Ekskjæreste

Når bruddet ødelegger selvtilliten

- Å bli forlatt er ofte tøft for selvbildet, sier psykologen.

Ikke bare føles det tomt og trist. Det kan også gå på selvtilliten løs å bli dumpet. Foto: lightwavemedia - Fotolia
Ikke bare føles det tomt og trist. Det kan også gå på selvtilliten løs å bli dumpet. Foto: lightwavemedia - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Noen brudd kan få oss til å føle oss som tapere. På flere måter: Ikke bare har han knust hjertet ditt, han har også ødelagt din selvtillit.

I dine øyne dumpet han deg fordi du ikke var god nok.

Det kan ta tid å bygge opp igjen selvbildet etter et brudd eller en skilsmisse. KKs samlivsekspert og spesialist i klinisk voksenpsykologi - Peder Kjøs, gir deg rådene som kan hjelpe deg vinne den gode selvtilliten og selvfølelsen tilbake igjen.

LES OGSÅ: Er du uheldig på kjærlighetsfronten?

- Føler meg ikke god nok

I ukens KK deler «Beate» sin historie med KKs lesere:

- For halvannet år siden ble mannen min og jeg separert, og nå er vi skilt. Det var han som ville ut, og jeg var fullstendig knust, skriver hun til KK-psykologen.

I dag har hun det betydelig bedre, og føler at livet langt på vei er ganske ok. Hun har også datet noen nye menn, men hun synes det er vanskelig.

- Jeg tviler på deres motiver, jeg tviler på at jeg selv er god nok til noe som helst, jeg lurer på hva mennene jeg treffer kan se i meg ... Enkelte har bare vært ute etter sex, men har gitt inntrykk av noe annet.

Når hun tvinger seg til å være rasjonell, ser hun en ganske attraktiv kvinne i speilet.

- Jeg er intelligent og velutdannet, og har en jobb som jeg stortrives med. Men bruddet har gjort noe med selvtilliten min. Hvordan kan jeg jobbe med dette?

LES OGSÅ: Klart du skal rose deg selv

KK 51/52, i salg fra 20. desember
KK 51/52, i salg fra 20. desember Vis mer

Brudd er tøft for selvbildet

- I denne sammenhengen er kanskje ikke halvannet år så lang tid. Det enkleste rådet mitt er å holde fast på bildet av damen i speilet. Fortsett å minne deg selv om de gode, sterke sidene dine, og gi deg selv litt tid, svarer KK-psykologen Peder Kjøs.

- Men jeg vet jo at det ikke er så enkelt. Du trenger også bekreftelse fra andre. Alle trenger å speile seg i andres øyne for å få øye på seg selv og sine egne beste sider.

Han viser til at dating kan fungere bra for selvtilliten hvis du får til å se deg selv med den andres blikk.

- Hva er det mannen du møter liker ved deg? Hva sier han om deg, og hva av dette føles sant? En som bare vil ha sex kan nok si mye rart, men en som er litt mer seriøs kan gi deg verdifulle tilbakemeldinger. Ikke minst er det fint om du kjenner etter hva du liker ved deg selv når du er sammen med en annen.

På de neste datene råder han henne til å unne seg å være ganske selvopptatt og bare ta til seg alt hun får.

- Prøv å ikke tenke så mye på om han er den rette for deg og sånt. Bare ta til deg oppmerksomheten han gir deg!

LES OGSÅ: Jeg vet ikke om han vil ha meg

Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og gir sine beste tips om sex og samliv i KK. Denne saken er hentet fra KK 51-52, som er i salg fra fredag 20. desember.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer