Du har kanskje alltid hatt planer om å få barn en gang i fremtiden, men du har ikke bestemt deg for når. Og kanskje passer det litt dårlig akkurat nå.
Slike ting kan jo ikke alltid planlegges til punkt og prikke, noen ganger skjer det når man minst venter det. Mens for andre kan graviditeten la vente på seg uansett hvor mye man prøver.
Hva vi ønsker, og når vi ønsker det kan variere veldig fra person til person. Og siden et forhold inkluderer to personer kan det fort være at man ikke har de samme ønskene når det kommer til barn.
Så hva gjør man egentlig når den ene parten virkelig ønsker et barn, mens den andre ikke føler seg klar? Dette er slett ikke en uvanlig problemstilling, og det kan fort føre til problemer i forholdet.
LES OGSÅ: – Jeg angret på at vi fikk barn

Tar opp forholdet til vurdering
Ifølge gestaltterapeut og sexolog Bianca Schmidt, er det få valg som er så store, viktige og omfattende som det å velge å få barn eller ikke. Det gjør at det ofte er en prosess før man er klar til å ta denne beslutningen.
– Noen har tatt denne prosessen gravis gjennom oppveksten og vet de ønsker barn. For dem er det bare når og med hvem som gjenstår. Andre har ikke ofret det med barn en tanke og må begynne på begynnelsen av prosessen - ønsker jeg barn eller ikke? Sier hun til KK.no
Når begge parter vet de ønsker barn begynner de neste spørsmålene. Ønsker jeg barn med den partneren jeg er sammen med nå?
– For mange er spørsmålet om barn eller ikke noe som fører at de tar opp forholdet til vurdering. De ønsker å sikre at de har funnet riktig partner å skape barn med. Dette kan være en fin prosess som binder par nærmere, eller en utfordrende periode hvor man kan føle seg veid og vurdert, forklarer hun.
LES OGSÅ: Kan være høygravid uten å merke det
En avgjørelse som krever tid
Kanskje vet du med deg selv at din partner er den du kunne tenke deg å få barn med, og kanskje ønsker han også barn med deg, dere er bare ikke enige om når. Den ene ønsker barn med en gang, mens den andre vil vente noen år til. Spørsmålet om når det passer å få barn har heller ingen fasitsvar, og man kan ha ulike holdninger.

– Par er ofte ikke helt samkjørte på når de ønsker barn. Siden denne avgjørelsen er så stor og krever tid for å modnes er det klart at et par kan være på ulike steder i denne prosessen. Det kan være vondt og vanskelig.
– Så om man vet man ønsker barn, er klar og har funnet den rette partneren så er det lurt å begynne å prate om det med en gang. Likevel må man nok være innstilt på at partneren kan trenge tid for å modne ideen, sier Schmidt.
LES OGSÅ: Babyen var en kreftssvulst
Kommunikasjon er viktig
For noen kan det å ville ha barn være en ren selvfølge, og da kan det være vanskelig å forstå når andre velger det bort. Men dette må man likevel respektere. Og dersom spørsmålet om barn er et vanskelig tema for deg og din partner er det også viktig at man snakker sammen, og forteller hverandre hva man føler.
Hvis den ene parten ønsker barn, mens den andre har bestemt seg for at han eller hun ikke ønsker barn kan dette blir en torn i siden på forholdet. Da er kommunikasjon viktig. Er den ene villig til å gi opp sine ønsker til fordel for partneren, eller bør forholdet endes?

Er dere derimot enige om at dere ønsker barn med hverandre, men ikke har samme mening om når dere burde få barn er kommunikasjon minst like viktig. Kanskje kan man bli enige om en tidsramme. Men ifølge Schmidt bør man ikke presse partneren til å få barn når de ikke er klare.
– Dette er en så viktig avgjørelse at man ikke bør presses inn i den. Det kan gi motsatt effekt. At partneren trekker seg, eller kjenner motstand mot det kommende barnet, sier hun.
Hva betyr mest – partneren eller barn?
Spesialpedagog og familieterapeut Randi Bagge ved Parogsamliv.no er heller ikke fremmed for dette problemet når det kommer til parforhold, og er enig i at kommunikasjon er den beste måten for å finne en løsning på problemet.
– Jeg jobber ut i fra et systematisk perspektiv som går ut på å åpne opp en dialog mellom partene. Uansett hvilke formeninger og oppfatninger man har om når man bør få barn er det viktig at man snakker sammen for å komme til enighet om noe, sier hun til KK.no.
LES OGSÅ: Slik kan du unngå krangler

Hun påpeker at et parforhold ikke bare består av «meg» og «deg», men også en tredjepart, som er parforholdet i seg selv. Og det er den siste som er viktig i denne sammenheng – man bør altså spørre seg «hva er viktig for parforholdet vårt?» Og ikke «hva er viktig for meg.»
– Man må snakke om hvilke forventninger man har. Derfor spør jeg kanskje paret om hvor de ser at de er om tre år. Se for dere selv et liv med barn, og et liv uten barn. Og se for dere hvordan det ville vært om dere skulle gått i fra hverandre.
– Da ser man gjerne hva som er mest viktig. Er det partneren din og det forholdet dere har, eller er det viktigere å få et barn? Det er ingen fasitsvar, men gjennom dialog vil man alltid komme til en løsning, sier Bagge.