MATFORGIFTNING: Når vi blir matforgiftet av frukt og grønt, er det ofte salat som er synderen.    Foto: yanlev - Fotolia
MATFORGIFTNING: Når vi blir matforgiftet av frukt og grønt, er det ofte salat som er synderen. Foto: yanlev - Fotolia Vis mer

Frukt Og Grønt

Når fem om dagen blir farlig

Frukt og grønt har skylden for 1 av 4 tilfeller av matforgiftning.

Du skal selvfølgelig ikke slutte å spise frukt og grønt - tvert imot bør de fleste av oss i stedet spise enda mer.

Men, det er god grunn til å være nøye med hygienen.

Tall fra EFSA (EUs ekspertpanel for risikovurderinger) viser at frukt og grønnsaker var smittekilden i 26 prosent av alle tilfeller av matforgiftning i perioden 2007 til 2011.

– Dersom man ser bort fra den store E. coli-saken i 2011, der spirer var årsaken, så er tallet 18 prosent, forteller Terje Røyneberg som er sjef for Mattilsynets seksjon for planter og vegetabilsk mat.

LES OGSÅ: Vær ekstra forsiktig med melon






VÆR NØYE: Du vet ikke hvem som har tatt på maten før deg ... Foto: berc - Fotolia
VÆR NØYE: Du vet ikke hvem som har tatt på maten før deg ... Foto: berc - Fotolia Vis mer

Salat er synderen

Symptomene på matforgiftning kommer akutt, en til seks timer etter at du har fått i deg bakteriene.

Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er vanligst, men blir du ordentlig dårlig vil du også kunne oppleve frysninger, feber og blodig avføring, ifølge Lommelegen.no.

Ifølge tall fra USA er det salat, blant annet spinat, som blant frukt og grønt er den vanligste grunnen til at du blir smittet av bakterier som salmonella og E. coli.

I USA skyldes nesten halvparten av alle tilfeller av matforgiftning frukt og grønt, ifølge tall fra U.S. Centre for Disease Control and Prevention.

LES OGSÅ: Følger du disse kjøkkenreglene?






Skyll også «ferdig skylt»

Hovedgrunnen til at frukt og grønnsaker ofte er årsaken til at vi blir matforgiftet, er så enkel som at vi spiser det rått. Bakterier i kjøtt for eksempel, forsvinner som oftest med varmebehandlingen.

Det beste du kan gjøre for å unngå å bli smittet er å skylle frukt og grønnsaker før du spiser det. Ikke spis biter som faller på gulvet, selv om du vet du nettopp har vasket der.

Og kanskje viktigst, hold grønnsaker og rått kjøtt fra hverandre og bruk forskjellige kniver og skjærebrett slik at det ikke kommer i kontakt.

Tallene fra USA viste at det er størst risiko for å bli smittet av frukt og grønt når du kjøper ferdig kuttet salat. Ofte står det på pakkene at salaten allerede er skylt. Hvis du vil være på den sikre siden, bør du skylle det likevel.

Mattilsynet anbefaler at du alltid skyller frukt og grønnsaker før du spiser det, det gjelder også frukt med skall som ikke skal spises, som for eksempel appelsin.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe isbiter på ferien

SKYLL SPINATEN: Selv om det står på pakken at den allerede er skylt.   Foto: Getty Images/iStockphoto
SKYLL SPINATEN: Selv om det står på pakken at den allerede er skylt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: