LES OGSÅ: La tomaten ligge alene
Kjenner du deg igjen? Er du en av dem som støtt og stadig hiver mat fordi du ikke har rukket å spise den opp før den gikk ut på dato?
Litt svinn vil det alltid bli, men det burde gå an å begrense mengden mat som hives.



Hiver fullgod mat
Mange er nemlig litt vel ivrige med å hive mat, og er ekstremt opptatte av datostemplingen. Det er ikke alltid nødvendig. Veldig mye mat holder seg mye lenger enn datostemplingen skulle tilsi. Her er en kjapp guide til hvordan du sjekker om maten er spiselig eller ikke:Egg
Datostempling på egg kan fint overses. Den er beregnet på land som sliter med salmonella, og det gjør ikke vi. På grunn av EØS-regler må norske egg også stemples. Du finner ut om egget er for gammelt til å brukes ved å legge det i en bolle med vann. Flyter det, skal du hive det. Synker det, kan det fint brukes. NB! Egg som har blitt oppbevart i romtemperatur i en tid bør ikke spises! Egg skal være i kjøleskapet.
Melk, yoghurt og rømme
Du kan fint drikke melka og spise yoghurt og rømme etter datostempling, så lenge varene lukter som normalt. Lukter melka vondt, eller har klumpet seg, heller du den i vasken. Yoghurt og rømme kan skille seg litt om den står lenge, men det er ikke farlig. Rører du i den blir den fin igjen Men igjen - lukter det rart av yoghurten eller rømmen skal du hive den. Og ser du mugg skal du ikke spise den.
LES OGSÅ: Én yoghurt om dagen er nok
Ost
Mugg på ost er ikke så farlig. Du kan bare skjære vekk områdene med mugg med rundt 1 cm klaring, så kan du fint spise resten av osten. Når det er sagt skal du ikke spise smøreoster som har fått mugg på seg.
Brød
Hvor lenge et brød holder seg avhenger av lagring, og type brød. Men brød er ferskvare, og tørt brød er jo ikke så godt. Hvis du oppdager mugg på brødet bør det kastes.
Syltetøy
Syltetøy med mugg skal kastes. Hvis ikke det ikke er muggent kan det godt spises etter at det har gått ut på dato.
Kjøttpålegg
Skinke, servelat også videre kan godt spises noen dager etter at de har gått ut på dato, så lenge de er oppbevart i kjøleskap og lukter ok. Kjøttpålegg blir fort surt, og kjenner du det, skal du hive det. Leverpostei holder lenge, men bør hives når det kommer mugg på den.
Kjøtt
Rødt kjøtt kan godt spises noen dager etter datostempling, men du må ta luktetesten og sjekke om konsistensen er ok. Kylling skal du være mer varsom med, for den tåler mindre. Igjen - bruk nesa! Lukter det surt eller emment er det rett i søpla.
Fisk
Fersk fisk har lav holdbarhet. Sjekk at den lukter friskt, og at den ikke er blitt bløt og geleaktig i konsistensen.
LES OGSÅ: Slik vet du om fisken er fersk
Frukt og grønnsaker
Det er ikke farlig å spise slappe grønnsaker. Finner du mugg, bør du skjære det bort med god margin, så kan du spise resten av grønnsaken.
LES OGSÅ: Blå eller grønne druer - velg de sunneste!
Poteter
Poteter holder seg i månedsis hvis de oppbevares tørt og kjølig. Men er de grønne, er de giftige og skal IKKE spises.
Best før/Siste forbruksdag
Disse betegnelsene brukes på matvarer for å indikere holdbarheten. Vet du forskjellen? Siste forbruksdag settes på lett bedervelig mat som rått kjøtt. Her skal du være forsiktig med å spise etter datoen, men så lenge det lukter og ser ok ut burde det gå bra. Men går det mer enn 1-2 dager bør maten hives.
Best før settes på mat som har ganske lang holdbarhet, som tørrvarer, brus og hermetikk. Datoen er satt fordi maten kan forringes i smak etter datoen, men den er ikke farlig å spise.
LES OGSÅ: Boksmaten du bør ha i skapet
Ting skjer når pakken åpnes
Datostempling gjelder for uåpnede pakninger. Straks du åpner pakningen er det syn og lukt du må bruke for å sjekke om maten er spiselig.Lær mer om holdbarhet og behandling av forskjellige matvarer på denne nettsiden: Tryggmat.net (ekstern lenke)