Forelskelse

Når du forelsker deg i en venn

Bør du fortelle ham det eller gå videre? Dette mener ekspertene.

FORELSKET: Det er fort gjort å forelske seg i en nær venn. Dersom du er forelsket og ønsker å fortelle det til vennen din, mener ekspetene du bør tenke gjennom et par ting først.  Foto: pressmaster - Fotolia
FORELSKET: Det er fort gjort å forelske seg i en nær venn. Dersom du er forelsket og ønsker å fortelle det til vennen din, mener ekspetene du bør tenke gjennom et par ting først. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å være venner med en av det motsatte kjønn er langt fra umulig, og faktisk kan det i mange tilfeller være like bra som - om ikke bedre, enn et vennskap mellom to kvinner.

Likevel bør du være litt forsiktig, for ifølge Espen Korsvik, som er daglig leder i selskapet Dating Adventure og coach innen sosialdynamikk, dating og livsstil, er det svært mange som opplever at de vennskapelige følelsene utvikler seg til å bli en forelskelse.

- Når to personer har vært venner en stund kan den ene ofte utvikle sterke følelser for den andre fordi de blir bedre kjent og tør å snakke sammen om mer personlige temaer.

- I tillegg skapes det større tillit dem i mellom og de begynner å vise flere sider av seg selv som den ene parten kanskje kan finne tiltrekkende, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

EKSPERTEN: Espen Korsvik, daglig leder i coachingselskapet Dating Adventure. Foto: Privat
EKSPERTEN: Espen Korsvik, daglig leder i coachingselskapet Dating Adventure. Foto: Privat Vis mer

Ta beslutningen til nøye vurdering

Har du forelsket deg i en god venn og vurderer å fortelle ham om følelsene dine, bør du ifølge Korsvik først tenke nøye gjennom beslutningen.

Har du følelser for ham, men ikke han for deg, og du forteller det, er nemlig sjansen stor for at vennskapet blir preget av hendelsen.

- Om du skal fortelle det eller ikke kommer an på to ting. Føler du at vennskapet deres betyr mye for deg og du ønsker å bevare det, anbefaler jeg deg å legge følelsene dine på is, da sjansen er stor for at vennskapet deres ikke blir helt det samme igjen.

- Føler du derimot at det å kun være venner med han ikke vil være nok og du ønsker noe mer, ville jeg fortalt det.

Et godt tips mener Korsvik er å vente med å fortelle det og heller se etter indikatorer på at han har gjensidige følelser. Da har du nemlig ikke like mye å tape.

- Dersom du venter med å fortelle det og heller skrur opp flørtefaktoren litt, risikerer du ikke å miste vennskapet. Enten fortsetter dere som før, eller så kan det oppstå mer seksuelle følelser og vennskapet utvikler seg til et kjærlighetsforhold.

FLØRT: Før du forteller vennen din at du er forelsket i han mener eksperten det kan være lurt å flørte og se hvordan han responderer på det. Foto: Panther Media
FLØRT: Før du forteller vennen din at du er forelsket i han mener eksperten det kan være lurt å flørte og se hvordan han responderer på det. Foto: Panther Media Vis mer

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, er i likhet med Korsvik enig i at du bør ta beslutningen til nøye vurdering før du betror deg til vennen din.

- Om du skal fortelle det eller ikke kommer veldig an på om du selv tror dette er varig og dypt, eller noe mer forbigående. Hvis du forteller det og følelsene ikke er gjensidige, kan det fort bli kleint og i verste fall bli så komplisert at vennskapet ryker.

- Men hvis du kjenner at det virkelig er slik du føler, og at det kanskje også er slik for vennen din, er det best å fortelle det. Tenk så fint å være kjærester med en ordentlig god venn – det er jo slik vi helst vil ha det, sier han.

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

FØLER IKKE DET SAMME: Dersom følelsene hans ikke er gjensidige er det viktig at dere snakker åpent om det. Dere kan fint fortsette å være venner, men vennskapet vil være preget av hendelsen.  Foto: Thinkstock
FØLER IKKE DET SAMME: Dersom følelsene hans ikke er gjensidige er det viktig at dere snakker åpent om det. Dere kan fint fortsette å være venner, men vennskapet vil være preget av hendelsen. Foto: Thinkstock Vis mer

Om følelsene ikke er gjensidige

Dersom du betror deg til vennen din, og følelsene hans dessverre ikke er gjensidige, mener Kjøs det er viktig at dere snakker åpent om det dette.

- Du tenker kanskje at dere umulig kan fortsette som venner etter å ha fortalt noe slikt, men hvis dere kjenner hverandre veldig godt mener jeg det er fult mulig å fortsette der dere slapp.

- Det vil selvsagt kreve litt tid, men et vennskap som har flere bein å stå på tåler som regel at det skjer noe litt «rart» mellom dere, sier han.  

Korsvik mener også at det absolutt er mulig for to venner å komme over noe slikt.

- Det er mulig, men en slik betroelse skaper ofte en ubalanse i forholdet som kan gjøre vennskapet svakere. Hvis du klarer å legge følelsene dine bak deg, siden han ikke føler det samme for deg, er dette den beste måten å gå videre på. Men det kan selvsagt for noen være lettere sagt enn gjort, sier Kjøs.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer