Hår

Næringsstoffene som redder håret ditt

Slik kan du spise deg til sterkt og glansfullt hår.

IKKE PÅ SITT BESTE?: Skal du få det flotteste håret du kan, må du få i deg de riktige næringsstoffene. Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia
IKKE PÅ SITT BESTE?: Skal du få det flotteste håret du kan, må du få i deg de riktige næringsstoffene. Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange av oss som skulle ønske håret vårt var tykkere, blankere eller sterkere.

I jakten på like fint hår som damene i reklamene, lokkes vi til å kjøpe sjampoer, balsamer, kurer og stylingprodukter i dyre dommer.

Og de kan jo ha en god del å si for hordan håret vårt ser ut.

Men, det er nå en gang slik at det er lite vi kan gjøre for å få en langvarig forbedring av håret , for hårstrået er i seg selv dødt. Det du kan gjøre, er å massere hodebunnen når du sjamponerer, for da økes blodtilstrømningen, noe som vil gjøre at hårrøttene får mer næring.

I tillegg er det lurt å også tenke på hva du spiser, for det kan ha innvirkning på hvor sterkt og blankt hår røttene dine klarer å produsere.

LES OGSÅ: Derfor mister du hår

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Brokkoli, laks og egg er fine matvarer som er sunne for deg - og håret ditt. Foto: Colourbox
Brokkoli, laks og egg er fine matvarer som er sunne for deg - og håret ditt. Foto: Colourbox Vis mer

Fakta om fjonene

Det er genetisk betinget hvilken hårkvalitet du har, og hva slags farge håret ditt er. Hvor mye håret ditt vokser er også individuelt, men om du er av europeisk avstamning vokser det som regel cirka én centimeter i måneden.

Hårroten produserer hårstrå i sykluser på rundt fire år. Da slipper hårroten hårstrået, og du mister det. Å miste cirka 100-200 hårstrå om dagen er helt normalt.

Om du får slitte tupper er det lureste du gjør å klippe dem bort. Du kan ikke reparere dem når de først har blitt ødelagt.Å klippe tuppene ofte vil imidlertid minske risikoen for å få slitte tupper, og dermed vil du kunne få lengre hår som fortsatt ser sunt ut.


Maten som styrker håret

Men tilbake til den indre hårkuren - altså hva du skal spise for å få hårrøttene til å produsere hårstrå i beste kvalitet. I en artikkel hos Health.com listes følgende næringsstoffer opp:

SINK OG JERN
For å få i deg sink og jern bør du spise brokkoli, soyaprodukter, linser, spinat, grovt korn, gresskarkjerner og økologisk rødt kjøtt. Husk å få i deg C-vitamin for å styrke kroppens jernopptak.

VITAMIN D
En god kilde til D-vitamin er tran, fet fisk, egg, leverprodukter og meieriprodukter tilsatt vitaminet. Men den aller beste kilden er faktisk sola selv. 15 minutter sollys om dagen dekker behovet.

OMEGA 3
Vi fortsetter med omega 3, den sunne fettkilden de fleste av oss godt kan spise mer av. Fet fisk inneholder både vitamin D og omega 3, så dette er fin mat for håret. Også kjøtt fra dyr som har beitet inneholder omega 3. Linser, blomkål rosenkål og valnøtter er fine vegetarkilder.

PROTEIN
Protein er kroppens byggesteiner, og gjør også hårkvaliteten bedre. Gode kilder er bønner, ost, egg, kjøtt, fisk, kesam og cottage cheese.

VITAMIN B5
Dette B-vitaminet er viktig for at håret skal vokse. Vi får som regel i oss nok av det, men gode kilder er yoghurt, linser, melk, kylling, egg og brokkoli.

drømmehåret: Det er ikke alle som kan få så tykt og glansfullt hår, men både det vi spiser og måten vi behandler håret har betydning. Foto: puhhha - Fotolia
drømmehåret: Det er ikke alle som kan få så tykt og glansfullt hår, men både det vi spiser og måten vi behandler håret har betydning. Foto: puhhha - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer