Selvbruning

Når bør du ta selvbruning?

Det er slettes ikke det samme når du gjør det. Ett tidspunkt er nemlig bedre enn andre…

TIDSPUNKTET ER VIKTIG: Sjansene er mye større for et jevnt og pent resultat hvis du vet når på døgnet du bør påføre selvbruningsproduktet. Foto: Colourbox
TIDSPUNKTET ER VIKTIG: Sjansene er mye større for et jevnt og pent resultat hvis du vet når på døgnet du bør påføre selvbruningsproduktet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når du skal få en tjuvstart på brunfargen, er den du får uten sol absolutt best.

Ikke bare unngår du faren for hudkreft. I tillegg gjør det at huden holder seg ung lenger. I disse dager får du dessuten tak i produkter uten gyselig oransjeskjær som bivirkning.

Men visste du at selvbruning helst bør gjøres en bestemt tid på døgnet?

LES OGSÅ: Slik får du brunfargen til å vare

Før leggetid

– Den beste tiden for bruk av selvbruning er om kvelden, har Signe B. Ivarhus, produktsjef i Midsona – tidligere Midelfart, fortalt KK.no tidligere.

– Da kan nemlig produktet få virke i fred natten gjennom, forteller hun.

– Smør deg gjerne inn litt før du legger deg, slik at det får tid til å trekke inn i huden før du går til sengs.

I tillegg til å la produktet trekke inn i huden, bør du være forberedt på at noe av fargen kan smitte over på sengetøyet ditt. Bruk gjerne et laken det ikke er så farlig med den kvelden du tar på deg selvbruning, eller sov med en pysj som bare kan hives i vaskemaskinen dagen etterpå.

- Ta en dusj

En annen fordel med å smøre seg inn om kvelden, er at du kan ta en dusj med en gang du står opp. Ja, for du har kanskje merket at du kan få en litt rar lukt etter selvbruning?

For å unngå stygge skjolder skal du helst unngå kontakt med vann i åtte timer. Og dét gjør du jo fortrinnsvis når du ligger og sover.

– I tillegg vil du bli kvitt overflødige produktrester, påpeker Ivarhus.

Da slipper du både stygge ujevnheter og smitting på klærne dine.

– Du vil gjerne se at huden er noe mørkere andre steder, sannsynligvis fordi du har påført for mye på dette området. Men det er ingen grunn til panikk. Vanligvis vil dette forsvinne i dusjen.

Og ikke vær redd for å dusje vekk fargen. Du bør faktisk eksfoliere huden etter selvbruning.

Se opp for solen

En annen ting du bør være obs på er at selvbrunere – paradoksalt nok – ikke bør kombineres med sol.

Det høres gjerne ut som en god idé å smøre seg med selvbruning før du går ut i sola, for maks effekt, men du kan faktisk få allergiske reaksjoner av det. Sammen med lys kan de kjemiske stoffene i selvbrunere være allergiframkallende for noen.

Andre selvbruningsråd

KK.no har tidligere gitt deg flere råd for hvordan du kan få penest resultat med selvbruning. Her får du en oppsummering. Sjekk også hvilken selvbruner som kom best ut i vår test fra 2009.

Før selvbruning:
 • Unngå hårfjerning samme dag. Huden kan bli sensitiv og irritert.
 • Skrubb huden. Både i ansiktet og på kroppen. Tørr hud (døde hudceller) blir brunere, og hvis du ikke skrubber risikerer du skjoldete farge.
 • Stell føttene. Fjern hard hud og neglebånd som kan bli misfarget. Neglebåndene på hendene kan også med fordel fjernes.
 • Lakk neglene. Bruk blank neglelakk så unngår du misfargede negler.
 • Ikke smør deg. Vent med bodylotion og fuktighetskrem til etterpå.
 • Unntaket imidlertid er disse stedene: hender, føtter, albuer og knær. Smør disse godt med fet krem slik at du unngår at de blir mørke. Bruk eventuelt plasthansker.

 • Etter selvbruning:
 • Ha på løse klær, unngå bh og klær med strikk. Det er også en fordel å ha på seg mørke klær siden selvbruningen smitter av.
 • Unngå vann. Ikke kom i kontakt med vann på åtte timer. Du skal heller ikke svette eller gå ut i regn. Da blir det skjoldete. Åtte timer er lenge, men det er verdt det!
 • Smør deg. Etter at du har dusjet av deg selvbruningen skal du smøre deg inn med god fuktighetskrem. Smører du deg, holder fargen bedre.
 • Bruk milde såper uten sterke ingredienser. Det gjør du de neste fem-sju dagene.
 • Eksfoliér! Få skrubbet vekk tørr hud og eventuelle produktrester, så falmer fargen jevnere over tid.

 • Skulle du være så uheldig å bli mørkere inni hendene og under føttene kan overskuddsfarge forsiktig fjernes med en fotfil.
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer