst viktige funksjoner for kroppen din, kan det faktisk bli for mye av det gode.

For eksempel bør du ikke overdrive inntaket av blant annet vitamin C, jern, sink eller kalsium, skriver Health.com.

LES OGSÅ: Ikke start dagen med en kaffekopp

C-VITAMINER: Kjent for å styrke immunforsvaret. Foto: Thinkstock.com
C-VITAMINER: Kjent for å styrke immunforsvaret. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kan ha en negativ effekt på helsen din

Tar du tilskudd av vitaminer?

Siden vi stadig hører om personer som har mangel på et eller annet, kan det være fristende å gå til innkjøp av både det ene og det andre på helsekostbutikken - spesielt når produsentene lover sterkere immunforsvar midt i forkjølelsessesongen.

– Husk at du bare bør ta tilskudd hvis du har fått påvist mangler - ikke bare fordi du tror du mangler noe, har ernæringsfysiolog Tine Sundfør, tidligere uttalt til KK.no.

Du skal altså ikke pøse på med ubegrensede mengder av tilskudd.

Ikke bare er det stor forskjell på hvor mye du trenger av de ulike vitaminene og mineralene, men det er også stor forskjell på hvordan og hvor lenge de blir lagret i kroppen.

– For eksempel er vitamin A et fettløselig vitamin, som innebærer at det forblir i kroppen og lagres i leveren - i motsetning til vannløselige vitaminer som passerer gjennom kroppen i urinen, har Sylvia Turner fra British Dietetic Association, tidligere uttalt til Daily Mail.

Sjekk hvilke næringsstoffer du ikke bør overdrive inntaket av nedenfor!






Sink

Sink finnes i alle cellene i kroppen din.

Mineralet er viktig for immunforsvaret, synet, luktesansen, smakssansen, reguleringen av blodsukkeret ditt, forbrenningen og funksjonen i skjoldbruskkjertelen. Maksimalt anbefalt inntak for sink er 40 milligram om dagen.

Tar du for mye over lengre tid, kan det imidlertid gi fordøyelsesproblemer, en metallisk smak i munnen, svimmelhet, hodepine, slapphet, økt svetting, redusert koordinasjon og dårligere toleranse ved inntak av alkohol.

Veldig høyt inntak av sink kan også svekke immunforsvaret, senke det gode kolesterolet og øke det dårlige.

I likhet med omega-3, øker risikoen for å få i seg for mye hvis du kombinerer tilskudd med mat som inneholder mye sink. Snakk derfor med legen din hvis du tror at du får i deg for mye.

LES OGSÅ: Dette bør du ha i fryseren

Vitamin C

I tillegg til at vitamin C er kjent for å styrke immunforsvaret, bidrar vitaminet til å helbrede sår og ivareta beinbygningen, tenner, blodårer og huden din.

Det fungerer også som et super-antioksidant, som kan utsette aldring og kroniske sykdommer - inkludert hjertesykdom, kreft og leddgikt.

For voksne er den maksimalt anbefalte grensen for inntak på 2000 milligram om dagen, og selv om enkelte helt fint kan takle denne mengden, har studier vist at for stort inntak kan gi oppblåsthet, diaré, kvalme, oppkast, halsbrann, hodepine, søvnløshet og nyrestein.

For å unngå overdrevet inntak, bør du sørge for å få i deg vitaminet fra mat - som paprika, brokkoli, rosenkål, sitrusfrukter, kiwi og papaya - fremfor tilskudd.

JERN: Et viktig mineral, men det er viktig ikke å overdrive inntaket.  Foto: Thinkstock.com
JERN: Et viktig mineral, men det er viktig ikke å overdrive inntaket. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Jern

Svært mange av oss (opp mot 10 prosent av kvinner) får i oss for lite jern i hverdagen. Ja, faktisk er jernmangel den vanligste kostmangelen i Norge, og særlig kvinner i befruktningsdyktig alder er utsatt.






Men det er ikke dermed sagt at du skal pøse på med tilskudd av jern.

Jern frakter riktignok oksygen og energi til cellene, men det er viktig å huske på at jern lagres i kroppen lenger enn andre vitaminer. Jern kan nemlig bygge seg opp i vev og organer, inkludert i leveren og hjertet.

Maksimalt inntak for voksne er på 45 milligram om dagen, men de fleste trenger faktisk ikke mer enn 18 milligram. For personer over 50 år er det ikke nødvendig med mer enn 8 gram - tilsvarende halvannen kopp med linser.

Det er imidlertid verdt å merke seg at ikke alt av jernet blir tatt opp av kroppen, så det kan være lurt å snakke med en lege om du trenger noe form for tilskudd.

LES OGSÅ: Så mange måltider bør du faktisk spise

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 er kjent for å inneha en rekke helsefordeler - blant annet evnen til å bekjempe betennelser.

Dette er knyttet opp mot både aldring og sykdommer, og tidligere studier har vist at inntak av de sunne fettsyrene kan redusere risikoen for hjertesykdom, diabetes type 2, depresjoner, i tillegg til at det kan ta vare på huden og beskytte hjernen.

Nyere funn viser imidlertid at for mye kan påvirke immunforsvaret ditt, og forstyrre kroppens evne til å bekjempe infeksjoner.

Forskere er spesielt bekymret for de som spiser rikelig med sjømat og tar tilskudd av omega-3, i tillegg til at de spiser matvarer som er blitt beriket med det sunne fettet. Det er derfor vitkig at du snakker med en ekspert som kan avgjøre om du i det hele tatt trenger tilskudd - og eventuelt hvor mye du trenger.

KALSIUM: Veldig mange er flinke til å få i seg nok gjennom meieriprodukter. Mistenker du mangel på mineralet bør du derfor snakke med en lege.  Foto: Thinkstock.com
KALSIUM: Veldig mange er flinke til å få i seg nok gjennom meieriprodukter. Mistenker du mangel på mineralet bør du derfor snakke med en lege. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kalsium

Når du hører ordet kalsium, tenker du kanskje straks på beinbygningen din - og ikke minst melk.






Faktisk går 99 prosent av kalsiumet du inntar til beinbygningen din, men det har også andre funksjoner. Blant annet er mineralet viktig for å ta vare på hjertet, nervene og muskelfunksjonen.

Spesielt kvinner har en tendens til å være litt over gjennomsnittet opptatt av kalsiuminntaket sitt, og enkelte ganger kan det bli litt mye. Enkelte kaster innpå rikelig med meieriprodukter, i tillegg til kosttilskudd og matvarer som er beriket med mineralet.

Det maksimalt anbefalte inntaket for voksne er på 2.500 milligram frø 50 år, og 2000 milligram etter. For mye kan imidlertid føre til nyreproblemer, som nyrestein, i tillegg til at det kan føre til forstoppelse og forstyrre opptaket av sink.

Å få for mye av det via mat alene er svært sjeldent, så se heller på inntaket ditt hvis du tar tilskudd i tillegg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer