Urin

Når du nesten ikke hjem?

Derfor blir du ekstra tissetrengt når det ikke er langt igjen til do.

PSYKOLOGISK: Så snart du ser døra, samarbeider blære og hjerne om å stresse deg. Foto: vladimirfloyd - Fotolia
PSYKOLOGISK: Så snart du ser døra, samarbeider blære og hjerne om å stresse deg. Foto: vladimirfloyd - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har gått den siste delen av arbeidsdagen med behovet for å tisse, men det har blitt begravd i underbevisstheten. Nå har du dratt fra jobb, og på vei hjem merker du at det står dårlig til med plass i blæren.

På vei rundt siste sving før du ser huset, kjenner du at det begynner å bli krise. Du famler etter nøkkelen i veska, samtidig som du åpner glidelåsen på skoene og smekken på buksa for å gjøre prosessen lettere så fort du kommer inn i gangen.

Høres kjent ut?

LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

DRA NÅR DU MÅ: Ikke utsett å gå på do.   Foto: Nobilior - Fotolia
DRA NÅR DU MÅ: Ikke utsett å gå på do. Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer

Gå på do når du må

– Først og fremst handler det om at du har holdt deg for lenge. Bli flinkere til å dra på toalettet med en gang du kjenner at du må, sier Siri Harket, uroterapeut (sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier) ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus.

Det lønner seg altså å få det overstått med en gang, fremfor å utsette det gjennom dagen. Det er også lurt å dra innom toalettet før du drar hjem for å unngå tisseinnspurten.

LES OGSÅ: Hvilken farge tisser du?

SNART HJEMME: For hver meter du kommer nærmere huset, kjenner du at du blir mer og mer tissetrengt. Foto: Colurbox.com
SNART HJEMME: For hver meter du kommer nærmere huset, kjenner du at du blir mer og mer tissetrengt. Foto: Colurbox.com Vis mer

Rent psykisk

– Det er nok bare psykologisk, rett og slett. Du vet at du får gå på do så fort du kommer deg hjem, og den velkjente veien hjem forteller deg akkurat hvor langt det er igjen, sier Harket.

Prøv å tenke på noe helt annet! Avled, og øv på å trekke fokuset vekk fra den nesten sprengte blæren.

Hva skal vi ha til middag i morgen? Hva skjer i helgen? Husket jeg å henge opp klesvasken i går kveld? Distraher deg selv!

I teorien skal du kunne øve deg på å unngå den stressede løpeturen hjem.

LES OGSÅ: Får du ofte blærekatarr?

Tren opp blæren

Om det derimot er slik at det alltid føles som om det kommer til å bli en lekkasje, kan det være lurt å trene opp blære og bekken.

– For å trene opp blæren kan du sette opp bestemte tidspunkter for når du skal gå på toalettet - omtrent hver andre time. Hvis du går hver halvtime nå, kan det være nok med hver time. Deretter utvider du dette klokkeslettet med et kvarter for å trene opp blæren til å romme mer før du går, og holde ut lenger, råder Harket.

Hvis du har problemer med lekkasjer vil bekkenbunnsøvelser være effektivt.

Ifølge treningsekspert Helle Bornstein er musklene i «bunnen» av kroppen vår de som oftest blir glemt, og urininkontinens er en vanlig følge av bekkenbunnproblemer.

– Først og fremst er det viktig å trene bekkenbunnmuskulaturen for å unngå ufrivillig urin- og luftlekkasje. Dette er veldig vanlig at vi kvinner får problemer med, etter at vi har født barn. Om det ikke skjer rett etterpå, er det fort gjort å merke det når du nærmer deg 40-50 års alderen, har hun tidligere uttalt til KK.no.

Bekkenbunnen er en viljestyrt muskel som du kan trekke sammen og trene slik som andre muskler i kroppen. Få et fullt program for hvordan du kan trene bekkenbunnmuskulaturen her!


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer