Kosthold

Når mor er på slanker'n

Slik kan du gå ned i vekt og samtidig være et godt forbilde for barnas spisevaner.

Når mor er på slanker'n
Publisert
Sist oppdatert
Kroppsfiksering i media og motebransjen får ofte skylda for spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde hos barn og unge. Det er lett å glemme at det til sjuende og sist er foreldre som er barnas viktigste rollemodeller.

Deltakere på slankekursene hos Grete Roede er opptatt av å skjerme barna sine når de slanker seg.
- Ifølge tilbakemeldinger fra våre kursledere, er det veldig flott å se at svært mange deltakere er opptatt av dette. De sier ikke til barna sine at «nå skal mamma slanke seg», men at «nå skal jeg lage sunn mat», sier Jeanette Roede, som også er kostholdsekspert på kk.no.

Kursdeltakerne teller kalorier hos Grete Roede, men kurslederne oppfordrer til ikke å gjøre dette foran barna, og til å være bevisst sin rolle som forbilde. Felles måltider er viktig.

- Å telle kalorier må til for å bli bevisst hva maten inneholder og gir av energi. Kursene er lagt opp rundt et kosthold som alle har godt av, også barna. Det er viktig å være varsom, og passe på at du ikke lager et eget opplegg for deg selv. Lag mat som hele familien kan spise, og legg opp til et kosthold du kan leve med over tid, oppfordrer Jeanette Roede.

Hvis du har valgt å gå på spesielle kurer som resten av familien ikke kan leve på, ikke gjør et stort nummer av det overfor barna dine, mener hun.

Noen gode råd for deg som er på slankekurs og har barn:

JA:
● Baser deg på et sunt og næringsrikt kosthold som hele familien har godt av.
● Planlegg måltidene godt, da er det mye lettere å gjennomføre et helhetlig kosthold. Gjør gjerne innkjøp for en hel uke om gangen.
● Lag en koselig ramme rundt minst ett måltid om dagen. Tenn levende lys, pynt med blomster eller en fin duk. Barn skal forbinde mat med kos og hygge.
● Forklar barna hvorfor det er viktig å spise sunt (og godt!) med fokus på god helse og velvære, ikke utseende. Husk at ordbruken er viktig! Ord som forbrenning, kalorier og ja-/nei-/fymat hører ikke hjemme i et barns vokabular.
● Styrk selvfølelsen til barna dine ved å fortelle dem at de er fine og at du er glad i dem akkurat som de er – så ofte som mulig!

NEI:
● Å snakke om slanking foran barn.
● Å veie deg foran barn.
● Å veie mat og telle kalorier foran barn.
● Å spise egen mat separat fra resten av familien.

Når mor er på slanker'n
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer