øyne

Når bør du egentlig sjekke synet?

Se hvilke tegn du skal være obs på, og hvor ofte du uansett bør dra til optikeren.

FØLG MED: Synet er din viktigste sans! Finn ut hvilke tegn som bør få deg til å besøke optikeren. Foto: Colourbox
FØLG MED: Synet er din viktigste sans! Finn ut hvilke tegn som bør få deg til å besøke optikeren. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Synet er vel vår viktigste sans. Omtrent 80 prosent av inntrykkene vi fanger opp, fanger vi opp ved hjelp av synet.Derfor er det viktig å passe på at alt er i orden med øynene.Folk som bruker briller eller linser går jevnlig til optikeren eller øyelegen for å sjekke synet. Men hva med oss andre? Hvor ofte bør vi gå?- Terskelen for å ta en synsundersøkelse bør være lav. Det er viktig å ta vare på synet sitt og heller kommer for tidlig enn for sent. De aller fleste har selvfølgelig friske og fine øyne, men ved å følge opp synet sitt jevnlig vil du også kunne ta tak i eventuelle endringer på et tidlig tidspunkt, sier Rita Aadne Ludviksen, optiker og fagsjef i Krogh Optikk.- Vi har bilen vår på fast EU-kontroll, går til tannlegen kanskje hver niende måned og til frisøren hver åttende uke. Men øynene sjekker mange først og fremst når de føler at noe har endret seg. Det burde heller vært lagt inn i timeplanen som noe du gjør fast hvert annet år. Optikere råder oss altså til å sjekke uansett om vi føler at alt er i orden.Det er fordi vi kanskje ikke tenker på at den lette hodepinen, eller de slitne øynene vi får etter en dag foran pc-skjermen, eller når vi har kjørt langtur i mørket, faktisk kan ha med synet å gjøre.Og siden synet endrer seg ganske gradvis, er det ikke alltid vi merker at ikke alt er som det skal selv. Les mer om dette i denne artikkelen.

Fastlege eller optiker?

Men når synet skal sjekkes – er det samme om du går til fastlegen eller optikeren?Hos fastlegen vil du stort sett bare bli testet i hvor godt synet ditt er ved å se på en plakat med tall og bokstaver i forskjellig størrelse. I tillegg måles trykket i øynene. Hos optikeren har de spesialutstyr som vurderer hele synsfunksjonen. - I Krogh Optikk legger vi stor vekt på synsundersøkelsen og sjekker øynene grundig. Det vurderes ikke bare hvorvidt du trenger briller eller andre synskorrigerende hjelpemidler, men selve øyehelse blir også vurdert, forklarer Aadne Ludviksen.Skulle det være mistanke om øyesykdom som grønn stær, henvises du videre til øyelege. Optikerens sjekk kan også avdekke mistanke om både høyt blodtrykk og diabetes. I slike tilfeller oppfordres du til å dra til fastlegen for en grundigere helsesjekk.- Som nevnt har de aller fleste friske og fine øyne. Det er vår jobb som optikere å gi alle en optimal hverdag med best mulig syn. Mange blir unødvendig sliten i øynene, har røde øyne og plages av hodepine fordi de ikke har riktig tilpassede briller, eller kanskje ikke briller i det hele tatt. Spesielt sliter mange med at de blir slitne i øyene ved pc- jobb hele dagen. Med en riktig tilpasset brille ville kanskje dagen blitt både enklere og mer effektiv, sier Aadne Ludviksen.Med andre ord er det lurt å ta en tur til optikeren dersom det skjer endringer med synet, eller du opplever plager.Disse tegnene bør sende deg til optikeren:
 • Det svir i øynene
 • Du har tørre eller rennende øyne
 • Det gjør vondt når du beveger øynene
 • Du er rød på øyet
 • Du har smerter i øyet
 • Du ser dobbelt
 • Du har fått forstyrrelser på øyet i form av prikker, skyggefelt etc.
 • Du tåler ikke sterkt lys
 • Du har ofte hodepine som ikke kan forklares - og den kommer gjerne etter en arbeidsdag foran pc-skjermen
 • Lurer du på hvordan en synsundersøkelse foregår? Les om det hos Krogh Optikk.

  Skjermjobbing? Slik får øynene det bedre

  Å sitte og fokusere på en pc-skjerm i timer i strekk er slitsomt for øynene. Musklene i øynene må jobbe for å fokusere klart på skjermen, og det kan ta på. Det finnes noen grep du bør ta for å minske belastningen mest mulig.
 • Plasser pc-skjermen i riktig høyde - høy plassering er ikke bra.
 • Avstand fra øynene til skjermen bør være 45-70 cm
 • Unngå reflekser i skjermen. Vend skjermen slik at reflekser fra vinduer ikke treffer
 • Unngå å skrolle mye, det sliter veldig på øynene
 • Bruk minst 12 punkts bokstaver
 • Ta pauser
 • LES OGSÅ: Så nærme skjermen bør du sitte - se hvordan du måler det

  Synet blir dårligere fra 45 års alder

  Dessverre er det et faktum at alderen sliter på synet. I perioden 45-55 år vil synet forandre seg, og mange får problemer med avstandsbedømming. Dette skjer fordi øyelinsen blir mindre elastisk med årene. I disse årene bør du faktisk sjekke synet hvert år, slik at du til enhver tid har riktig styrke på briller eller linser, dersom du trenger å bruke dette.Må du begynne med briller? Slik finner du riktig brille til ditt fjes

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer