Vil Ikke Gifte Seg

Når partneren din ikke vil gifte seg

Men du vil...

VIL IKKE GIFTE SEG: Mange har ikke lyst til å gifte seg fordi de frykter at det kan endre forholdet deres.  Foto: apops - Fotolia
VIL IKKE GIFTE SEG: Mange har ikke lyst til å gifte seg fordi de frykter at det kan endre forholdet deres. Foto: apops - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det å  inngå ekteskap, er for mange det ultimate tegn på kjærlighet, da en slik pakt gjør oss og partneren vår til noe mer enn bare kjærester.

Dersom dette er noe man lenge har drømt om, kan det være fryktelig vondt å finne ut at partneren man har sett for seg som sin fremtidige ektemann ikke har noe ønske om å gifte seg.

LES OGSÅ: Er det ok å si «nei» til frieriet?

Et stort steg i livet som mange frykter

Hilde Buserud, som er par- og familieterapeut, forteller til KK.no at hun tror mange gifteklare kvinner opplever at partneren deres ikke deler den samme drømmen.

- Det å gifte seg er for mange et så stort og alvorlig steg i livet at de rett og slett velger å ikke gjøre det. Det kan ligge flere årsaker bak dette valget, men frykt er ofte en avgjørende faktor.

Frykt for hva da?
 
- Det kan være frykten for at den lekre kjæresten blir til en helt annen når ekteskapet er inngått. Noen menn tenker nok at ved å gifte seg så vil det være enklere og mer tilgjengelig for kona å slappe av i forhold til å holde seg ung og viril.
 
En annen ting mange menn frykter er ifølge Buserud at de skal miste gnisten og at lekenhet, kjærestetid og utforskertrang blir fremmedord i ekteskapet.  

- Mange menn tror på myten om at gifte par er kjedelige og ikke gjør det kjærestepar gjør, og tar dermed heller ikke sjansen på å utforske og utfordre dette, sier hun.

ET STORT STEG Å TA:  Det å gifte seg er for mange et så stort og alvorlig steg i livet at de rett og slett velger å ikke gjøre det. Foto: clownbusiness - Fotolia
ET STORT STEG Å TA: Det å gifte seg er for mange et så stort og alvorlig steg i livet at de rett og slett velger å ikke gjøre det. Foto: clownbusiness - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Samboere for første gang?

Viktig å snakke åpent om uenigheten

Videre forteller Buserud at det å være uenige om store valg, som for eksempel ekteskap, ofte skaper konflikt og vansker i parforholdet.

- For de fleste par vil det å snakke om ekteskap ha med seg mange store følelser som trenger plass. Følelser som tilhørighet, bundethet, kjærlighet, frihet og selvstendighet. Er det slik at denne konflikten tar mye plass i parforholdet vil den trenge å bli ivaretatt.

- En kvinne som ønsker å gifte seg og som opplever at mannen i hennes liv ikke vil, trenger å få utløp for dette.

Derfor mener hun det er svært viktig at dere snakker åpent med hverandre om dette.

- Som i mange andre situasjoner der paret har vansker er det å snakke åpent og ærlig et hovedelement.  Gi den andre god informasjon om hvordan du har det, drømmene dine, de underliggende verdiene og hva er det som gjør at dette er så viktig for deg.  

- Gi ham innsikt og mulighet til å forstå hvordan du føler det og utforsk også hva det er som gjør at han er imot.  De fleste par vil i denne prosessen komme langt i forhold til forståelse og nærhet, og vil mest sannsynlig komme til enighet, forklarer hun.

FORTELL HAN HVA DU FØLER: Dersom dere er uenige om ekteskap anbefaler eksperten at dere setter dere ned sammen og snakker om hvorfor dere mener det dere gjør.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
FORTELL HAN HVA DU FØLER: Dersom dere er uenige om ekteskap anbefaler eksperten at dere setter dere ned sammen og snakker om hvorfor dere mener det dere gjør. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ville du tilgitt et sidesprang?

Ikke bli i et forhold hvor du lengter etter noe annet

Men hva skal man gjøre dersom man ikke kommer til enighet – bli i forholdet og håpe at han ombestemmer seg, eller gå videre?

- Når avgjørelsen står ved og mannen ikke vil, er det et valg å ta for kvinnen om hun da skal bli eller ikke. Dersom hun velger å bli bør det ikke være på de premissene at hun håper at han vil ombestemme seg, men heller at hun da aksepterer det valget og er såpass enig at hun velger å bli til tross for evigværende samboerskap istedenfor ekteskap.  

- Det å skulle være i et forhold med håp og lengt etter noe annet vil tære på forholdet og følelsene, og dessverre mest sannsynlig ender med tapsfølelse, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer