KK.NO: Hvert år får nesten 14.000 kvinner og flere enn 16.000 menn beskjed om at de har kreft, ifølge tall fra Kreftregisteret.
De aller fleste blir friske igjen, men det vet man ikke nødvendigvis idet man får diagnosen og i alle fall ikke i tiden det tar fra mistanken oppstår til legen slår det fast.
Så, hvordan kommer du deg igjennom tiden mens du venter på svaret?
Ifølge Marie Storjord, som er psykiatrisk sykepleier og rådgiver i Kreftforeningen, er det vanskelig å forberede seg på en slik beskjed.
- Det er lurt å tenke på hvordan man har klart å komme seg ut av kriser tidligere. Hva var det som hjalp da? Det er dette psykiske hjelpeapparatet du skal bruke igjen nå, sier Storjord til KK.no.
LES OGSÅ: Christine (26) følte seg ung og udødelig, så fikk hun kreft

Tenker det verste
Det kan være svært vanskelig å tenke rasjonelt når du lurer på om du har kreft, og ifølge Storjord kan tiden før du får svaret være den aller vanskeligste.
- Dette er for mange den verste tiden, når man går og venter og forbereder seg på å få feil beskjed. I ventetida er det lett for oss å tenke det verste. Kanskje gjør vi det for å prøve å forberede oss på en dårlig beskjed, sier hun.
Storjord forteller at det er vanlig å svinge mellom håp og fortvilelse.
- Det er lett å tenke at «jeg er en av de som skal dø», samtidig som du vet at mange overlever.
Svært individuelle reaksjoner
Arnstein Finset er professor ved avdeling for medisinsk atferdsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og jobber blant annet med kommunikasjon mellom lege og pasienter.
Han forteller at reaksjonene hos de som venter på et slikt svar er svært forskjellige. Noen blir fornektende, noen blir engstelige og noen får det som kalles verstefallstanker, der man kun ser for seg det verst tenkelige utfallet.
- Det er viktig at legen er oppmerksom når han eller hun gir informasjon. At vedkommende viser en personlig interesse, har empati og skjønner at dette er vanskelig. Det kan gjøre det litt lettere å bære, sier han.
LES OGSÅ: 6 ting du bør vite om brystkreft
Bedre prognoser enn før
Ifølge Storjord vil mange som er i denne situasjonen begynne å tenke på døden.
- Man opplever dette som en ordentlig krise i livet. Ordet kreft blinker rødt og det er lett å tenke at dette er lik død, forteller Storjord.
Mange blir også lite mottakelig for informasjon, når man får svaret fra legen.
- Man hører beskjeden om at man har fått kreft, men ikke annen informasjon som blir gitt, som hvordan prognosene er, sier Storjord.
Hun anbefaler derfor at man har med seg en nær person, når man skal få beskjeden fra legen.
- Be også gjerne om å få det skriftlig, så du kan lese igjennom det etterpå, sier hun.
Heldigvis stemmer det ikke at kreft er synonymt med død. Ifølge Kreftregisteret er det flere og flere som overlever kreftsykdommer, og takket være nye former for undersøkelser oppdages kreft i flere tilfeller tidligere enn før. I tillegg finnes det livsforlengende behandling som gjør at mange kan leve gode liv med kronisk kreft.

LES OGSÅ: Tidlig brystkreft kan få nytt navn
Viktig å være oppmerksomme på forskjellige reaksjoner
Fordi vi alle reagerer forskjellig, er Finset opptatt av at de rundt er oppmerksomme på vedkommendes reaksjon.
- Det er viktig å være obs på det og legge om støtten etter reaksjonen. Som venn er det viktig at du tar dette på alvor. Ikke kom med overfladisk trøst og si at «det går bra», men lytt til den andre. Den beste støtten du kan gi er å si at «du kan regne med meg».
Kom også gjerne med oppmuntrende ord, som «jeg synes du er flink til å takle dette», men ikke før du har lyttet og tatt reaksjonen og følelsene til den det gjelder på alvor.
Finsets råd om du er i denne situasjonen er å ikke gå rundt med disse tankene alene. Finn noen du kan snakke med, men ikke nødvendigvis den aller nærmeste. Mannen din kan for det første være like preget som deg selv, og det kan rett og slett bli litt mye for dere om dere tilbringer mye tid sammen.
- Finn en som står deg nær og som du kan betro deg til, men ikke nødvendigvis den nærmeste. Mange er redde for å belaste andre, men plukk ut en fortrolig venn, som står deg nær.
Få nok søvn
Selv om du skal bearbeide tankene dine, er det viktig også å avlaste dem med andre ting, mener Storjord.
Forsøk å gjøre vanlige ting. Les en bok, gå ut med venner, dra på trening.
- Prøv å sette av en time på ettermiddagen til å tenke de vanskelige tankene. Gi deg den tiden til å åpne skuffen, og så lukker du den igjen etterpå, råder Storjord.
Hun anbefaler å gjøre noe som sliter deg litt ut fysisk, da er det gjerne lettere å slappe av etterpå.
Og forsøk, selv om det kan være vanskelig, å få nok søvn.
- Når vi snakker med folk, så spør vi ofte om de får nok søvn. Søvn er veldig viktig, og natta er den verste tiden for mange. Får vi ikke sove, ligger vi og tenker, sier Storjord.
LES OGSÅ: Maten som øker risikoen for kreft