<strong>KLARER IKKE GÅ FRA KJÆRESTEN:</strong> – Kjærlighet er ikke alltid enkelt, selv om man vet man bør dra kan det fortsatt være sterke følelser involvert, sier sexologisk rådgiver Siril Jensen.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
KLARER IKKE GÅ FRA KJÆRESTEN: – Kjærlighet er ikke alltid enkelt, selv om man vet man bør dra kan det fortsatt være sterke følelser involvert, sier sexologisk rådgiver Siril Jensen. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

Gjøre Det Slutt

Når du vet at du bør forlate ham, men ikke klarer det

Det er ofte mer enn bare én grunn til at det er vanskelig.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du har kanskje lenge følt at det er noe som skurrer litt i forholdet, og du føler at det eneste riktige er om dere går hver deres vei. Dessverre ser det ut til at det er lettere sagt enn gjort.

For selv om du føler at det er mest riktig å gå, er du jo fortsatt glad i ham – det er tross alt en grunn til at dere ble sammen i utgangspunktet.

– Kjærlighet er ikke alltid enkelt, selv om man vet man bør dra kan det fortsatt være sterke følelser involvert, sier  Siril Jensen, som er sexologisk rådgiver. 

Kanskje blir du derfor dratt litt i begge retninger, og det blir vanskelig å ta et endelig valg. 

– Det er sårt og opprivende med samlivsbrudd, man er redd for å såre hans følelser og kanskje redd for hvordan man selv vil takle det også, legger hun til.

Det er ingen tvil om at det alltid er blandede følelser involvert når man vurderer å gå fra partneren, og dette kan gjøre det svært vanskelig å ta skrittet helt ut. 

Men det kan være mange ulike grunner til at det er vanskelig å gå, og det trenger ikke bare handle om følelser. 

<strong>KOMPLISERT:</strong> Felles barn, felles bolig og økonomi fungerer ofte som lim i et forhold, og det kan også være faktorer som gjør det vanskeligere å gå. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
KOMPLISERT: Felles barn, felles bolig og økonomi fungerer ofte som lim i et forhold, og det kan også være faktorer som gjør det vanskeligere å gå. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

LES OGSÅ: Julen trigger samlivsbrudd

Økonomiske bekymringer kan holde noen tilbake

Anne Marie Pile, som er sexologisk rådgiver og barnevernspedagog med videreutdanning om vold i nære relasjoner, forteller at det er flere ting som i utgangspunktet limer et par sammen, og disse samme tingene vil også kunne gjøre det vanskelig å gå.

Dette kan for eksempel være felles barn, felles bolig og økonomi. 

– Et samlivsbrudd fører med seg mange tap. Alle store livsendringer har sine omkostninger, sånn er livet. Ofte vil det bety langt dårligere bostandard å flytte, og ofte også dårligere økonomi, sier hun.

I tillegg vil man ofte miste endel av sitt sosiale nettverk, da mange kanskje har venner og vennepar som man har blitt kjent med gjennom partneren. 

Også Jensen påpeker at praktiske ting som økonomi kan holde enkelte tilbake fra å gjennomføre et brudd. Det er nemlig oftere slik at kvinnen er mer hjemme med barna, og tjener mindre enn mannen.

– Mange kvinner er faktisk avhengig av mannen økonomisk sett. Kanskje har de menn som da tjener godt og sørger for at alt går rundt økonomisk, sier hun og legger til:

– Det vil være krevende for en kvinne med liten inntekt å finne seg et sted å bo som hun har råd til, eller å finne en ny jobb eller få høyere stillingsprosent.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

<strong>DEN LIDENDE PART:</strong> Er det barn involvert krever det mye og god planlegging for å gjennomføre et brudd på en god måte. Foto: Sara Johannessen/NTB scanpix
DEN LIDENDE PART: Er det barn involvert krever det mye og god planlegging for å gjennomføre et brudd på en god måte. Foto: Sara Johannessen/NTB scanpix Vis mer

Barn gjør det vanskeligere

Hvis det i tillegg er barn med i bildet kan det være enda vanskeligere å bryte ut av et forhold, siden det da ikke bare handler om dine personlige behov, men også barnas.

– Det er ikke bare å rive opp det trygge og kjære for barna for å etablere ny hverdag i to hjem. Det krever mye og god planlegging for å få til dette på en god måte for barnas del, forklarer Jensen. 

Hvordan det vil påvirke barna vil selvsagt komme litt an på barnas alder, men uansett vil barn lide under samlivsbrudd. Det er derfor viktig at dere som foreldre forsøker å snakke sammen om hvordan dette kan løses på best mulig måte.

– Dersom bruddet er grunnet vold i familie for eksempel vil det absolutt være bra for barna at foreldrene skiller lag, selv om det kan være traumatisk vil det være best på sikt, påpeker hun.

Om det er vold inne i bildet, og den utføres mot barna, er det nok lettere å forlate partneren. Men er partneren truende mot deg kan man få en slik frykt at man faktisk ikke tør å reise, selv om man vet at det er for det beste. 

– Voldelige menn truer ofte med vold og drap for å holde på sin partner, og det blir en ond og vanskelig sirkel å komme seg ut av. Dersom man ikke har godt nettverk å søke hjelp i, står man raskt alene og man er redd for eget ve og vel, forteller sexologen.

Hun legger til at det heldigvis finnes krisesentre for kvinner der man kan søke tilflukt og få hjelp til å komme seg videre i livet.

<strong>FRYKT:</strong> Grunnen til at mange blir værende i usunne relasjoner handler ofte om frykt for å være alene. Foto: Jan Haas / NTB scanpix
FRYKT: Grunnen til at mange blir værende i usunne relasjoner handler ofte om frykt for å være alene. Foto: Jan Haas / NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Når bruddet er et faktum

Handler ofte om frykt for å være alene

Ifølge Anne Marie Pile er det viktig å huske på at det definitivt ikke er bra for barna å vokse opp med foreldre som ikke er glade i hverandre, som stadig krangler eller hvor det er isfront. Og det vil heller ikke være bra for deg og din partner.

Hun mener at grunnen til at mange blir værende i usunne relasjoner i hovedsak handler mye om frykt.

– Frykt for å bli ensom, frykt for å være alene og frykt for å komme seg ut av komfortsonen. En sone som sannsynligvis er alt enn komfort lenger, for mange er det ofte en krigssone, sier hun.

Det er likevel naturlig å føle frykt for det ukjente og usikre, de fleste er tross alt mest komfortabel med det velkjente og trygge. Men å kun bli i et forhold fordi du har bekymringer for å gå inn i en ny tilværelse som singel, vil sjeldent føles bra i lengden. 

– Dersom det er slik at en har forsøkt det meste, det er mye krangling og kulde og man ikke lenger unner hverandre det beste, så bør man gå. Jeg blir ofte forundret over hvor store konflikter folk lever med over tid og hvor slemme folk kan bli med hverandre, forteller sexologen og fortsetter: 

– Noen kommer seg aldri ut, og det kan helt klart være en kampsport å være sammen med par som er slemme med hverandre i full offentlighet. Det hever definitivt ikke stemningen i sosiale sammenhenger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer