Hygiene

Når skiftet du overmadrassen sist?

I løpet av året blir den utsatt for 180 liter svette og en søppelsekk døde hudceller.

MÅ OVERMADRASSEN BYTTES UT? Sammen med samboeren din svetter dere til sammen én liter hver natt.  Foto: Thinkstock.com
MÅ OVERMADRASSEN BYTTES UT? Sammen med samboeren din svetter dere til sammen én liter hver natt. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har kanskje en rutine på hvor ofte du skifter sengetøy, men har du oversikt over når du byttet ut overmadrassen sist?

Blant dyner, puter, laken og sengetøy er det nemlig ikke det eneste som trenger å skiftes ut, eller i det minste få en grundig rengjøring.

Visste du for eksempel at du bør vaske dynene og putene en gang i måneden i tillegg til å skifte sengetøy?

Men hva er status på overmadrassen din? Var den vitne til snowjoggerne på 80-tallet, eller er den forholdsvis ny?

LES OGSÅ: Hvilken farge har soverommet ditt?

Dette inneholder den egentlig

Selv om du skifter sengetøy hver uke, er det nemlig ikke sengetøyet som tar den verste støyten i senga.

- I snitt svetter alle omkring en halv liter i løpet av en natt. Dette tilsvarer omkring 180 liter svette i året, som sirkulerer gjennom madrassen din, forteller Jørn Pettersen som er salgssjef i Jensen Norge.

Årsaken til at sengen din ennå ikke er blitt en vannseng, er at overmadrassen har pustende materialer som er fuktdrenerende. Men akkurat som du ikke går i de samme treningsklærne i flere år, vil en madrass også trenge å bli byttet ut.

For det er nemlig ikke bare svette som samler seg i den.

- Det samler seg også mye døde hudceller. Vi gir fra oss omtrent tre kilo i året. Ettersom disse ikke veier mye, vil tre kilo fylle opp en søppelsekk, forteller Pettersen.

LES OGSÅ: Kreppsengetøy er trendy igjen

Så ofte bør du bytte den ut

- Vi anbefaler at du skifter ut overmadrassen én gang i løpet av sengens levetid. Det vil si at du bør bytte den etter 7 til 10 år, forteller salgssjefen.

For at overmadrassen skal holde seg best mulig, og at du skal bli kvitt det verste av midd og døde hudceller, er det også viktig å rengjøre den.


Hvor ofte vasker du overmadrassen?
- Støvsug overmadrassen hver gang du skifter på senga, og hvis du har plass i vaksemaskinen kan du vaske trekket i den. De fleste trekk skal tåle over 60 grader, og ved 58 grader klarer heller ikke midden å overleve, sier Pettersen.

Hvis du ikke har plass i vaskemaskinen kan du legge hele overmadrassen, eller i det minste trekket, i en plastpose i fryseren eller ut i kulden når kvikksølvet kryper ned til 15 minusgrader.

La den ligge der noen timer og støvsug den etterpå.

LES OGSÅ: Kappelakenet er tilbake

Har aldri gjort det
 
440 (64%)
Veldig sjeldent
 
116 (17%)
En gang i året
 
58 (8%)
Hvert halvår
 
36 (5%)
Hver tredje måned
 
20 (3%)
Hver måned
 
13 (2%)

Ikke re opp sengen om morgenen

Det er kanskje blant dine daglige rutiner å re opp sengen etter tannpussen, men i følge Pettersen bør du heller dra dynene vekk fra madrassen.

- Siden det samler seg mye væske gjennom natten er det viktig at den får puste på dagen. Hvis du dekker madrassen med både sengetepper og dyner vil det bevare fuktighet og varme, og midden vil trives bedre, sier han.

LES OGSÅ: 1 av 10 mobiler er fulle av dritt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer