SKILSMISSE: Å oppleve at foreldrene skiller seg etter mange år sammen er ikke lett.  Foto: Scanpix
SKILSMISSE: Å oppleve at foreldrene skiller seg etter mange år sammen er ikke lett. Foto: ScanpixVis mer

Homofil

Når mor eller far kommer ut av skapet

Ikke alle har lett for å akseptere det, ifølge ekspert.

KK.NO: Flere og flere kommer ut av skapet i godt voksen alder. Noen har da levd i et heterofilt forhold i mange år og har kanskje voksne barn. 

Dette påvirker ikke bare den ene det gjelder, men hele familien, og for noen kan prosessen være vanskelig. 

KAN VÆRE VANSKELIG: At alt ikke var helt som du trodde med foreldrene dine, er ikke alltid lett å akseptere.   Foto: Scanpix
KAN VÆRE VANSKELIG: At alt ikke var helt som du trodde med foreldrene dine, er ikke alltid lett å akseptere. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Mamma har gjort meg åpen og tolerant

- Når man kommer ut av skapet, så er man gjerne veldig glad for å finne ut av disse tingene. Da kan man jo fort bli litt tenåring igjen, og dette kan barna bli sjokkert over eller reagere negativt på, sier psykologispesialist ved Kongsberg distriktspsykiatriske senter og i egen praksis, Aase Prøitz. 

- Det kan være veldig rart. Og det kan være rart om det også kommer en ny person inn i familien, enten man er homofil eller heterofil, sier hun. 

LES OGSÅ: Tiltrukket av noen av det samme skjønn? 

Woman by the sea - flare Foto: Scanpix
Woman by the sea - flare Foto: Scanpix Vis mer

Kan føle seg bedratt 

Når noe ikke er helt som du trodde med noen av dine nærmeste, kan det selvsagt være vanskelig å akseptere med en gang. 

Prøitz forteller at mange barn av «late bloomers» - mennesker som kommer ut i godt voksen alder, kan føle seg bedratt og rett og slett litt lurt av den ene av foreldrene. 

«Hvorfor har du ikke sagt dette før?», er et vanlig spørsmål. 

- Men grunner til at man ikke har sagt noe kan være at man har latt være av hensyn til barna, eller så har man ikke visst det før, forteller hun. 

Hun mener det er viktig at barna forstår at disse følelsene er helt normale, og at det er helt naturlig at de trenger tid til å bearbeide det nye som skjer. 

- Det er noe man kan si til disse barna; at det er ikke rart at du reagerer sånn. Når man lærer at noe med foreldrene er annerledes enn man trodde, så kan man føle det på den måten. 

LES OGSÅ: Derfor skrev han «Tørk aldri tårer uten hansker»

Kan ta tid å akseptere

Et samlivsbrudd kan dessuten være vanskelig for voksne barn uansett hva som er grunnen.

Prøitz mener det er viktig å være klar over at ikke alle vil synes dette er enkelt, og at tålmodighet er et viktig nøkkelord i en slik situasjon. Å tro at alle skal ta det lett med en gang er naivt, mener hun. 

- Det viktigste er at alle parter har forståelse for at det kan være vanskelig for barna. At man skjønner at ikke alle synes dette er like stas med en gang, sier hun.

- Jeg tror absolutt foreldre kan savne støtte fra barna, men den kommer etterhvert. Man må ha forståelse for at barn synes det er vanskelig. Og så er det viktig å ikke pushe det. Det kan bare gjøre prosessen lenger. 

TAR TID: Det kan ta tid å akseptere at ting ikke er helt som du trodde. Vil du vise moren eller faren din at du er støttende, er det mange måter å gjøre det på.  Foto: Scanpix
TAR TID: Det kan ta tid å akseptere at ting ikke er helt som du trodde. Vil du vise moren eller faren din at du er støttende, er det mange måter å gjøre det på. Foto: Scanpix Vis mer

Slik kan du vise forelderen støtte:  

Er du i en slik situasjon selv, og har lyst til å vise forelderen din at du er der, er stikkordet åpenhet. 

- Har man barn som er støttende med en gang, da er mye av slaget vunnet. Da er man innmari heldig, sier psykologen. 

- Da er det viktig å snakke sammen. Snakk med forelderen din og drøfte situasjonen. Det er ikke bare bare for dem å snu helt om på livet sitt. Så vis på alle måter at du støtter. Bruk tid sammen, og treff en eventuell ny kjæreste. 

En annen ting du som barn kan gjøre, som både viser støtte og kan gjøre prosessen enklere på andre måter, er å passe på å inkludere både forelderen og en eventuell ny kjæreste i resten av familien. 

Er det andre i familien som ikke har lett for å akseptere dette, kan du stå foran som et godt eksempel. 

- Ta initiativet til å invitere, og forsøk rett og slett å normalisere så mye som mulig.

LES OGSÅ: Kvinner kan være fleksiseksuelle

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: