Du skal selvfølgelig ikke slutte å spise frukt og grønt - tvert imot bør de fleste av oss i stedet spise enda mer. Men, det er god grunn til å være nøye med hygienen.Tall fra EFSA (EUs ekspertpanel for risikovurderinger) viser at frukt og grønnsaker var smittekilden i 26 prosent av alle tilfeller av matforgiftning i perioden 2007 til 2011. – Dersom man ser bort fra den store E. coli-saken i 2011, der spirer var årsaken, så er tallet 18 prosent, forteller Terje Røyneberg som er sjef for Mattilsynets seksjon for planter og vegetabilsk mat.LES OGSÅ: Vær ekstra forsiktig med melon
Salat er synderen
Symptomene på matforgiftning kommer akutt, en til seks timer etter at du har fått i deg bakteriene. Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er vanligst, men blir du ordentlig dårlig vil du også kunne oppleve frysninger, feber og blodig avføring, ifølge Lommelegen.no. Ifølge tall fra USA er det salat, blant annet spinat, som blant frukt og grønt er den vanligste grunnen til at du blir smittet av bakterier som salmonella og E. coli. I USA skyldes nesten halvparten av alle tilfeller av matforgiftning frukt og grønt, ifølge tall fra U.S. Centre for Disease Control and Prevention.LES OGSÅ: Følger du disse kjøkkenreglene?Skyll også «ferdig skylt»
Hovedgrunnen til at frukt og grønnsaker ofte er årsaken til at vi blir matforgiftet, er så enkel som at vi spiser det rått. Bakterier i kjøtt for eksempel, forsvinner som oftest med varmebehandlingen. Det beste du kan gjøre for å unngå å bli smittet er å skylle frukt og grønnsaker før du spiser det. Ikke spis biter som faller på gulvet, selv om du vet du nettopp har vasket der. Og kanskje viktigst, hold grønnsaker og rått kjøtt fra hverandre og bruk forskjellige kniver og skjærebrett slik at det ikke kommer i kontakt. Tallene fra USA viste at det er størst risiko for å bli smittet av frukt og grønt når du kjøper ferdig kuttet salat. Ofte står det på pakkene at salaten allerede er skylt. Hvis du vil være på den sikre siden, bør du skylle det likevel. Mattilsynet anbefaler at du alltid skyller frukt og grønnsaker før du spiser det, det gjelder også frukt med skall som ikke skal spises, som for eksempel appelsin. LES OGSÅ: Derfor bør du droppe isbiter på ferienLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger