Hårfjerning

Nappe, bleke, vokse, barbere?

Slik fjerner du uønsket ansiktshår best mulig.

BARBERING: Om du velger å barbere vekk dunet i ansiktet, bør du være obs på at du kan få litt stubb når håret vokser ut igjen.  Foto: Vadym Syrota - Fotolia
BARBERING: Om du velger å barbere vekk dunet i ansiktet, bør du være obs på at du kan få litt stubb når håret vokser ut igjen. Foto: Vadym Syrota - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv om hårvekst i ansiktet er helt normalt, er det noen av oss som skjemmes av for kraftig eller mørk hårvekst og derfor ønsker å få fjernet «barten» eller «skjegget»

KK.no har tidligere snakket med flere eksperter om dette, og de er enige om at det er helt greit å fjerne dunene i ansiktet hvis disse plager deg.

Dersom du synes dunene er sjenerende, bør du fjerne dem, sa Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor.

Også Thea Hansen hos Råh sier at det er helt greit å fjerne dunet i ansiktet:

– Vi har masse kunder som velger å få det bort, gjerne på grunn av velværefølelsen, så dette er helt normalt. Makeup vil også legge seg bedre hvis man tar det bort, sa hun.

LES OGSÅ: Ta barten med te

INGEN GOD LØSNING: Barbering av ansiktshår for kvinner er rett og slett ikke en god løsning, sier ekspertene. Foto: stormy - Fotolia
INGEN GOD LØSNING: Barbering av ansiktshår for kvinner er rett og slett ikke en god løsning, sier ekspertene. Foto: stormy - Fotolia Vis mer

Velg riktig metode

Men om du så har bestemt deg for å fjerne disse småhårene i ansiktet, hvilken metode bør du da velge?

– Dette er litt opp til hva du foretrekker eller er vant til, sier Johansen.

De fleste metodene har både fordeler og ulemper, men begge ekspertene er enige om at barbering er det dårligste valget.


LES OGSÅ: Bruk babyolje når du barberer leggene

FJERNER RASKT OG LENGST: Voksing er den behandlingsmetoden som kanskje er best, ifølge ekspertene. Foto: V&P Photo Studio - Fotolia
FJERNER RASKT OG LENGST: Voksing er den behandlingsmetoden som kanskje er best, ifølge ekspertene. Foto: V&P Photo Studio - Fotolia Vis mer

Barbering

– Barbering er ingen god løsning. Hårene vokser fort ut igjen og ser kraftigere ut. Jeg vil ikke anbefale å barbere hår i ansiktet, siden de avskårede hårene vil se litt kraftigere ut. Hår som vokser ut fra roten har tynnere tupper og vises ikke så godt, sier Johansen.

Hansen hos Råh presiserer dog at barbering faktisk har en fordel også:

– Fordel med barbering er at det er smertefritt, sier hun, men trekker også fram at resultatet kan bli mindre bra og at du fort kan virke litt «skjeggete».

LES OGSÅ: Den store hårfjerningsguiden


NAPPING: Du tenker kanskje først og fremst på øyebryn når det er snakk om napping eller «threading», men metoden kan absolutt brukes ellers i ansiktet også. Foto: bertys30 - Fotolia
NAPPING: Du tenker kanskje først og fremst på øyebryn når det er snakk om napping eller «threading», men metoden kan absolutt brukes ellers i ansiktet også. Foto: bertys30 - Fotolia Vis mer

Voksing

Hansen er klar på hvilken metode hun anbefaler for å fjerne dunet i ansiktet:

– Vi vil anbefale voksing. Dette er en rask metode for å få bort alt av dun. Ja, man blir litt rød rett etter man har vokset, men dette roer seg fort, sier hun.

Med voksing tar det også lenger tid før håret vokser tilbake, og resultatet ser bra ut lenger.

– Ulempen er at det gjør litt vondt, og du blir litt rød etter behandling, men det er ingen fare ved dette.

Også Johansen synes voksing er et godt alternativ.

Voksing er en rask og enkel løsning. Strips kan kjøpes ferdige, og du bruker bare et par minutter på å fjerne alle hår på overleppen. Du må være litt forsiktig så stripsene ikke fester seg for godt på huden og skader den, sier hun.

Ved voksing er det dessuten viktig at huden er ren og tørr, legger Johansen til. Har du fuktig eller fet hud, kan det være et tips å påføre litt talkum før voksingen.

– Pass veldig på at voks-strips ikke kommer nær leppene! Huden der er for skjør for voksen, og hud kan rives av, sier Johansen.

Noen kan også oppleve å reagere på selve voksen, og da bør man selvsagt unngå denne metoden.
FJERNER RASKT OG LENGST: Voksing er den behandlingsmetoden som kanskje er best, ifølge ekspertene.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
FJERNER RASKT OG LENGST: Voksing er den behandlingsmetoden som kanskje er best, ifølge ekspertene. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Napping

– Napping eller «threading» er skånsomt for huden, men litt tidkrevende. Men reagerer man på hårfjerningsingredienser eller voks er dette den beste løsningen, sier Johansen.

Hansen understreker at selv om napping er tidkrevende og ikke nødvendigvis fjerner alt dunet, blir resultatet bedre enn ved barbering.

LES OGSÅ: Er det greit å nappe vekk hår fra bryster og mage?

ENKELT: Fuzz off fra Bliss er en hårfjerningskrem spesielt utviklet for ansiktet. Den virker i løpet av bare et par minutter, er skånsom og svært enkel å bruke, kr 229. Foto: Produsenten
ENKELT: Fuzz off fra Bliss er en hårfjerningskrem spesielt utviklet for ansiktet. Den virker i løpet av bare et par minutter, er skånsom og svært enkel å bruke, kr 229. Foto: Produsenten Vis mer

Hårfjerningskrem/-skum

– Hårfjerningskrem vil vi ikke anbefale å ta i ansiktet, i hvert fall ikke i nærheten av munn og nese, sier Hansen.

Hårfjerningskremer inneholder sterke stoffer, så sterke at du kan faktisk få brannsår av dem, sier hun.

Det finnes dog kremer som er utviklet spesielt for ansiktet, og disse er mer skånsomme. Likevel bør du være veldig forsiktig og teste på et mindre synlig område først, slik det står i bruksanvisningen.

– Hårfjerningskremer er enkle å bruke og virker ganske raskt. Det er viktig å prøve seg frem til hvor lang virketid man tåler uten at huden blir irritert. Begynn med kortest mulig tid og finn frem til virketiden som fjerner hårene uten at huden blir rød, sier Johansen.

Og sørg altså for å bruke produkter som er laget for bruk i ansiktet!Et slikt produkt er «Fuzz off» fra Bliss, som journalisten selv har testet med hell. Kremen er svært enkel å påføre, virker på bare et par minutter og fjerner småhår både effektivt og skånsomt.

Du bør likevel teste den på et område som ikke er så synlig først, og vær obs på at du kan bli litt rød i noen timer etter du har brukt produktet. Kanskje verdt å gjøre kvelden før din neste date eller det viktige møtet, med andre ord.

LES OGSÅ: Gjør du denne barberingstabben?

Unngå irritasjon og nupper

For å unngå de vanligste problemene – rødhet, nupper og irritasjon – har Johansen følgende råd:

– Du må finne et produkt som passer din hud. Noen er veldig sensitive mot hårfjerningsingredienser og bør heller prøve seg på voksing eller napping. Andre tåler hårfjerningskrem bedre enn voks. Det er viktig at du følger instruksene nøye.

Når det kommer til hårfjerningskremer, er det viktig at du ikke lar dem virke for lenge. Dette kan gi kraftige reaksjoner, og bør for all del unngås.

– Prøv heller å fjerne litt for tidlig enn litt for sent. Etter voksing eller napping vil noen få nupper eller små kviser. Dette kan unngås ved å bruke produkter med salisylsyre som demper betennelser, sier Johansen.

Hansen har også gode råd:

– Det er viktig å rense huden morgen og kveld og bruke tonic (ansiktsvann) etter rensen, spesielt før voksing, sier hun.

– Gå til en profesjonell salong, hvor hygiene blir satt i fokus, sier Hansen.

LES OGSÅ: Barberblad bør byttes oftere enn du tror

Hvor ofte må du fjerne hårene?

– Dette er individuelt. Gjenta behandlingen når hårene igjen er så synlig at det føles skjemmende, sier Johansen.

– Det kommer veldig an på vedkommende som gjør voksingen. Noen har hår som vokser veldig fort, men normalt kan dette gjøres hver tredje til fjerde uke, litt etter behov, bekrefter Hansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer